BCE va continua să reducă dobânzile

Banca Centrală Europeană va continua să reducă dobânzile pe măsură ce inflaţia încetineşte şi atenţia gardienilor euro se îndreaptă spre creşterea economică fragilă, a declarat vicepreşedintele BCE, Luis de Guindos, într-un interviu pentru cotidianul finlandez Helsingin Sanomat, preluat de Reuters.
AGERPRES - mar, 26 nov. 2024, 11:57
BCE va continua să reducă dobânzile

„Îngrijorările cu privire la inflaţia ridicată s-au reorientat spre creşterea economică. Traiectoria politicii noastre monetare este clară, dacă prognozele noastre se vor confirma, vom continua să facem politica monetară mai puţin restrictivă”, a declarat Luis de Guindos, scrie Agerpres.

BCE a redus deja de trei ori dobânda de referinţă în acest an şi investitorii mizează pe o nouă reducere la şedinţa de politică monetară din luna decembrie, cel mai probabil până la nivelul de 3%.

„Este clar că vom continua să facem politica noastră monetară mai puţin restrictivă, pentru că inflaţia se apropie de ţintă”, a mai spus Luis de Guindos, care a menţionat şi perspectivele slabe privind economia zonei euro. El a catalogat aceste perspective drept „unul dintre principalele riscuri pe care le vedem în prezent”.

De asemenea, vicepreşedintele BCE a reluat avertismentele cu privire la consecinţele care decurg din realegerea lui Donald Trump şi tarifele suplimentare care ar putea fi impuse. „În cele din urmă, asta ar putea să se transforme într-un război comercial, ceea ce ar fi extrem de nefavorabil pentru economia mondială”, a spus Guindos.

În prezent, rata dobânzii la facilitatea de depozit practicată de BCE este 3,25%, în timp ce rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală sunt stabilite la 3,40% şi, respectiv, 3,65%.

Te-ar mai putea interesa și
Deficit bugetar de 6,19% din PIB la 10 luni. Suma totală depășit 100 de miliarde de lei
Deficit bugetar de 6,19% din PIB la 10 luni. Suma totală depășit 100 de miliarde de lei
Deficitul bugetar a depășit 100 de miliarde de lei și a urcat la 6,19% din Produsul Intern Brut (PIB), după primele 10 luni ale acestui an, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor....
Soldul creditelor ipotecare a crescut de patru ori în ultimii 16 ani. Ponderea acestora în PIB în  este estimată la 6,7% comparativ cu media europeană de 40%
Soldul creditelor ipotecare a crescut de patru ori în ultimii 16 ani. Ponderea acestora în PIB în este estimată la 6,7% ...
În 16 ani, soldul creditelor ipotecare a crescut de la 5,7 miliarde de euro la 21,7 miliarde de euro. 88% dintre creditele ...
Rusia: Ucraina este un stat eşuat, iar Republica Moldova merge pe aceeaşi cale
Rusia: Ucraina este un stat eşuat, iar Republica Moldova merge pe aceeaşi cale
Ucraina, "un stat eşuat", s-a lăsat sedusă de integrarea europeană şi a devenit principala unealtă a SUA împotriva ...
UE contestă la OMC măsurile Chinei privind importul de coniac
UE contestă la OMC măsurile Chinei privind importul de coniac
Comisia Europeană a anunţat luni că a iniţiat o acţiune în instanţă, la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), ...