„Progresul important înregistrat la acest moment se datorează colaborării interministeriale, la care a contribuit şi Ministerul Afacerilor Externe, alături de Ministerul Afacerilor Interne şi structurile de coordonare privind includerea în Programul Visa Waiver de la nivelul Guvernului României”, arată MAE, într-un comunicat transmis miercuri către Agerpres.
Ministerul român detaliază că procedura de includere a României în Programul Visa Waiver va continua, în perioada următoare, la nivelul Administraţiei americane.
De altfel, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a afirmat, pe platforma X, că ţara noastră va continua colaborarea cu SUA privind securitatea graniţelor.
„Veşti foarte bune privind rata de respingere a vizelor SUA pentru anul fiscal 2024. Rata în România este acum la 2,61%, îndeplinind o cerinţă importantă pentru desemnare ca ţară care să se înscrie în Programul Visa Waiver. Vom continua cooperarea noastră fructuoasă cu SUA pentru a asigura securitatea graniţelor şi pentru a încheia procesul Visa Waiver”, a scris şefa diplomaţiei române.
Ministerul Afacerilor Externe exprimă acest angajament în ceea ce priveşte finalizarea implementării măsurilor necesare în acest sens, atât în perioada până la adoptarea deciziei de includere în Programul Visa Waiver, cât şi ulterior, într-un context de securitate în continuă evoluţie.
Ambasada României în Statele Unite ale Americii anunţă că ţara noastră a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor pentru calificarea în Programul Visa Waiver, relatează Agerpres.
Sursa citată precizează, într-o postare pe Facebook, că Departamentul de Stat a dat publicităţii, miercuri, situaţia ratei de refuz al vizelor B1/B2 pentru anul fiscal 2024 (1 octombrie 2023 – 30 septembrie 2024) şi că România a scăzut sub pragul de 3% impus de legislaţia americană, îndeplinind astfel unul dintre criteriile principale de accedere în program. Potrivit sursei citate, rata de refuz al vizelor B1/B2 pentru anul fiscal 2024 este de 2,61%.
Misiunea diplomatică menţionează că, în cursul anului fiscal 2024, cetăţenii români au depus 80.596 de solicitări de vize B1/B2 la nivel mondial, aproape dublu faţă de numărul cererilor din anul fiscal anterior. Oficiile diplomatice şi consulare americane au acordat peste 78.000 de vize B1/B2, un număr record pentru România.
„Procesul de aderare a României la programul de scutire de vize a fost extrem de integru şi de transparent, iar evaluarea autorităţilor americane în privinţa României este aproape finalizată. Românii vor putea călători din 2025 în Statele Unite fără vize, oferind acestei generaţii şansa de a face din prietenia cu poporul american una şi mai puternică şi oportunitatea de a construi un parteneriat şi mai prosper”, a precizat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii.