Ce trebuie să facă Serbia pentru a intra în UE: priorităţile stabilite de Bruxelles

Comisarul european pentru extindere, Stefan Füle, a declarat luni la Belgrad că Serbia, în drumul său către Uniunea Europeană, va trebui să-şi concentreze eforturile pe reformele economice, continuarea dialogului cu Kosovo şi consolidarea statului de drept, transmite AFP.
Economica.net - mar, 06 mai 2014, 03:59
Ce trebuie să facă Serbia pentru a intra în UE: priorităţile stabilite de Bruxelles

”Suntem pe deplin hotărâţi să ajutăm Serbia să întreprindă reformele necesare”, a declarat Füle la încheierea unei întâlniri cu preşedintele sârb, Tomislav Nikolic.

Bruxellesul este gata să furnizeze ”asistenţă tehnică” pentru a ajuta Serbia să-şi armonizeze legislaţia cu cea a UE, precum şi ”sprijin financiar punctual, pentru cerinţele Serbiei, şi îndeosebi pentru cerinţele cetăţenilor sârbi”, a explicat comisarul.

Serbia a deschis în ianuarie negocierile de aderare cu UE, un demers considerat drept o recompensă pentru ameliorarea spectaculoasă, cu medierea Bruxellesului, a relaţiilor sale cu fosta sa provincie Kosovo, care şi-a proclamat unilateral independenţa în 2008 faţă de Belgrad, independenţă pe care Serbia nu o recunoaşte.

Negocierile privind normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina ar urma să fie reluate în următoarele săptămâni, după ce pe 27 aprilie în Serbia a fost format un nou guvern dominat de către conservatorii premierului Aleksandar Vucic. ”Serbia nu promite imposibilul, dar dl Füle ştie că noi am făcut tot ce-am promis”, a declarat Vucic după întâlnirea cu liderul european.

Fost ultranaţionalist devenit proeuropean, Vucic (44 de ani) afirma la sfârşitul lui aprilie că guvernul său are ambiţia de a încheia negocierile de aderare cu UE până la încheierea mandatului său, în următorii patru ani, şi de a integra ţara în UE în 2020.

Într-o ţară sărăcită, subminată de birocraţie şi corupţie, principalele reforme pe care guvernul trebuie să le realizeze vizează piaţa muncii şi ajustarea unui sector public de 700.000 de funcţionari, dintr-un total de 1,7 milioane de salariaţi la nivel naţional.

Te-ar mai putea interesa și
Răspunsul la întrebarea de ce l-au votat românii pe Călin Georgescu, oferit chiar de acesta în cartea sa. Programul său îi vizează pe micii producători, „sclavul salariat cocoşat de credite, vânzătorul de la hipermarketul străin”
Răspunsul la întrebarea de ce l-au votat românii pe Călin Georgescu, oferit chiar de acesta în cartea sa. Programul ...
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din ţara noastră. Răspunsul la întrebarea de ce a primit cele mai......
China răspunde ameninţării lui Trump de creştere a tarifelor vamale: „Nimeni nu va câştiga un război comercial”
China răspunde ameninţării lui Trump de creştere a tarifelor vamale: „Nimeni nu va câştiga un război comercial”
Purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei în SUA a dat asigurări că "nimeni nu va câştiga un război comercial sau ...
Formula 1, acord de principiu cu GM pentru intrarea pe grilă a noii echipe GM/Cadillac din 2026
Formula 1, acord de principiu cu GM pentru intrarea pe grilă a noii echipe GM/Cadillac din 2026
Formula 1 a anunţat că a ajuns la un acord de principiu cu General Motors (GM) pentru a sprijini încorporarea GM/Cadillac ...
Protecţionismul revine la nivel mondial. Care sunt pericolele politicilor ce îşi propun să apere interesele domestice – raport BERD
Protecţionismul revine la nivel mondial. Care sunt pericolele politicilor ce îşi propun să apere interesele domestice ...
O revenire globală a politicilor industriale care îşi propun să protejeze interesele domestice ameninţă cooperarea ...