Roboții lucrează în fabrici în număr tot mai mare. Densitatea lor s-a dublat în șapte ani, cu UE pe primul loc în lume

Adopția roboților în fabricile din întreaga lume continuă cu viteză mare, după ce densitatea medie a roboților a tins un nivel record de 162 de unități la 10.000 de angajați în 2023 - mai mult decât dublu față de numărul măsurat cu numai șapte ani în urmă (74 de unități), conform raportului World Robotics 2024, prezentat pe 20 noiembrie de Federația Internațională de Robotică (IFR).
Lidia Neagu - sâm, 30 nov. 2024, 12:09
Roboții lucrează în fabrici în număr tot mai mare. Densitatea lor s-a dublat în șapte ani, cu UE pe primul loc în lume

”Densitatea roboților servește drept barometru pentru a urmări gradul de adoptare a automatizării în industria prelucrătoare din întreaga lume”, spune Takayuki Ito, președintele Federației Internaționale de Robotică.

Densitatea roboților pe regiuni

Uniunea Europeană are o densitate a roboților de 219 unități la 10.000 de angajați, o creștere de 5,2%, cu Germania, Suedia, Danemarca și Slovenia în top zece mondial.

În America de Nord, densitatea roboților este de 197 de unități la 10.000 de angajați – o creștere de 4,2%. Statele Unite ocupă locul al zecelea în lume în topul celor mai automatizate țări din industria prelucrătoare.

Asia are o densitate de roboți de 182 de unități la 10.000 de angajați în industria prelucrătoare – o creștere de 7,6%. Economiile din Coreea, Singapore, China continentală și Japonia se numără printre primele zece cele mai automatizate țări.

Topul 5 țări cu cei mai mulți roboți

Republica Coreea este numărul unu mondial în ceea ce privește adoptarea roboților industriali, cu 1.012 roboți la 10.000 de angajați. Densitatea roboților a crescut cu 5% în medie în fiecare an începând cu 2018. Cu o industrie electronică de renume mondial și o industrie auto puternică, economia coreeană se bazează pe cei mai mari doi clienți pentru roboții industriali.

Singapore urmează cu 770 de roboți la 10.000 de angajați. Singapore este o țară mică, cu un număr foarte mic de angajați în industria prelucrătoare, astfel încât poate atinge o densitate ridicată de roboți și cu un stoc operațional relativ mic.

China a ocupat locul al treilea în 2023, depășind Germania și Japonia. Demersul țării pentru utilizarea tehnologiei de automatizare are ca rezultat o densitate ridicată de roboți de 470 de roboți la 10.000 de angajați (2022: 402 unități). China a intrat în top 10 abia în 2019 și a reușit să își dubleze densitatea roboților în patru ani.

Germania ocupă locul patru, cu 429 de roboți la 10.000 de angajați. Densitatea roboților din cea mai mare economie a Europei a crescut cu 5% pe an din 2018.

Japonia se află pe locul cinci, cu 419 unități. Densitatea roboților din țara predominantă în producția de roboți din lume a crescut cu 7% în medie în fiecare an (2018-2023).

Densitatea roboților în Statele Unite a ajuns la 295 de unități în 2023. Țara ocupă locul al zecelea în lume.

Te-ar mai putea interesa și
JPMorgan renunță la un proces intentat împotriva Tesla, în care cerea despăgubiri de 162 de milioane de dolari pentru pagubele suferite în urma a două postări scrise de Elon Musk pe Twitter
JPMorgan renunță la un proces intentat împotriva Tesla, în care cerea despăgubiri de 162 de milioane de dolari pentru ...
Banca americană JPMorgan Chase a convenit vineri vineri să renunțe la procesul intentat împotriva Tesla, în care acuza producătorul de vehicule electrice că a încălcat „flagrant” în......
INS: Transportul aerian a crescut cu 5,9% în primele nouă luni din 2024, ajungând la 19.812.900 de pasageri
INS: Transportul aerian a crescut cu 5,9% în primele nouă luni din 2024, ajungând la 19.812.900 de pasageri
Transportul aerian de pasageri a crescut, în primele nouă luni din 2024, cu 5,9%, comparativ cu perioada similară a anului ...
O cafea Starbucks savurată la ultima frontieră a Războiului Rece. Celebrul lanț american a deschis un magazin în Coreea de Sud, foarte aproape de granița cu nordul comunist (Video)
O cafea Starbucks savurată la ultima frontieră a Războiului Rece. Celebrul lanț american a deschis un magazin în Coreea ...
Ultima frontieră din lume din Războiul Rece are acum o cafenea Starbucks în Coreea de Sud, unde clienții pot arunca o ...
Explozie în Kosovo la un canal foarte important de alimentare cu apă. Premierul Albin Kurti acuză Serbia de sabotaj
Explozie în Kosovo la un canal foarte important de alimentare cu apă. Premierul Albin Kurti acuză Serbia de sabotaj
O explozie a avariat vineri un canal vital pentru alimentarea cu apă a două centrale termice din Kosovo, a declarat premierul ...