Pentru că s-a schimbat legislația europeană, iar actuala versiune a Planului Strategic 2023-2024 nu este complet în concordanță cu legislația națională, Ministerul Agriculturii vrea să modifice ordinul privind modalitatea de implementare, îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, a condiţiilor şi altor cerinţe specifice, inclusiv tipurile de documente justificative pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic ( Ordin nr 106/2024).
Astfel, într-un proiect aflat acum în dezbatere publică, se propune amendarea unor criterii de eligibilitate, a condițiilor și a altor cerințe specifice, precum și se
reglementează condiționalitatea socială, ca mecanism instituit printr-un Regulament European ( Regulamentului (UE) 2021/2115).
Ce se modifică
Modificarea din urmă a fost adusă pentru a fi în acord cu revizuirea agreată a Planului Strategic 2023-2027, aflată în proces de aprobare la nivelul Comisiei, prin care s-a introdus posibilitatea acordării sprijinului pentru suprafețele utilizate în sistem dual (producție agricolă și producerea de energie electrică din surse regenerabile). Ideea este că suprafețele agricole care sunt utilizate și pentru activități neagricole trebuie să fie utilizate predominant pentru activități agricole pentru a putea beneficia de plățile pe suprafață acordate prin FEGA.
„ APIA va realiza controale la faţa locului, în anul de cerere pentru toate suprafețele de teren solicitate la plată și încadrate conform datelor din Registrul Agricol în categoria de folosință terenuri piscicole (utilizate temporar în scop agricol), și pentru toate suprafetele de teren agricol utilizate în conformitate cu prevederile Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare și ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, cu modificările și completările ulterioare, pe care sunt amplasate obiective pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile.”
1. rezervă un procent minim din terenul arabil pentru elemente neproductive, inclusiv teren lăsat pârloagă, după cum urmează:
2. cultivă pe o pondere minimă din totalul terenului arabil declarat culturi leguminoase, bogate în proteină vegetală, fixatoare de azot.
3. asigură acoperirea terenului arabil în perioada sensibilă pentru sol, astfel:
a) cel puţin 85% din suprafaţa arabilă a exploataţiei să fie acoperită cu culturi agricole aflate în vegetaţie sau cu miriştea şi resturile vegetale rămase după recoltare sau culturi secundare sau culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă nou-înfiinţate, după recoltarea culturii principale, respectiv 5% suplimentar faţă de ponderea minimă de 80% din suprafaţa arabilă a exploataţiei, prevăzută de cerinţa de bază GAEC 6.1;
b) acoperirea terenului trebuie asigurată în perioada 1 octombrie-15 octombrie, suplimentar faţă de perioada 15 iunie-30 septembrie, prevăzută de cerinţa de bază GAEC 6.1.
1. practicarea diversificării culturilor pe terenul arabil, în funcţie de suprafaţă,
2. practicarea pe minimum 50% din suprafaţa cultivată a exploataţiei a unei tehnologii de tip conservativ pentru sol precum semănat fără pregătirea prealabilă a solului, no tillage; semănat în benzi pregătite fără intervenţie pe intervalul dintre rânduri, strip tillage; semănat după o pregătire superficială a solului, fără întoarcerea brazdei, minimum tillage
3. plantarea anuală a cel puţin 2 arbori pe hectar de teren arabil. Arborii plantaţi pentru respectarea acestei cerinţe specifice vor face obiectul verificării standardului GAEC 8.2, respectiv menţinerea elementelor de peisaj, în anii ulteriori aplicării cerinţei ecoschemei PD-04 privind plantarea anuală de arbori. Elementele de peisaj înfiinţate sunt luate în considerare pentru calcularea procentului minim din terenul arabil alocat zonelor sau elementelor neproductive la nivel de fermă.
În ceea ce privește plățile directe cuplate, atât în sectorul vegetal, cât și în sectorul zootehnic, prin proiect se propun următoarele revizuiri:
• Modificarea comună a intervențiilor PD-09-PD20 și PD-26 care vizează exclusiv respectarea unei dimensiuni minime a parcelei pe care trebuie să fie prezentă cultura pentru obținerea sprijinului. Practic a fost eliminată referința la dimensiunea exploatației de minimum 1 ha, întrucât această condiție este verificată în procesul de acordare a sprijinului BISS. Or, condiția obligatorie pentru obținerea sprijinului cuplat în sectorul vegetal este aceea ca fermierul să fie beneficiar BISS.
• A fost introdusă și categoria de „ecvidee”, cu care un fermier poate face dovada utilizării producției minime în cazul PD-09 și PD-10;
• Întrucât la nivelul intervenției PD-16 există deja (în mod similar cu restul intervențiilor ce vizează acordarea sprijinului cuplat în sectorul vegetal) o condiție de eligibilitate ce privește dovedirea comercializării unei producții minime/ha, s-a propus eliminarea condiției de eligibilitate referitoare la „Fermierul să asigure densitatea medie de cel puțin 6 plante/m2”, întrucât fermierul este condiționat pentru obținerea sprijinului de realizarea unei producții minime, ceea ce implică în mod automat și realizarea unei densități optime a plantelor.
• PD-17 a fost revizuită pentru a sprijini fermierii care cultivă legume în câmp destinate exclusiv industrializării prin limitarea acordării sprijinului exclusiv către fermierii care cultivă legume în câmp în scopul exclusiv al industrializării.
• Modificarea SCVZ pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.