Dell, HP și Crowdstrike au raportat miercuri rezultate bune, dar în ciuda acestui fapt investitorii nu au fost foarte mulțumiți. Prețul acțiunilor Dell a pierdut 12%, HP a scăzut cu peste 11%, iar Crowdstrike a scăzut cu aproape 5%. Sectorul tehnologiei informației din indicele S&P 500 ca întreg a pierdut doar 1,19% în aceeași zi. Toate cele trei companii au ratat ceva în raportările lor, fie ținta de venituri la Dell, fie ținta de profit pe acțiune la HP, care a ieșit conform așteptărilor, fie au venit cu estimări considerate prea modeste pentru trimestrul următor, precum Crowdstrike.
Dacă ne uităm la imaginea de ansamblu, în acest trimestru, companiile din S&P 500 au înregistrat pe medie o creștere a veniturilor de 5,3%, sectorul tehnologiei având o creștere de 13,3%, iar în ceea ce privește profiturile, creșterea a fost de 8,9%, sectorul tehnologiei având o creștere de peste 19%. Astfel, odată cu evaluări ridicate vin și așteptări mari – percepția oricărui semn de încetinire a creșterii, chiar dacă cifrele par bune, poate stârni nemulțumirea investitorilor față de performanța companiei și poate genera vânzări ale acțiunilor acesteia.
Companiile au avut o creștere solidă și susținută până acum. Prețul acțiunilor Dell a crescut cu 85% în acest an, HP cu 30%, iar Crowdstrike cu 43%. În general, sectorul tehnologiei informației a crescut cu 33% de la începutul anului până în prezent.
Sectorul tehnologiei a fost mult timp unul dintre preferatele investitorilor. Am întrebat investitorii în cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat care este sectorul în care intenționează să își crească investițiile în acest trimestru. Sectorul clasat pe primul loc atât la nivel global, cât și pentru investitorii din România a fost cel al tehnologiei. Deci, cel puțin pentru acești investitori, corecțiile sunt de bun augur pentru că le pot permite să își execute strategia de investiții la prețuri mai bune.
O surpriză interesantă a fost Crowdstrike, cunoscută pentru una dintre cele mai mari pene de IT din istorie care a avut loc vara trecută. Aceasta a generat pierderi estimate la 5 miliarde de dolari pentru companiile care foloseau soluția cibernetică de la Crowdstrike. Pana a blocat o mulțime de turiști în aeroporturi și a creat tot felul de alte probleme la nivel global. Cu toate obstacolele generate de acest eveniment, Crowdstrike a publicat rezultate solide în raportarea financiară din al treilea trimestru. Impresionant este faptul că, în ciuda consecințelor penei pe care a cauzat-o, compania a reușit să aibă o rată brută de retenție a clienților de 97%.
Veniturile companiei au crescut cu 29% de la an la an, în timp ce veniturile anuale recurente au depășit, de asemenea, estimările. Iar profitul pe acțiune a depășit cu mult estimările, ceea ce arată că impactul accidentului din iulie nu are efectul scontat de unii investitori. Cu toate acestea, nu este clar care vor fi repercusiunile financiare, deoarece compania se confruntă deja cu un proces din partea companiei aeriene Delta pentru o presupusă pierdere de 500 de milioane de dolari.
De asemenea, este evident acum și cât de dependente sunt aceste companii de platforma CrowdStrike, deoarece schimbarea furnizorilor de protecție cibernetică nu este ușoară. Crowdstrike continuă să fie a doua cea mai mare companie de securitate IT din lume după capitalizarea de piață, după Palo Alto. Este posibil ca piața să fie ușor dezamăgită de previziunile sale pentru următorul trimestru, prognoza privind câștigurile fiind ușor sub așteptări. Cu toate acestea, imaginea de ansamblu este că estimările sale pentru întregul an 2025 au depășit toate așteptările Wall Street, ceea ce poate fi o veste bună pentru investitorii pe termen lung.
Bogdan Maioreanu este analist și comentator de piață al eToro.
eToro este o platformă de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să investească, să își împărtășească cunoștințele și să învețe. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 38 de milioane de utilizatori înregistrați în 75 de țări. Credem că există putere în schimbul de cunoștințe și că putem avea mai mult succes investind împreună. Așa că am creat o comunitate de investiții colaborativă, concepută pentru a vă oferi instrumentele de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta cunoștințele și veniturile. Pe platforma eToro, utilizatorii pot deține o gamă largă de active tradiționale și inovatoare și pot alege cum să investească: pot tranzacționa direct, pot investi într-un portofoliu sau pot copia alți investitori.
Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro și Economica.net nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.