„Ceea ce s-a întâmplat ieri (joi) contravine în mod clar politicii guvernului anterior al Georgiei, politicii tuturor guvernelor anterioare ale Georgiei şi, de asemenea, dorinţei marii majorităţi a populaţiei din Georgia”, a declarat Pawel Herczynski pentru Interpress. „În opinia mea, este foarte trist şi dureros”, a spus el.
Ministerul de Interne al Georgiei a declarat vineri că 43 de persoane au fost arestate în urma acţiunii de protest de joi seara împotriva acestei decizii a guvernului, scrie Agerpres.
Unii manifestanţi au aruncat cu petarde în scutieri, în timp ce alţii au încercat să înlăture barierele metalice amplasate în faţa clădirii parlamentului.
Mii de georgieni au ieşit în stradă după ce partidul de guvernământ Visul Georgian a anunţat că amână discuţiile de aderare la UE până în anul 2028 şi renunţă şi la fondurile europene, acuzând Bruxellesul de ceea ce a numit „şantaj” în privinţa începerii negocierilor de aderare.
Deşi Georgia este o ţară candidată la UE, relaţiile sale cu Bruxellesul s-au deteriorat brusc în ultimele luni, pe fondul acuzaţiilor din partea politicienilor europeni că Tbilisi urmăreşte politici proruse şi de natură autoritară.
Blocul comunitar a anunţase anterior că cererea Georgiei de deschidere a negocierilor în vederea aderării la UE a fost îngheţată ca răspuns la noile legi adoptate împotriva „agenţilor străini” şi a drepturilor comunităţii LGBT, despre care criticii spun că sunt draconice şi inspirate de Moscova.
Guvernul, care oficial nu are legături diplomatice cu Rusia, a spus că legile sunt proporţionale şi necesare pentru a proteja securitatea naţională şi valorile tradiţionale ale societăţii.
Potrivit sondajelor de opinie, aderarea la UE este susţinută de aproximativ 80% din populaţia georgiană, iar obiectivul de aderare la blocul comunitar este înscris în Constituţia ţării.
Visul georgian a câştigat alegerile din octombrie cu aproape 54% din voturi, chiar dacă partidele de opoziţie au declarat că scrutinul a fost fraudat şi au refuzat să îşi ocupe locurile în parlament, boicotând primele şedinţe.
Dar, Parlamentul European, reunit joi în sesiune plenară la Strasbourg, a respins rezultatele alegerilor de la sfârşitul lunii octombrie din Georgia şi a cerut organizarea unor noi alegeri în următoare 12 luni, conform agenţiilor de presă internaţionale.
Coaliţia pentru schimbare, o alianţă de opoziţie, care s-a clasat pe locul secund în alegerile din octombrie, a declarat că doi dintre liderii săi au fost atacaţi de poliţie în timpul protestului, unul suferind o fractură la o mână, iar altul o fractură la nas.
Personalităţi marcante ale opoziţiei georgiene au făcut apel la noi proteste vineri.