Întâlnirea a avut loc joi, la Geneva, între adjuncţii ministrului de externe iranieni Majid Takht Ravanchi şi Kazem Gharibabadi şi secretarul general adjunct al Serviciului European de Acţiune Externă al Uniunii Europene (SEAE), Enrique Mora, scrie Agerpres.
„S-a reafirmat că UE trebuie să renunţe la comportamentul său egocentric şi iresponsabil în faţa problemelor şi provocărilor acestui continent şi a afacerilor internaţionale”, a declarat Gharibabadi pe X vineri, după „discuţiile sincere” din ziua precedentă.
Diplomatul iranian a susţinut că „Europa nu ar trebui să îşi proiecteze propriile probleme şi greşeli asupra altora, inclusiv conflictul din Ucraina” şi a dat asigurări că UE nu are autoritatea morală de a „predica altora despre drepturile omului” având în vedere „comportamentul său complice faţă de genocidul” din Gaza.
UE a acuzat Iranul că furnizează Rusiei drone şi rachete balistice pentru a fi folosite în războiul din Ucraina şi, prin urmare, a impus sancţiuni sectoarelor aviaţiei şi transportului maritim din Iran, care neagă acuzaţia că ar furniza arme Moscovei.
În ceea ce priveşte programul nuclear iranian, Gharibabadi a declarat că Europa „nu a reuşit să fie un actor serios din cauza lipsei de încredere în sine”. „Europa trebuie să îşi revină”, a mai spus diplomatul.
La rândul său, secretarul general adjunct al SEAE, Enrique Mora, a calificat discuţiile cu partea iraniană ca fiind „sincere” şi într-un scurt mesaj pe X a declarat că Iranul trebuie să „oprească” sprijinul militar pentru Rusia. Diplomatul european a mai afirmat că problema nucleară iraniană „are nevoie de o soluţie diplomatică” şi a indicat că în cadrul reuniunii au fost discutate, de asemenea, tensiunile regionale şi drepturile omului.
Întâlnirea a avut loc cu o zi înainte ca Ravanchi să se întâlnească la Geneva cu diplomaţi din Germania, Franţa şi Regatul Unit pentru a discuta aceleaşi probleme, pe fondul tensiunilor puternice dintre Iran şi Occident.
Săptămâna trecută, Consiliul guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a adoptat o rezoluţie – prezentată de acelaşi grup de ţări care vor participa la reuniunea de vineri – prin care condamnă lipsa de cooperare a Iranului.
Ca răspuns, Teheranul a activat „mii de centrifuge avansate”, care ar putea să îi crească producţia de uraniu, din care are deja 182,3 kg îmbogăţite la o puritate de 60%, aproape de nivelul de de 90%, ce permite utilizarea militară, potrivit ultimului raport al AIEA.
Iranul îmbogăţeşte uraniul la un nivel care îl depăşeşte pe cel permis după ce SUA au ieşit în 2018 din acordul nuclear internaţional ce limita programul nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor şi au reimpus regimului de la Teheran măsuri economice restrictive.