Gigantul Trafigura urmează să ia ultima autorizație pentru construirea unui parc fotovoltaic de 61 MW în România

Nala Renewables, compania de energie regenerabilă controlată de traderul global Trafigura, urmează să obțină ultima autorizare pentru a construi parcul fotovoltaic Măureni, de 61 MW, în sud-vestul țării.
Mihai Nicuţ - lun, 02 dec. 2024, 10:58
Gigantul Trafigura urmează să ia ultima autorizație pentru construirea unui parc fotovoltaic de 61 MW în România

“Proiect de decizie și raport privind acordarea Autorizaţiei de înfiinţare solicitate de societatea SUNPRO GREEN ENERGY SRL pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala Electrică Fotovoltaică (CEF) Măureni”. Aceasta este una dintre deciziile care urmează să fie adoptate de Comitetul de Reglementare al ANRE în următoarea sa ședință.

La momentul în care ANRE emite autorizația de înființare, dezvoltatorul proiectului trebuie să facă dovada că are finanțarea pentru construcția capacității energetice deci, cel mai probabil acest proiect va fi unul dintre cele care se va finaliza și va produce energie electrică.

Capacitatea energetică ce a primit autorizația de înființare este un parc fotovoltaic situat în Caraș-Severin, de 61 MW, care ar urma să devină operațională anul viitor. Proiectul a fost cumpărat de Nala Renewables de la cunoscutul grup românesc de dezvoltare de proiecte regenerabile Monsson, vara trecută.

“Odată operațională, se preconizează că centrala va sprijini contribuția Nala la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU prin generarea a aproximativ 80 000 MWh de energie curată pe an, reprezentând consumul de energie al aproximativ 13 000 de gospodării, precum și prin reducerea a aproximativ 39 000 de tone de emisii de CO2 echivalent pe an”, spunea atunci compania. Proiectul include posibilitatea de extindere suplimentară a capacității prin adăugarea unui sistem de stocare a energiei în baterii (BESS), pe care Nala Renewables intenționează să îl integreze în proiect.

Centrala fotovoltaică beneficiază de un acord de preluare pe termen lung a energiei, care conferă o siguranța a veniturilor timp de cel puțin 12 ani după punerea în funcțiune, s-a mai anunțat atunci.

Nala Renewables este o platformă globală de energie electrică şi regenerabilă axată pe proiecte solare, eoliene şi de stocare a energiei în baterii, în Europa, America Latină şi Statele Unite. Nala este un joint venture 50/50 între Trafigura – una dintre cele mai importante companii independente de comercializare a mărfurilor din lume – şi IFM Investors. Până în 2025, obiectivul Nala Renewables este de a construi un portofoliu global de proiecte de energie regenerabilă cu o capacitate cumulată de 4GW.

Compania este din ce în ce mai prezentă în România. Luna trecută, Nala Renewables și dezvoltatorul suedez de proiecte regenerabile OX2 au demarat lucrările de construcţie la parcul eolian Green Breeze, de 99,2 MW din judeţul Galaţi.Parcul va avea 16 turbine Vestas V162-6.2 MW, a căror livrare va începe în vara anului 2025. Proiectul are asigurat accesul la reţea printr-un contract de racordare semnat cu Transelectrica în martie 2023, iar punerea în funcţiune este planificată pentru anul 2026.

 

Te-ar mai putea interesa și
BT Leasing și OTP Leasing au devenit o singură companie
BT Leasing și OTP Leasing au devenit o singură companie
Prin fuziunea dintre BT Leasing si OTP Leasing, BT Leasing își consolidează poziția și ajunge la 35.000 de clienți. OTP Leasing este a patra companie cu care BT Leasing fuzionează în ultimii......
Rezervele valutare ale BNR au scăzut cu 2,65% (1,6 mld. euro), în noiembrie
Rezervele valutare ale BNR au scăzut cu 2,65% (1,6 mld. euro), în noiembrie
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României totalizau 61,174 miliarde de euro la finele lunii noiembrie, în scădere ...
APIA primește cereri inițiale anuale pentru ajutorul de stat în domeniul creșterii animalelor
APIA primește cereri inițiale anuale pentru ajutorul de stat în domeniul creșterii animalelor
Cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025 se pot depune ...
Decizia OMV de a opri plățile pentru Gazprom ar putea crea un precedent periculos pentru ruși
Decizia OMV de a opri plățile pentru Gazprom ar putea crea un precedent periculos pentru ruși
Decizia companiei energetice austriece OMV AG de a opri plăţile pentru livrările de gaze naturale de la Gazprom ar putea ...