Cum şi-au împărţit benzinarii Capitala. Unde stă acum Mol, după preluarea staţiilor Agip

După tranzacţia prin care preia staţiile de distribuţie a carburanţilor operate de Eni în România, grupul ungar Mol ajunge al treilea jucător pe piaţă în zona Bucureşti-Ilfov. 
Economica.net - mie, 07 mai 2014, 21:01
Cum şi-au împărţit benzinarii Capitala. Unde stă acum Mol, după preluarea staţiilor Agip

După tranzacţia prin care Mol a cumpărat reţeaua de benzinării deţinute de italienii de la Eni în România, poziţia companiei ungare în clasamentul retailerilor de carburanţi din România nu se schimbă, la nivel national, dar altfel  stau lucrurile pe cea mai activă zonă din tară, Bucureşti-Ilfov.

Mol a achiziţionat toate cele 42 de staţii de distribuţie a carburanţilor operate de Eni în România sub brandul Agip şi va ajunge la o reţea de 189 unități. Chiar şi după această achiziţie, Mol rămâne pe locul patru în topul companiilor petroliere din România, după numărul de puncte de alimentare. Petrom are o reţea de circa 550 de benzinării, Rompetrol 450, proprii, partener şi expres, iar ruşii de la Lukoil operează peste 300 de staţii, proprii şi în franciză.

Lucrurile se schimbă însă când vine vorba despre prezenţa pe cea mai atractivă piaţă din România, zona Bucureşti-Ilfov, regiunea cu cel mai mare nivel de motorizare din ţară şi cu cele mai mari venituri pe cap de locuitor. După achiziţia reţelei Agip, Mol va opera o reţea de 39 de staţii în zona Bucureşti-Ilfov, 24 deţinute anterior şi 15 preluate de la Eni. Cu această reţea, ungurii sunt în clasamentul vânzătorilor de carburanţi din zona Bucureşti-Ilfov, în faţa Rompetrol şi Lukoil.

Liderii pieţei sunt cei de la Petrom, care operează o reţea de 75 de staţii, dintre care 50 sub Petrom şi 25 OMV. Cu cele 39 de staţii, cei de la Mol se clasează după Petrom şi Lukoil (46 de staţii) dar înaintea Rompetrol (care operează o reţea de 28 de puncte de alimentare-16 staţii proprii, 10 partener şi 2 express).

Mol a ajuns la această reţea atât organic, prin construcţia de noi staţii, dar, mai ales, prin achiziţii. Anterior acestei tranzacţii prin care a preluat lanţul Agip, compania ungară a achiziţionat, în 2004 reţeaua de aproape 60 de staţii a grupului Shell, moment care a marcat retragerea companiei anglo-olandeze de pe piaţa românească.

Eni este prezentă pe piaţa locală din 1995 şi s-a dezvoltat mai ales organic. Compania a profitat de condiţiile mai laxe din acei ani (inclusiv o asociere în participaţiune cu Primăria Capitalei) şi a ridicat staţii în câteva zone “bune” din Bucureşti, din punct de vedere al comerţului cu carburanţi pentru că sunt cu trafic intens: intersecţia de la Piaţa Muncii, intersecţia Drumul Sării-str.13 Septembrie, intersecţia Şoseaua Colentina-Şoseaua Fundeni, etc. Totuşi, compania s-a extins şi prin achiziţii. În 2008, italienii au cumpărat 10 staţii, chiar de la Mol, pe care le-au revândut, acum, în această tranzacţie.

Ulterior, legislaţia s-a înăsprit. În 2004, Primăria Capitalei a promovat un act normativ prin care se interzicea construirea de benzinării în oraş. Doi ani mai târziu, Rompetrol a contestat acest ordin la Consiliul Concurenţei, iar abia în 2010 primăria a ridicat interdicţia.

Te-ar mai putea interesa și
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
Peste 149.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală până la data de 19 noiembrie, majoritatea persoane fizice, potrivit unui comunicat al Guvernului....
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de ...
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi ...
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă ...