Radiografia evoluției brandurilor premium în România: se extind în marile oraşe din afara Capitalei, încurajate de formatele moderne de retail

Interesul oamenilor pentru modă, dar și diversificarea continuă a ofertei au condus la o evoluție accelerată a industriei fashion în ultimii ani, în Europa Centrală și de Est și, implicit, în România. În același timp, profilul consumatorului s-a transformat radical, iar era digitală i-a determinat pe clienți să fie mai informați, mai pretențioși și mai puțin loiali anumitor branduri sau centre comerciale.
Economica.net - mie, 04 dec. 2024, 14:42
Radiografia evoluției brandurilor premium în România: se extind în marile oraşe din afara Capitalei, încurajate de formatele moderne de retail

Oamenii caută experiențe de cumpărături care nu doar să le satisfacă nevoile de bază, ci să le ofere confort, rapiditate și o notă cât mai personală, dar și diverse alte activități de care să se bucure atunci când vin la shopping. Astfel, proiectele mixed-use, care integrează pe lângă retail și grădini urbane, spații office, facilități precum zone de entertainment, food, cinematograf, săli de sport, servicii publice și chiar clinici medicale, sunt tot mai preferate de clienți, dar și de marile branduri, inclusiv cele cu adresabilitate premium.

În România, Iulius este dezvoltatorul care operează astfel de proiecte la Iași – Palas, la Timișoara – Iulius Town și la Cluj-Napoca – Iulius Mall, un proiect care s-a transformat treptat dintr-un mall într-unul mixed-use. Dinamica acestora atrage un număr important de vizitatori (aproximativ 70 milioane în 2023), iar performanțele ridicate, strategia companiei de a aduce cele mai actuale concepte internaționale de fashion, food și entertainment și posibilitatea de a acomoda cerințele specifice ale brandurilor internaționale au determinat o serie de mărci exclusiviste să iasă din Capitală și să intre, în premieră, în aceste mari orașe din țară.

„Ne bucură faptul că am reușit să convingem, prin proiectele noastre, să ni se alăture o serie de branduri cu adresabilitate premium. Motivele sunt diverse, printre care: nivelul ridicat al veniturilor, cunoașterea standardelor de viaţă și a brandurilor apreciate în Occident, interesul pentru ultimele tendinţe în aproape orice domeniu din retail, dar şi faptul că, după peste 20 de ani de retail modern, formatele au evoluat din ce în ce mai mult şi există dezvoltări comerciale care pot acomoda cerinţele specifice ale acestor branduri internaţionale. Interesate de expansiunea în România sunt atât branduri internaţionale, cu tradiţie de zeci de ani, precum și unele emergente”, a spus Oana Diaconescu, Head of Leasing Retail, Iulius.

Astfel, mixul pe care-l oferă proiectele Iulius din Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava este dinamic și mereu în evoluție, incluzând nu doar magazine, ci și servicii, locaţii HoReCa și spaţii de divertisment, pentru a satisface o piaţă extrem de diversificată, de la segmentul mass market, la premium și high-end.

„În cazul multor branduri internaţionale de anvergură globală, dar cu atât mai mult pentru brandurile premium, sunt câteva elemente care cântăresc foarte mult atunci când acestea decid ţara, orașul și locaţia magazinului lor: indicatorii economici, nivelul de venituri, tipologia clientului, existenţa unui cluster de alte branduri din aceeași gamă; să fie cele mai performante proiecte de pe piaţă şi să reprezinte catalizatori ai comunităţii locale și regionale, chiar şi din afara ţării; să includă funcţiuni adiacente care atrag un număr considerabil şi constant de clienţi prin multitudinea de experienţe suplimentare celei de shopping. Nu în ultimul rând, sunt foarte importante și aspectele legate de estetică, design interior, concept, care reprezintă, de fapt, investiţii în calitatea experienţei și, implicit, în performanţele centrului, per total”, a mai adăugat Oana Diaconescu.

Tot mai multe branduri premium în proiectele Iulius

Cu un mix dinamic, care acoperă deja segmentele mass-market și premium deopotrivă, proiectele Iulius continuă să anunțe parteneriate noi, în toate regiunile în care sunt prezente. De exemplu, anul acesta, la Iulius Town Timişoara s-au încheiat cele mai mari două tranzacţii de leasing din retailul autohton odată cu inaugurarea a două departament stores: Primark (3.800 mp) şi Lefties, al grupului spaniol Inditex (5.000 mp). Tot aici, pe zona premium s-a deschis un magazin BOSS, iar Chic Chic Urban Fashion – ce reunește branduri exclusiviste (JOOP, Zac Posen, John Galliano, STRELLSON, Maison Close, ISNURH, Patrizia Pepe, Herve Leger, IOS by Maica, Serge Pariente, HUDSON, Fabio Rusconi, My Best Bag Firenze, La Haine) – a inaugurat prima locație în afara Bucureștiului. ICON, un alt boutique multibrand deja existent, reunește celebrele mărci Elisabeta Franchi şi Pinko. Astfel, pe lângă accesul la branduri exclusiviste, clienţii beneficiază și de servicii de customer care dedicate creării unei experienţe de shopping personalizate.

Și Palas Iași continuă să își completeze oferta de shopping cu branduri noi, high-end, în concordanță cu tendințele pieței, creșterea puterii de cumpărare și nevoile publicului de a accesa produse premium. Astfel, aici și-au făcut intrarea deja mai multe nume cu rezonanță, precum: BOSS, Obsentum, Intimissimi și Intimissimi UOMO, Peek & Cloppenburg, Calvin Klein Jeans, Marc O’Polo, Tommy Hilfiger și urmează altele noi.

În grupul Iulius, va inaugura magazine monobrand și brandul italian Furla, iar la cel mai nou proiect mixed-use al companiei – RIVUS – ce se dezvoltă la Cluj-Napoca, va aduce experienţe exclusive de shopping, cum asigură reprezentanta Iulius, fiind deja agreate parteneriate cu branduri și ancore internaționale foarte dorite la nivel local. Aceasta adaugă că pentru 50% din suprafața închiriabilă de retail a acestui proiect, de 145.000 mp, sunt deja agreate parteneriate. În completarea zonei de retail, RIVUS va cuprinde și funcţiuni office, culturale, de entertainment și un parc generos, fiind gândit ca o destinaţie sinonimă cu stilul de viaţă cosmopolit.

Cu aceste concepte mixte, care avansează prin complexitatea și diversitatea funcțiunilor, proiectele Iulius au ajuns să reprezinte o primă alegere a lanţurilor internaţionale de retail şi a brandurilor high-end care au planuri de extindere. „Suntem conștienţi că astfel de alegeri, chiar dacă implică o recunoaștere a eforturilor noastre și ale comunităţilor în care suntem prezenţi, înseamnă, în același timp, și foarte multă atenţie și preocupare de a menţine cel puţin un context și un mediu favorabil acestui tip de dezvoltări, în orașe în care, deşi există un hub pentru modă de calitate înaltă, piaţa încă este în dezvoltare, cu multe provocări”, a mai completat Oana Diaconescu.

Te-ar mai putea interesa și
De azi, românii pot cumpăra titluri de stat Fidelis, în lei sau în euro
De azi, românii pot cumpăra titluri de stat Fidelis, în lei sau în euro
Persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot investi în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei şi în euro, începând de luni, 9 decembrie, până miercuri, 18......
Cum văd românii relația cu un agent imobiliar sau cu un dezvoltator imobiliar
Cum văd românii relația cu un agent imobiliar sau cu un dezvoltator imobiliar
Un studiu realizat atât în rândul agenților și dezvoltatorilor imobiliari, cât și al clienților interesați de achiziționarea ...
Vom avea cele mai scumpe sărbători de Crăciun din ultimii 20 de ani, susţine Adrian Negrescu
Vom avea cele mai scumpe sărbători de Crăciun din ultimii 20 de ani, susţine Adrian Negrescu
Produsele alimentare, în special cele realizate tradițional, s-au scumpit și cu 50% față de ultimii doi ani, drept care ...
Blestemul gazelor. Războiul Rusia-Ucraina a modificat totul în piața de energie europeană
Blestemul gazelor. Războiul Rusia-Ucraina a modificat totul în piața de energie europeană
Industriile aflate în dificultate din Europa se pregătesc pentru un nou șoc al prețului gazelor în următoarele luni ...