România, în topul ţărilor din UE cu cel mai semnificativ declin al preţurilor producţiei industriale, în octombrie – date Eurostat

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut cu 0,4% în UE şi în zona euro în octombrie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat o scădere de 0,6% în ambele zone, dar cel mai semnificativ declin a fost în Bulgaria, Slovacia şi România, arată datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Economica.net - mie, 04 dec. 2024, 15:32
România, în topul ţărilor din UE cu cel mai semnificativ declin al preţurilor producţiei industriale, în octombrie - date Eurostat

În octombrie, comparativ cu luna precedentă, cea mai mare creştere a preţurilor producţiei industriale în UE s-a înregistrat în Estonia şi Italia (ambele cu 1%), Franţa (0,9%) şi Suedia (0,8%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Bulgaria (minus 2,9%), Slovacia (minus 2%) şi România (minus 1,5%), scrie Agerpres.

Eurostat precizează că preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de o creştere cu 1,1% a preţurilor la energie, cu 0,3% a preţurilor bunurilor de folosinţă îndelungată, cu 0,2% a preţurilor bunurilor de folosinţă imediată, de o scădere cu 0,1% a preţurilor bunurilor intermediare, în timp ce au rămas stabile preţurile bunurilor de capital.

Comparativ cu perioada similară din 2023, preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au scăzut cu 3,2% în zona euro şi cu 3% în Uniunea Europeană în octombrie 2024.

Astfel, cea mai mare creştere a preţurilor producţiei industriale în UE s-a înregistrat în Cehia (0,8%), Malta (0,7%) şi Suedia (0,4%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Slovacia (minus 20,4%), Luxemburg (minus 6,4%) şi Franţa (minus 5,7%). România a raportat un declin de 5,1% în octombrie, după o scădere de 3% luna precedentă.

Eurostat precizează că preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de o creştere cu 1,7% a preţurilor bunurilor de folosinţă imediată, cu 1,5% a preţurilor bunurilor de capital, cu 0,4% a preţurilor bunurilor de folosinţă îndelungată, de o scădere cu 0,6% a preţurilor bunurilor intermediare şi de 10,2% a preţurilor la energie.

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este pusă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

Conform datelor recente ale Institutului Naţional de Statistică, în România preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 3,3% în luna octombrie 2024, comparativ cu octombrie 2023, şi cu 1% faţă de luna precedentă.

Potrivit sursei citate, la nivelul pieţei interne, indicele preţurilor producţiei industriale a înregistrat o scădere de 1,5% în octombrie, faţă de septembrie 2024, respectiv 5,09%, în comparaţie cu luna octombrie a anului anterior.

În ceea ce priveşte piaţa externă, în octombrie faţă de septembrie, preţurile producţiei industriale au fost mai mari cu 0,27%, iar comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior se constată o creştere de 1,52%.

Te-ar mai putea interesa și
Germania avertizează că Rusia rămâne „cea mai mare” ameninţare pentru securitate
Germania avertizează că Rusia rămâne „cea mai mare” ameninţare pentru securitate
Rusia reprezintă o ameninţare militară tot mai mare pentru Germania şi aliaţii săi, a avertizat joi, în parlament, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, relatează dpa....
Ministerul Finanţelor a împrumutat 500 de milioane lei de la bănci – date BNR 5.12.2024
Ministerul Finanţelor a împrumutat 500 de milioane lei de la bănci – date BNR 5.12.2024
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 500 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat ...
Franţa şi Germania, două crize politice în oglindă – analiză AFP
Franţa şi Germania, două crize politice în oglindă – analiză AFP
Germania are privirea îndreptată spre evoluţiile crizei politice din Franţa, vecinul său de peste Rin, la o lună după ...
Elena-Raluca Costache – noul preşedinte al CSM, Claudiu-Constantin Sandu a fost ales vicepreşedinte
Elena-Raluca Costache – noul preşedinte al CSM, Claudiu-Constantin Sandu a fost ales vicepreşedinte
Judecătoarea Elena-Raluca Costache a fost votată, joi, în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. ...