Mihai Sturzu: Nu vom avea o lege a drepturilor de autor atât timp cât nu vom acţiona împreună

Oficiul Român pentru Drepturi de Autor (ORDA) a organizat miercuri, la Academia Română, conferinţa 'Reglementări privind dreptul de autor şi drepturile conexe în România', care a avut ca teme probleme referitoare la gestiunea colectivă, aspecte privind dreptul de autor şi drepturile conexe în mediul educaţional, academic şi mass-media, problematica drepturilor de autor în mediul digital.
Economica.net - mie, 07 mai 2014, 20:15
Mihai Sturzu: Nu vom avea o lege a drepturilor de autor atât timp cât nu vom acţiona împreună

Participanţii au discutat şi despre o nouă lege a dreptului de autor şi drepturi conexe, iniţiativă a deputatului PSD Mihai Sturzu.

‘Nu vom putea avea o lege a drepturilor de autor atâta timp cât noi nu vom acţiona împreună. Vreau şi sunt gata să ascult pe toată lumea pentru a avea o lege a drepturilor de autor cât mai curând. (…) Vreau să ascult toate punctele de vedere care să ne ajute să construim o lege nouă, mai bună, de la zero’, a afirmat deputatul.

Filmele şi muzica descărcate ilegal de pe internet a fost o altă temă dezbătută.

‘Internetul nu este o problemă, ci felul cum noi ştim să-l folosim, cum descărcăm materiale, cum încărcăm materiale’, a spus Monica Pop, procuror-şef la Parchetul General, apreciind că pentru o corectă folosire a internetului ‘baza trebuie să stea în educaţie’.

Moderatorul dezbaterii, jurnalistul Adrian Bucur, a ridicat şi problema jurnaliştilor angajaţi ‘pe drepturi de autor’, care în ultimii ani au din ce în ce mai des probleme cu patronii.

’80-90% dintre jurnalişti sunt angajaţi pe drepturi de autor, iar acest lucru nu oferă niciun fel de stabilitate. Foarte mulţi jurnalişti au fost concediaţi de patroni din motive doar de ei cunoscute’, a declarat Adrian Bucur.

La finalul conferinţei, Irina Lucan-Arjoca, director general adjunct ORDA, a spus că în urma dezbaterilor a hotărât ca pe site-ul ORDA să fie lansat un chestionar.

‘Vom lansa un chestionar care se va regăsi pe site-ul ORDA, pe care-l vor primi toţi participanţii de astăzi, un chestionar pe care aveţi posibilitatea să-l completaţi atât anonim, cât şi declarându-vă identitatea, un chestionar care, sper eu, va avea un număr nu plictisitor dar un număr care să acopere cât mai mult din legea dreptului de autor. Aveţi posibilitatea în cuprinsul acestui chestionar să introduceţi orice alte propuneri pe care dvs. le consideraţi necesare’, a afirmat Irina Lucan-Arjoca, precizând că acesta va rămâne pe site aproximativ trei săptămâni, după care, într-o nouă conferinţă, ea va comunica rezultatele demersului.

La conferinţă au mai fost prezenţi acad. Cristian Hera – vicepreşedintele Academiei Române, Simona Maya Teodoriu – secretar de stat în Ministerul Justiţiei, prof. univ. dr. Viorel Roş, preşedinte ASDPI, Dimitrie Bogdan Licu – prim adjunct al procurorului general, Mihai Şandru – Centrul de Studii de Drept European, actorul Florin Zamfirescu, Mugurel Vrabete (Holograf), cântăreţul Adrian Daminescu, Ştefan Gheorghiu (CREDIDAM), europarlamentarul Renate Weber, ziaristul Roşca Stănescu, invitaţi, studenţi.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bătaie între 20 de muncitori români și albanezi pe șantierul stadionului Camp Nou al echipei FC Barcelona. Șase dintre ei au ajuns la spital
Bătaie între 20 de muncitori români și albanezi pe șantierul stadionului Camp Nou al echipei FC Barcelona. Șase dintre ...
În cursul zilei de vineri, aproximativ 20 de bărbați s-au bătut pe șantierul stadionului din Barcelona, iar șase dintre ei, ar fi vorba despre patru albanezi și doi români, au fost răniți....
Prima anvelopă de iarnă din lume. Nouă decenii de la Nokian Kelirengas
Prima anvelopă de iarnă din lume. Nouă decenii de la Nokian Kelirengas
Nokian Tyres evocă trecerea a 90 de ani de la debutul primei anvelope de iarnă din lume. Kelirengas și Hakkapeliitta, ...
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni platnici
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie ...
Ratingul de ţară al acordat României de agenția S&P lobal, de BBB-/A3, este "o dovadă a stabilităţii economice la ...
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul Uniunii Creştin-Democrate din Germania (CDU), Friedrich Merz, a promis sâmbătă că ţara sa va avea un rol mai ...