Stellantis a semnat un acord cu Zeta Energy pentru dezvoltarea de baterii litiu-sulf, mai ieftine

Franco-italienii de la Stellantis au semnat un acord cu americanii de la Zeta Energy pentru a dezvolta baterii ieftine cu litiu-sulf pentru vehicule electrice, cu scopul de a le folosi până în 2030, au anunțat cele două companii.
Economica.net - vin, 06 dec. 2024, 10:49
Stellantis a semnat un acord cu Zeta Energy pentru dezvoltarea de baterii litiu-sulf, mai ieftine

Deoarece costurile bateriei au un impact semnificativ asupra prețurilor vehiculelor electrice, producătorii de automobile caută să dezvolte tehnologii alternative pentru a face vehiculele mai accesibile.

Spre deosebire de bateriile tradiționale cu litiu-ion, bateriile cu litiu-sulf nu folosesc materiale scumpe precum nichelul sau cobaltul, rezultând costuri de producție mai ieftine, deși au o durată de viață mai scurtă.

„Se așteaptă că bateriile cu litiu-sulf vor costa mai puțin de jumătate din prețul per kWh (kilowatt oră) față de bateriile litiu-ion actuale”, au afirmat într-o declarație comună Stellantis, al patrulea producător de automobile din lume și producătorul de baterii Zeta.

Acordul vizează dezvoltarea bateriilor mai ușoare, dar cu un potențial energetic comparabil cu cel al tehnologiei actuale litiu-ion, au spus aceștia.

„Acest lucru înseamnă potențial un pachet de baterii semnificativ mai ușor, cu aceeași energie utilizabilă ca și bateriile litiu-ion contemporane, permițând o autonomie mai mare, o manevrare îmbunătățită și o performanță îmbunătățită”.

O astfel de tehnologie ar putea crește viteza de încărcare rapidă a bateriei cu până la 50%, au spus companiile. Acordul include dezvoltarea pre-producție și planuri pentru producția viitoare până în 2030.

„Tehnologiile inovatoare ale bateriilor, cum ar fi litiu-sulful, pot susține angajamentul Stellantis față de neutralitatea carbonului până în 2038, asigurându-se în același timp că clienții noștri se bucură de o gamă optimă, performanță și accesibilitate”, a spus șeful tehnologiei Stellantis, Ned Curic.

Bateriile sunt destinate să fie fabricabile în cadrul tehnologiei existente de gigafabrica, bazându-se pe un lanț de aprovizionare scurt și în întregime intern în Europa sau America de Nord, au spus cele două companii.

Stellantis este, de asemenea, un susținător al startup-ului Lyten din Silicon Valley, care a anunțat în octombrie un plan de a investi peste 1 miliard de dolari pentru a construi prima gigafabrică din lume pentru baterii cu litiu-sulf în Nevada.

Te-ar mai putea interesa și
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group, cel mai mare furnizor de soluții de muncă hibridă din lume, cu mărci precum Spaces și Regus, deschide un spațiu de lucru flexibil de ultimă generație în......
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare și în anii următori
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare ...
Norvegia a exportat o cantitate record de gaze naturale anul trecut, iar volumele ar urma să rămână aproape de acest ...
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus a livrat 766 de aeronave comerciale în 2024 către 86 de clienţi din întreaga lume şi îşi va menţine pentru ...
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor din UE
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor ...
Abordarea UE în ceea ce priveşte plăţile digitale a făcut ca acestea să devină mai sigure, mai rapide şi mai puţin ...