“Prin prezentul act normativ, urmare solicitării exprimate de investitor, proiectul de investiții „Centrala electrică MASS Mintia“ este declarat drept proiect de importanţă naţională în domeniul energiei electrice” se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Proiectele care obțin acest statut pot fi construite în arii naturale protejate și beneficiază de scutire de taxele locale de eliberare a certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire.
Pe de altă parte, nota de fundamentare arată și cum progresează lucrările le noua centrală pe gaze, ce ia locul vechii centrale pe cărbune iar avansul este semnificativ. Iată ce scrie Ministerul Energiei în document
Conform informațiilor puse la dispoziție de investitor, pentru construcția noii centrale electrice de la Mintia au fost demarate o serie de lucrări la acest obiectiv și au fost încheiate contracte pentru livrarea de echipamente energetice pentru realizarea unei centrale electrice cu turbine pe gaz în ciclu combinat. Până în prezent au sosit în amplasament, în luna mai, respectiv iulie 2024, cele două turbine Siemens 9000 HL, fiecare cu puterea unitară la generator de 575,019 MW, livrate de compania Siemens Energy din Germania.
Coșurile de fum pentru cele 2 turbine, structurile de oțel pentru turbinele cu gaz, ventilatoarele pentru răcirea sistemului de evacuare a gazelor și alte echipamente si materiale necesare construcției centralei sunt deja în amplasament.
Generatoarele electrice ale turbinelor cu gaz au fost importate din SUA – Charleston, urmând a ajunge în România.
În data de 29.04.2024 a fost emis de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului Hunedoara, Acordul de mediu nr. 2 în vederea construirii centralei Electrice MASS Mintia.
De asemenea, în data de 04.11.2024 a fost semnat între Mass Global Energy Rom SRL și C.N T.E.E. Transelectrica S.A., contractul de racordare la Sistemul Energetic Național.
Angajamentul asumat de investitor este ca, de la 1 ianuarie 2026, să fie pusă în funcțiune o capacitate de producție de 860 MW, care să fie ulterior extinsă la 1.700 MW. Construcția este evaluată la 1,2 miliarde de euro, la care se adaugă lucrări de întreținere și mentenanță evaluate la 270 de milioane de euro, pe toata durata de viață de 30 de ani a centralei.
“Fără astfel de proiecte, există un risc real ca SEN să devină suprasolicitat, lucru care poate duce la defecțiuni tehnice, căderi masive de tensiune sau întreruperi în alimentarea cu energie electrică pe scară largă. În plus, SEN se confruntă deja cu presiuni majore, inclusiv din cauza integrării unor surse de energie intermitente (precum energia eoliană și solară), care necesită echilibrarea cererii și ofertei, iar începând din 2027 urmează a fi retrasă din exploatare, pentru lucrări de retehnologizare, Unitatea 1 CNE Cernavodă din cadrul Societății Naționale Nuclearelectrica S.A., care are o putere instalată de 700 MW”, se mai arată în document.
Vechea termocentrală pe cărbune Mintia, oprită între timp, a fost cumpărată, în august 2022, cu 91,23 milioane de euro, fără TVA, de Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, în cadrul unei licitaţii publice. Centrala electrică intrase în procedură de insolvenţă la data de 14 noiembrie 2019 şi în conservare în vara anului 2021, în lipsa investiţiilor necesare pentru a putea respecta reglementările de mediu ale Uniunii Europene.
Investitorul și-a asumat punerea în funcțiune a unei centrale noi pe gaze, cu o capacitate de până la 1.700 MW, care ar urma să devină cea mai mare centrală nouă pe gaze din Europa. Mass Energy Global Rom este controlată de omul de afaceri iordanian Ahmad Ismail Saleh