“Nicio alternativă la Uniunea Europeană, NATO sau OECD nu poate fi rezonabilă” – Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR)

Prezervarea fără condiționări a apartenenței la Uniunea Europeana si NATO, precum și continuarea parcursului de aderare la OECD (Organizatia pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) reprezintă pilonii fundamentali ai dezvoltării economice a Romaniei și asigurării securității naționale pe termen lung, spune Asociația Analiștilor Financiar Bancari (AAFBR).
Gabriela Ţinteanu - vin, 06 dec. 2024, 12:35
“Nicio alternativă la Uniunea Europeană, NATO sau OECD nu poate fi rezonabilă” - Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR)

Menținerea angajamentului față de sistemul de valori al democrațiilor occidentale și față de alianțele și tratatele internaționale la care România este parte, va continua să reprezinte catalizatorul obligatoriu al securității naționale, dezvoltării economiei și al creșterii standardelor de calitate a vieții, pentru cetățenii români.

Accesarea fondurilor europene după aderarea la Uniunea Europeană in 2007 a accelerat dezvoltarea unui număr important de companii din România, a comunităților locale, în mod special a agriculturii, dar și a infrastructurii educaționale și de sănătate. Recent, în mare măsură, grație mecanismelor de finanțare europene, țara noastră parcurge cel mai amplu program de construcții de infrastructură rutieră din istoria României, care fără îndoială va genera o dezvoltare economică consistentă în urmatoarele decenii.

O altă măsură a parcursului României către o dezvoltare economică sustenabilă și predictibilă, constă în demersurile pentru aderarea la OECD. În acest scop, România trebuie să adopte cele mai bune practici internaționale în multiple zone, precum guvernanță, educație, sănătate și economie. Îndeplinirea acestui obiectiv în urmatorii ani, ar echivala cu integrarea României în grupul celor mai sănătoase medii de afaceri la nivel global.

Astfel, considerăm că dezbaterile politice interne în contextul alegerilor parlamentare și prezidențiale, trebuie să plece de la evidentele obiective enumerate, pentru că nu poate avea vreun sens ideologic, social sau economic, punerea în discuție a apartenenței la structurile și alianțele unde România este membră. Provocările României sunt legate strict de dezvoltarea sa cu pași eficienți în cadrul organizațiilor internaționale, aspecte indispensabile pentru asigurarea securității și prosperității cetățenilor săi în decadele viitoare.

În săptămânile următoare, principala așteptare a comunității financiare internaționale, este legată de un angajament ferm al viitorului guvern, sprijinit de o majoritate parlamentară pro-europeană, în vederea înscrierii României începand cu 2025 pe un parcurs credibil în ceea ce privește ajustarea graduală a deficitului fiscal major de circa 8% estimat pentru 2024. Din această perspectivă, asumarea unui viitor program de guvernare cu reforme autentice, în frunte cu conturarea unei vizibilități în ceea ce privește existența unei voințe politice către limitarea deficitului bugetar, este esențială pentru obiectivul major al menținerii României în categoria de rating “recomandat pentru investiții” de către agențiile de rating internaționale.

Întoarcerea României la o economie cvasi-închisă este imposibil de realizat fără suferințe sociale imense. În România, la fel ca toate țarile dezvoltate este dependentă de liberul schimb de marfuri și de finanțarea internațională. România nu are capacitatea industrială și capitalul uman pentru a fi autosuficientă. România, în ultimii 30 de ani s-a integrat în economia mondială și funcționează în baza principiilor unei economii deschise de piață, democratice. Această tranziție a fost îndelungată și deși bunăstarea nu s-a transmis în mod egal, ea este totuși usor de observat în viața de zi cu zi. Încrederea partenerilor internaționali se poate pierde usor, dar este foarte greu de recastigat.

 

Te-ar mai putea interesa și
Honda e precaută cu privire la startul producției de noi modele de mașini electrice, din cauza politicii industriale anunțate de Trump
Honda e precaută cu privire la startul producției de noi modele de mașini electrice, din cauza politicii industriale anunțate ...
Honda Motor va fi precaută cu privire la începerea producției de noi vehicule electrice din cauza incertitudinii cu privire la politica industrială a președintelui ales Donald Trump, a declarat......
Cea mai scumpă apă din România e în Buzău, județul de baștină al lui Marcel Ciolacu
Cea mai scumpă apă din România e în Buzău, județul de baștină al lui Marcel Ciolacu
Compania de Apă Buzău, operatorul regional al serviciilor de apă şi de canalizare din judeţul de baștină al lui Marcel ...
UE trebuie să fie pregătită de revenirea lui Trump la Casa Albă, spune comisarul Sejourne
UE trebuie să fie pregătită de revenirea lui Trump la Casa Albă, spune comisarul Sejourne
Uniunea Europeană trebuie să fie gata să se apere împotriva măsurilor comerciale protecţioniste adoptate de alte ţări, ...
Trump discută cu preşedintele Chinei prin intermediari
Trump discută cu preşedintele Chinei prin intermediari
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat la începutul săptămânii că discută cu liderul chinez Xi Jinping ...