În România există riscul unor pene majore de curent

România se confruntă cu riscuri crescute legate de siguranța aprovizionării cu energiei electrice, în condițiile în care importurile ating cote alarmante, se arată în nota de fundamentare a unei hotărâri de Guvern publicată pe site-ul Ministerul Energiei.
Economica.net - lun, 09 dec. 2024, 12:38
În România există riscul unor pene majore de curent

Reprezentanții instituției avertizează că „există un risc real ca sistemul energetic național să devină suprasolicitat, lucru care poate duce la defecțiuni tehnice, căderi masive de tensiune sau întreruperi în alimentarea cu energie electrică pe scară largă”.

Documentul unde apar toate aceste caracterizări făcute de Ministerul Energiei situației din sistem este de fapt un proiect de HG pentru declararea proiectului centralei Mintia ca fiind de importanță națională.

„Având în vedere rolul României în sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova, precum și deciziile de închidere a unor capacități pe cărbune în contextul procesului de decarbonizare, ne confruntăm deja cu riscuri crescute legate de siguranța aprovizionării cu energie electrică, pe fondul trendului înregistrat de valorile soldului energie care se păstrează în zona importului la nivel lunar, atingând uneori cote alarmante la nivelul vârfurilor de consum.

Întrucât România se confruntă, de asemenea, cu o infrastructură energetică învechită și insuficientă pentru a face față creșterii cererii de energie electrică în contextul dezvoltării economice, proiectele de producere de energie electrică, mai ales cele destinate a acoperi baza curbei de sarcină, precum și capacitățile de stocare a energiei, sunt cruciale pentru modernizarea și funcționarea în condiții de siguranță a Sistemului Electroenergetic Național (SEN)”, spune nota de fundamentare.

Securitatea energetică a României se află într-o situație pusă la încercare atât din factori externi, cât și interni, mai spun inițiatorii proiectului.

„Astfel, pe fondul investițiilor practic inexistente în ultimii ani în domeniul producerii de energie necesare pentru acoperirea bazei curbei de sarcină, a războiului din Ucraina și a creșterii dependenței de resurse energetice importate din afara Uniunii Europene, echilibrul între cererea și oferta de energie electrică a fost afectată, generând prețuri mari pentru consumatori și afectând securitatea aprovizionării cu energie electrică și siguranța SEN (sistemul energetic național – n.r.)”, precizează documentul.

De ce se grăbesc autoritățile să finalizeze centrala Mintia

Fără astfel de proiecte (centrala Mintia), există un risc real ca SEN să devină suprasolicitat, lucru care poate duce la defecțiuni tehnice, căderi masive de tensiune sau întreruperi în alimentarea cu energie electrică pe scară largă, explică ministerul de resort.

În plus, SEN se confruntă deja cu presiuni majore, inclusiv din cauza integrării unor surse de energie intermitente (precum energia eoliană și solară), care necesită echilibrarea cererii și ofertei, iar începând din 2027 urmează a fi retrasă din exploatare, pentru lucrări de retehnologizare, Unitatea 1 CNE Cernavodă, care are o putere instalată de 700 MW.

În aceste condiții, în prezent se poate constata un deficit al capacităților energetice capabile să asigure echilibrarea SEN, din cauza lipsei, în principal, a centralelor capabile să asigure rapid creșterea sau reducerea puterii la nivelul valorilor solicitate de Dispecerul Energetic Național”.

Noua centrală de la Mintia va avea o capacitate de 1.770 MW și va funcționa pe gaz. Centrala Mintia va contribui la creșterea siguranței în alimentarea cu energie electrică, asigurarea echilibrării sistemului energetic național și contribuirea la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin utilizarea gazului natural ca și combustibil pentru producerea energiei electrice.

Datorită capacităţii de producţie de 1.700 de MW, acest proiect este catalogat drept cel mai mare obiectiv industrial din România, de la Revoluţie, până în prezent. Investiţia estimată la 1,4 miliarde de euro ar urma să fie realizată până în anul 2026, mai scrie agenția de știri.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Florin Herbai, fondatorul Simultan, cel mai mare procesator de lapte cu capital integral românesc, este în negocieri pentru a-și vinde afacerea
Florin Herbai, fondatorul Simultan, cel mai mare procesator de lapte cu capital integral românesc, este în negocieri pentru ...
Antreprenorul Florin Herbai, cel care a fondat și conduce Simultan, cel mai mare jucător autohton pe piața laptelui, este în negocieri pentru a-și vinde business-ul principal unui investitor......
Mai multă marfă din Turcia în Europa. Exportatorii turci vor să aducă 600 de camioane/zi în portul Constanța
Mai multă marfă din Turcia în Europa. Exportatorii turci vor să aducă 600 de camioane/zi în portul Constanța
Exportatorii turci vor să-și treacă marfa prin portul Constanța, după întârzierile mari și cozi kilometrice la granița ...
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group, cel mai mare furnizor de soluții de muncă hibridă din lume, cu mărci precum Spaces și ...
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare și în anii următori
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare ...
Norvegia a exportat o cantitate record de gaze naturale anul trecut, iar volumele ar urma să rămână aproape de acest ...