Principalele provocări pentru HoReCa în 2025 – Ce spun managerii

Peste o treime (37,6%) dintre antreprenorii şi managerii care activează în industria HoReCa din România consideră că principala încercare a anului 2025 o va constitui lipsa personalului, în timp ce mai mult de un sfert (27,6%) se tem de schimbările legislative şi reglementările guvernamentale, reiese dintr-un sondaj realizat de Hospitality Culture Institute.
AGERPRES - joi, 12 dec. 2024, 10:17
Principalele provocări pentru HoReCa în 2025 - Ce spun managerii

Conform datelor centralizate în cercetare, 22,7% dintre respondenţi cred că instabilitatea economică din România îşi va spune cuvântul în faţa afacerilor din acest domeniu, pe parcursul anului viitor, scrie Agerpres.

Totodată, estimările a 41,5% din totalul celor intervievaţi arată că anul 2025 va aduce cea mai mare creştere a segmentului de QSR (Quick Service Restaurant) & Fast Casual, pe când 29,3% sunt de acord cu dezvoltarea şi mai accentuată a zonei de „take- away” şi de livrări. În acelaşi timp, segmentul de fine dining şi experienţe culinare va fi pe un trend ascendent.

Cea mai mare problemă a sectorului HoReCa va fi legată de lipsa personalului, consideră 37,6% dintre decidenţii din domeniu, 27,6% vorbesc despre schimbările legislative şi reglementările guvernamentale, iar 22,7% cred că instabilitatea economică îşi va spune cuvântul.

Potrivit sursei citate, peste jumătate (51,4%) dintre manageri declară că, începând cu anul 2025, dar şi în anii care urmează, sustenabilitatea va schimba faţa industriei de ospitalitate şi va atrage după sine şi alte măsuri care pot menţine competitivitatea la un nivel ridicat. În acest sens, 55,8% din totalul celor chestionaţi menţionează inovaţiile în servicii şi meniu, 21,5% investiţiile în marketing şi publicitate şi 18,8% reducerea costurilor operaţionale.

La capitolul profitabilitate, veniturile pentru anul viitor vor rămâne relativ constante, în opinia a 33,1% dintre liderii industriei HoReCa, în timp ce 29,3% se aşteaptă la o creştere uşoară a câştigurilor. La polul opus, 23,8% dintre respondenţi anticipează o uşoară scădere a marjelor.

Sondajul a fost realizat în lunile octombrie şi noiembrie pe un eşantion de 200 dintre cei mai reputaţi manageri şi antreprenori din HoReCa, ale căror afaceri totalizează peste 25% din cifra de afaceri a sectorului.

În luna ianuarie 2025, pentru al optulea an consecutiv, Hospitality Culture Institute va da startul uneia dintre cele mai mari activităţi de cercetare şi sondare a pieţei de ospitalitate. Aceasta se va derula pe două direcţii: cantitativ naţional (800 interviuri telefonice în: Bucureşti, Iaşi, Cluj, Braşov şi Timişoara), precum şi pe segmentarea pieţei în funcţie de ocaziile de consum. Rezultatele cercetării vor fi gata două luni mai târziu, în luna martie.

Hospitality Culture Institute reuneşte lideri din ospitalitate, profesionişti din diverse industrii, arhitecţi, reprezentanţi media, antreprenori şi manageri.

Misiunea organizaţiei este de a identifica tendinţe cu impact economic, social, politic şi cultural şi de a împărţăşi know-how şi soluţii aplicate. Cele mai importante proiecte ale Hospitality Culture Institute sunt: Romanian Hospitality Awards, Food&Beverages Innovation Camp, F&B Business Accelerator, National Food Service Research, Urbea food Fest şi Intimate Roundtable Conversations.

Te-ar mai putea interesa și
Adrian Negrescu, consultant economic: Intrarea deplină în Schengen oferă o gură de oxigen economiei românești
Adrian Negrescu, consultant economic: Intrarea deplină în Schengen oferă o gură de oxigen economiei românești
Intrarea deplină a României în Spaţiul Schengen oferă o gură de oxigen nesperată pentru economie, în condiţiile în care mai ales exporturile suferă tot mai mult din perspectiva......
Delgaz Grid finalizează o investiție de peste 56 milioane de lei în contorizare inteligentă în Iași
Delgaz Grid finalizează o investiție de peste 56 milioane de lei în contorizare inteligentă în Iași
Peste 10.000 de contoare inteligente montate la consumatori și a fost instalată infrastructura fizică pentru preluarea ...
România în Schengen – Declaraţie comună a Ministerelor român şi bulgar de Externe despre decizia istorică
România în Schengen – Declaraţie comună a Ministerelor român şi bulgar de Externe despre decizia istorică
Decizia de includere completă în spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, cu ridicarea controalelor la frontierele ...
Burcea, ANAT: Mergem în Grecia si Bulgaria fără timpi de aşteptare
Burcea, ANAT: Mergem în Grecia si Bulgaria fără timpi de aşteptare
Intrarea României în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025 va determina o creştere importantă a traficului către Grecia ...