Un pas mare pentru AI în Europa: șapte țări vor avea fabrici de AI. România este implicată în proiectul de 1,5 miliarde de euro

Uniunea Europeană a selectat cele șapte consorții care vor construi primele fabrici de inteligență artificială din Europa, iar România face parte dintr-unul dintre proiecte. Cele șapte fabrici care vor fi în Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Spania și Suedia, vor deveni piloni centrali pentru dezvoltarea și implementarea tehnologiilor AI la nivel european, după o investiție totală de 1,5 miliarde de euro.
Lidia Neagu - sâm, 14 dec. 2024, 16:22
Un pas mare pentru AI în Europa: șapte țări vor avea fabrici de AI. România este implicată în proiectul de 1,5 miliarde de euro

România, prin Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București), face parte dintr-un consorțiu condus de Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), alături de parteneri din Spania, Portugalia și Turcia. Acest consorțiu va dezvolta o infrastructură avansată de calcul, alimentată de inteligență artificială, destinată sprijinirii inovației în industrie, start-up-uri, IMM-uri și administrațiile publice.

Costul total al proiectul AI Factory din Spania prevede o investiție totală de aproape 198 de milioane de euro. Din această sumă, Guvernul spaniol va contribui cu aproape 62 de milioane de euro, iar Guvernul Cataloniei va aloca 14 milioane de euro. În plus, proiectul va avea și contribuții internaționale: Guvernul Portugaliei va investi 15,6 milioane de euro, Guvernul Turciei 6,5 milioane de euro și Guvernul României 1 milion de euro. Această sumă totală va fi dublată de Comisia Europeană în cadrul programului de finanțare Orizont Europa, cu o contribuție de 98 de milioane de euro.

Axată pe servicii pentru administrație publică, sănătate, farmaceutică și biotehnologie, finanțe și juridice, agricultură și climă, sectorul public, energie și comunicare și media, Fabrica BSC AI din Spania va fi construită pe trei piloni de bază, și anume:

  • dezvoltarea și operarea unui set cuprinzător de servicii de înaltă valoare orientate spre AI cu sprijin specializat;
  • modernizarea supercomputerului EuroHPC JU MareNostrum 5 pentru a include capabilități avansate de calcul AI cu un software AI dedicat și specializat și un depozit extins de date;
  • crearea unei platforme experimentale unice, avansate, optimizate cu inteligență artificială, pentru testarea noilor tehnologii de calcul pe măsură ce acestea vin pe piață.

Cu ce ajută cele șapte fabrici

Aceste prime șapte fabrici de inteligență artificială vor pune în comun resursele Uniunii Europene și naționale. Proiectul reprezintă un efort de colaborare din 17 țări europene, cu multe consorții care implică mai multe țări participante.

Cinci dintre site-urile de găzduire selectate vor implementa supercalculatoare noi, optimizate pentru inteligență artificială, în Finlanda, Germania, Italia, Luxemburg și Suedia. Fabrica AI din Spania va beneficia de modernizări semnificative ale infrastructurii existente, respectiv a sistemului EuroHPC, MareNostrum 5.

Grecia, pe de altă parte, va înființa și va opera o fabrică de inteligență artificială asociată cu supercomputerul DAEDALUS, supercomputerul EuroHPC aflat în prezent în desfășurare în Grecia.

Fabricile de inteligență artificială din Spania și Finlanda vor include, de asemenea, o platformă experimentală, care va servi ca o infrastructură de ultimă oră pentru dezvoltarea și testarea modelelor și aplicațiilor inovatoare de inteligență artificială, precum și pentru promovarea colaborării în întreaga Europă.

Inițiativa AI Factories a UE reprezintă o investiție de 1,5 miliarde de euro, susținută atât de guvernele naționale, cât și de finanțarea UE. Jumătate din această sumă este finanțată prin Programul Europa Digitală și Orizont Europa, subliniind angajamentul Uniunii Europene de a avansa infrastructura și serviciile de inteligență artificială.

Aceste investiții sunt așteptate să aducă o capacitate de calcul a EuroHPC până în 2026 mai mult decât dublă, poziționând Europa ca lider global în cercetarea și aplicarea inteligenței artificiale.

Stabilirea primelor fabrici de inteligență artificială din Europa marchează un moment de cotitură în procesul de transformare digitală al continentului. Prin reunirea unei infrastructuri avansate, a talentelor și a resurselor, aceste hub-uri promit să revoluționeze dezvoltarea și aplicarea inteligenței artificiale.

Pe măsură ce Europa se apropie de lansarea acestor fabrici în perioada 2025-2026, continentul face un pas decisiv către un viitor în care inteligența artificială stimulează avansul economic, bunăstarea societății și influența globală.

Fabricile de AI pot stimula creșterea economică prin sprijinirea start-up-urilor și IMM-urilor, ajutându-le să-și extindă operațiunile, să creeze locuri de muncă și să-și îmbunătățească competitivitatea în sectoare esențiale.

Aceste fabrici centralizează elementele esențiale pentru succesul AI: putere de calcul masivă, acces la volume mari de date și talente specializate. Ele oferă resurse avansate pentru ca afacerile să poată inova și prospera în economia digitală și furnizează infrastructura necesară pentru a dezvolta modele AI specializate în sectoare cheie precum sănătatea, producția, securitatea cibernetică, agricultura și economia verde.

Fabricile de AI încurajează colaborarea între mediul academic, industrie și factorii de decizie politică, creând un ecosistem de inovare.

 

Te-ar mai putea interesa și
Philippe Diallo a fost reales în funcția de președinte al Federaţiei Franceze de Fotbal
Philippe Diallo a fost reales în funcția de președinte al Federaţiei Franceze de Fotbal
Philippe Diallo a fost reales sâmbătă în funcţia de preşedinte al Federaţiei Franceze de Fotbal (FFF) cu 55,34% din voturi, învingându-l pe Pierre Samsonoff, apropiat de fostul şef al......
Fostul fotbalist Mihail Kavelaşvili, apropiat de partidul de guvernământ, a fost numit președinte al Georgiei
Fostul fotbalist Mihail Kavelaşvili, apropiat de partidul de guvernământ, a fost numit președinte al Georgiei
Un colegiu electoral, controlat de partidul de guvernământ Visul Georgian, l-a numit sâmbătă pe Mihail Kavelaşvili ...
Ministerul Economiei: România are peste 200 de pârtii omologate, cu diferite grade de dificultate
Ministerul Economiei: România are peste 200 de pârtii omologate, cu diferite grade de dificultate
România are peste 200 de pârtii omologate, cu diferite grade de dificultate, potrivite atât pentru cei care abia încep ...
Eurodeputații Dan Barna, Nicu Ştefănuţă și Victor Negrescu susțin că UE trebuie să reacționeze rapid pentru a combate ingerințele externe în alegeri.”Toată lumea e preocupată de chestiunea TikTok” – Agerpres
Eurodeputații Dan Barna, Nicu Ştefănuţă și Victor Negrescu susțin că UE trebuie să reacționeze rapid pentru a combate ...
Eurodeputaţi români din trei grupuri politice de centru din Parlamentul European susţin că instituţiile competente de ...