Energia geotermală ar putea acoperi 15% din necesarul mondial de electricitate, în 2050

Energia geotermală are un viitor luminos pentru a răspunde la nevoile crescute de electricitate ale planetei, a estimat joi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), care a îndemnat companiile de petrol şi gaze să investească în acest domeniu, informează AFP.
AGERPRES - vin, 13 dec. 2024, 09:33
Energia geotermală ar putea acoperi 15% din necesarul mondial de electricitate, în 2050

În prezent, energia geotermală acoperă aproximativ 1% din necesarul global de electricitate, dar această pondere ar putea creşte până la 15% în 2050, graţie investiţiilor în tehnologie care vor permite reducerea costurilor proiectelor, estimează IEA într-un raport de 125 de pagini intitulat „Viitorul energiei geotermale”.

Citeşte şi

În total, energia geotermală ar putea furniza 800 de Gigawaţi de electricitate la nivel mondial, adică echivalentul consumului SUA şi Indiei, faţă de doar 15 Gigawaţi în prezent, scrie Agerpres.

Pentru a reuşi acest salt cantitativ, IEA estimează că tehnicile de foraj utilizate de companiile de petrol şi gaze, precum şi noile tehnologii, ar putea fi puse la lucru pentru ca energia geotermală să nu fie limitată doar la zonele de activitate vulcanică sau tectonică, cum este cazul în prezent.

„Industria de petrol şi gaze poate juca un rol cheie pentru a face energia geotermală mai competitivă”, subliniază raportul IEA.

Utilizată de peste un secol fie pentru a încălzi/ răci clădirile, fie pentru a produce electricitate în aproximativ 40 de ţări, dar pe scară mică, această tehnică oferă avantajul că este mai stabilă şi mai flexibilă decât energia eoliană sau cea fotovoltaică, dar şi cu un randament mai bun, subliniază raportul IEA.

În prezent, energia geotermală este a doua „energie curată” cel mai puţin utilizată după energia hidraulică a oceanului.

În timp ce aproximativ o sută de ţări au un cadru de reglementare pentru dezvoltarea energiei fotovoltaice şi a celei eoliene, doar 40 de ţări au un cadru de reglementare pentru energia geotermală.

Existenţa unei viziuni pe termen lung pentru investitori ar ajuta la „reducerea riscurilor financiare şi de dezvoltare” şi totodată „ar îmbunătăţi competitivitatea proiectelor”. Asta ar putea permite „reducerea cu 80% a costurilor până în 2035, la aproximativ 50 de dolari pentru un MWh”, estimează IEA.

Organizaţia prognozează că investiţiile mondiale în sectorul energiei geotermale ar putea să se ridice la 1.000 de miliarde de dolari în 2035 şi la 2.500 miliarde de dolari în 2050.

În prezent, cele trei ţări care dezvoltă cel mai mult energia geotermală sunt Turcia, Indonezia şi Kenya, dar SUA au cele mai mari capacităţi de producţie instalate, construite între 1980 şi 1995.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş, a anunţat Nicuşor......
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...