Kronospan a montat cel mai mare sistem de panouri fotovoltaice de acoperiș la fabrica din Sebeș

Cel mai mare sistem de panouri fotovoltaice din România instalat pe acoperiş a fost implementat pe fabrica Kronospan de la Sebeş, valoarea proiectului fiind de aproape 51,17 milioane de lei, au anunţat reprezentanţii companiei.
AGERPRES - vin, 13 dec. 2024, 11:29
Kronospan a montat cel mai mare sistem de panouri fotovoltaice de acoperiș la fabrica din Sebeș

Proiectul „Sistem de panouri fotovoltaice Kronospan Sebeş” este co-finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Energiei în calitate de coordonator de reforme şi/sau investiţii pentru PNRR – Componenta 6. Energie.

„Un proiect foarte important pentru noi, realizat prin PNRR, cu aproape 51 de milioane de lei, cu tot cu TVA. Finanţarea din PNRR este de aproape 15 milioane de lei. În total, cele două fabrici pe care le avem, la Sebeş şi la Braşov, consumă undeva la 35 Megawaţi oră, ceea ce este destul de mult. În momentul acesta, cu acest proiect pe care l-am implementat, 30% din consumul nostru de energie electrică va avea surse regenerabile. Este cel mai mare proiect, de fapt, de panouri fotovoltaice de pe acoperiş din România şi se înscrie în trendul nostru referitor la sustenabilitate, pe care nu-l avem doar în România, ci peste tot acolo unde producem”, a declarat Oana Bodea, CEO Kronospan România.

Reprezentanta companiei a punctat, totodată, faptul că, la ora actuală, există un alt proiect de instalare panouri fotovoltaice pentru fabrica din Braşov, de dimensiuni superioare faţă de Sebeş.

„Suntem acum cu încă un proiect depus pentru fabrica din Braşov, un proiect mult mai mare decât cel pe care l-am făcut la Sebeş. Proiectul este derulat tot prin PNRR, însă pe altă axă de finanţare, şi va produce undeva la 20 de megawaţi. Aşteptăm răspunsul de la Ministerul Energiei dacă acest proiect poate să fie finanţabil. Dacă nu, vom încerca să găsim surse proprii de finanţare. De asemenea, suntem în explorare pentru proiectul de la Sebeş a unei soluţii de stocare pentru ceea ce am implementat deja acolo. Ne uităm undeva la baterii de până în 32 de megawaţi/h pentru stocare. Încă nu am definitivat acest proiect, dar este un alt pas pe care am dorit să-l facem la Sebeş, să încercăm să stocăm ceea ce producem cu sistemul pe care îl avem acum”, a spus Bodea.

Proiectul de la Sebeş a fost dezvoltat şi pus în funcţiune de Volt, lider în domeniul soluţiilor de energie regenerabilă în România, specializat în proiectarea, implementarea şi mentenanţa sistemelor fotovoltaice de mari dimensiuni.

În acest context, Adrian Săcuiu, cofondator Volt, a menţionat că implementarea acestuia şi interconectarea sistemului cu fabrica Kronospan de la Sebeş au fost realizate în perioada 8 iunie 2022 – 29 noiembrie 2024.

Obiectivul general al proiectului este realizarea şi punerea în funcţiune a unei instalaţii noi de producere a energiei electrice din surse solare de 9,24 MW, cu un factor de capacitate de 15,92%, reprezentând echivalentul a 1.299 h/an în medie de funcţionare în primii 20 de ani ai perioadei de operare, şi o producţie totală de energie electrică din surse solare de 240.055 MWh în primii 20 de ani de operare a instalaţiei. Întreaga producţie a capacităţii nou instalate este folosită pentru consumul propriu al beneficiarului.

Cel mai mare parc fotovoltaic amplasat pe acoperiş din România are o putere instalată de 10,05 MW şi o producţie totală estimată de 12.282 MWh pe an, destinată exclusiv consumului propriu al Kronospan. Prin implementarea proiectului, se vor reduce emisiile de CO2 cu 7.577 de tone pe an.

„În acest moment, fabricile noastre din Marea Britanie şi Spania, de exemplu, produc cu peste 90% material reciclat. Acelaşi demers se traduce prin creşterea progresivă a cantităţii de lemn reciclat folosit în fabricile noastre, de la 3,4 milioane de tone (respectiv 5,2 milioane de copaci salvaţi) în 2021-2022, la 4,2 milioane de tone (respectiv 6,4 milioane de copaci salvaţi) în 2023-2024. În ceea ce priveşte investiţiile în energie regenerabilă la nivel internaţional, Kronospan are în operare 146.9 MwP şi proiecte în diferite stadii de dezvoltare de 328 MWp în sisteme de panouri fotovoltaice, turbine eoliene, cogenerare, microhidrocentrale”, au punctat reprezentanţii Kronospan.

Compania a intrat pe piaţa din România în anul 1999 când a deschis o firmă de import. Kronospan este o companie din industria prelucrării lemnului din Austria, cu fabrici în peste 40 de ţări.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...