Preşedintele Comisiei Electorale din Georgia, Giorgi Kalandarişvili, a declarat că Kavelaşvili a fost ales cu 224 de voturi.
Actuala şefă a statului, Salome Zurabişvili, care a intrat în conflict cu partidul de guvernare, a denunţat acest vot ca fiind „ilegitim” şi a spus că va refuza să demisioneze până când nu vor fi organizate noi alegeri legislative.
Mihail Kavelaşvili, fost fotbalist, este cunoscut pentru diatribele sale împotriva criticilor puterii, faţă de care a arătat o loialitate de nezdruncinat, comentează AFP.
Kavelaşvili, în vârstă de 53 de ani, a ţinut discursuri în Parlament, adesea pline de obscenităţi, împotriva criticilor partidului de guvernământ Visul Georgian, dar şi împotriva persoanelor LGBT+.
Înainte de a se alătura Visului Georgian, a avut o carieră de fotbalist la cluburi georgiene şi europene, inclusiv Manchester City. În semn de recunoştinţă pentru loialitatea sa, el a fost catapultat la şefia statului, într-un moment delicat pentru Georgia.
În Georgia, puterile şefului statului sunt limitate şi în esenţă simbolice. Dar acest lucru nu a împiedicat-o pe actuala ocupantă a postului, fosta diplomată franceză Salome Zurabişvili, să devină una dintre vocile opoziţiei pro-europene.
Votul indirect pentru alegerea preşedintelui survine într-un moment în care Georgia este cufundată într-o criză politică de la alegerile parlamentare de la sfârşitul lunii octombrie, ale căror rezultate sunt contestate, şi demonstraţiile de stradă, marcate de violenţe.
Protestatarii îl acuză pe Mihail Kavelaşvili că este o marionetă a miliardarului Bidzina Ivanişvili, care şi-a făcut averea în Rusia, a fondat partidul Visul Georgian şi conduce Georgia din umbră din 2012.
Acest fost fotbalist i-a acuzat pe occidentali că doresc ca „un număr cât mai mare de oameni să fie neutri şi toleranţi faţă de ideologia LGBTQ care se presupune că îi apără pe cei slabi, dar este de fapt opusă umanităţii”.
Din 2016, este membru al Parlamentului şi a fost reales după scrutinul legislativ din octombrie. În 2022, a creat o facţiune cu teme anti-occidentale care s-a desprins oficial de Visul Georgian, dar este considerată a fi de fapt tot sub controlul acestui partid.
În discursurile sale, el a acuzat Occidentul că vrea să împingă Georgia, care a avut deja un scurt război cu Rusia în 2008, în conflictul armat din Ucraina.
Sursa foto: X.com