INS: Producţia industrială a crescut cu peste 10% în primul trimestru

Producţia industrială a crescut cu 10,1% în primul trimestru din 2014 comparativ cu perioada similară din 2013, în timp creşterea ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a fost de 10,7%, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică /INS/.
Economica.net - lun, 12 mai 2014, 09:30
INS: Producţia industrială a crescut cu peste 10% în primul trimestru

În luna martie 2014, producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,8%, respectiv cu 1,1%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut cu 10,8% ca serie brută, respectiv cu 11,6%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În luna martie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 6,8%, datorită creşterii industriei extractive (+9,6%) şi industriei prelucrătoare (8%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 4,7%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare (+10,7%), industria bunurilor de capital (+8,6%), industria bunurilor de uz curent (+6,1%) şi scăderi în industria energetică (-2,2%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,7%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 1,1% susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+1,6%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 2,7%, respectiv cu 1,3%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi la majoritatea categoriilor de bunuri: industria energetică (-3,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-3,3%), industria bunurilor de uz curent (-1,3%) şi industria bunurilor intermediare (-0,2%). Industria bunurilor de capital a crescut cu 2,5%.

În luna martie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 10,8% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+12,8%) şi industriei extractive (+4,3%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 4,1%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri la toate categoriile: industria bunurilor de capital (+18,2%), industria bunurilor intermediare (+9,5%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+6,4%), industria bunurilor de uz curent (+4,5%) şi industria energetică (+1,6%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 11,6%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+13,3%) şi industriei extractive (+3,6%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,6%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: industria bunurilor de capital (+15,4%), industria bunurilor de uz curent (+7,6%), industria bunurilor intermediare (+7,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+6,6%) şi industria energetică (+4,3%).

În trimestrul I 2014, comparativ cu trimestrul I 2013, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 10,1%, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare (+11,7%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,3%). Industria extractivă a scăzut cu 0,9%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de capital (+14,9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,8%), industria bunurilor intermediare (+9,1%), industria bunurilor de uz curent (+6,4%) şi industria energetică (+3,1%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în trimestrul I 2014, comparativ cu trimestrul I 2013, a crescut cu 10,7%, susţinută de industria prelucrătoare (+12,1%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,7%). Industria extractivă a scăzut cu 0,5%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de capital (+15,2%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,6%), industria bunurilor de uz curent (+8,5%), industria bunurilor intermediare (+6,1%) şi industria energetică (+4,0%).

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Aproape una din trei maşini înmatriculate luna trecută în Marea Britanie a fost complet electrică, producătorii auto continuând să reducă preţurile vehiculelor electrice (EV), pentru a......
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci jucători români de tenis, patru la feminin şi unul la masculin, vor evolua în calificările la simplu pentru tablourile ...
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Moldova și-a extins capacitatea fotovoltaică la 344 MW la 30 septembrie 2024, în creștere de la 185 MW în 2023, potrivit ...
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Vremea se va încălzi la nivelul întregii ţări începând de luni, astfel încât valorile termice se vor situa peste ...