Glasul roţilor de fier în 2024 – Primul tren cumpărat de România în ultimii 20 de ani. Ce proiecte au început şi s-au finalizat în transportul feroviar

În materie de transport feroviar de călători, vedeta anului 2024 este trenul Coradia Stream, livrat de Alstom, prima garnitură cumpărată de România în ultimii 20 de ani, care a intrat în circulaţie cu călători pe 20 noiembrie.
AGERPRES - mie, 18 dec. 2024, 11:22
Glasul roţilor de fier în 2024 - Primul tren cumpărat de România în ultimii 20 de ani. Ce proiecte au început şi s-au finalizat în transportul feroviar

Trenul nou a intrat în ţară la data de 2 decembrie 2023, iar în Bucureşti a ajuns pe 4 decembrie. Deşi iniţial reprezentanţii Ministerului Transporturilor au declarat că trenul va circula cu călători până la finele anului 2023, acest lucru nu s-a întâmplat din cauza testelor pe care a trebuit să le parcurgă. Ulterior, a fost avansat termenul „după luna iunie” 2024, însă nici acest lucru nu s-a întâmplat, depistându-se o serie de probleme care au trebuit rezolvate, dar a fost şi o lipsă a mecanicilor care să facă testele, scrie Agerpres.

Pe 20 noiembrie, trenul a intrat în circulaţie, cu călători, fiind „adjudecat” de compania CFR Călători, iar premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Sorin Grindeanu au inaugurat prima călătorie. Însă, a doua zi dimineaţa, garnitura a fost anulată, din cauza unor erori afişate de computerul de bord, iar călătorii au fost reprogramaţi pentru următorul tren. Ziua următoare, trenul Coradia şi-a reluat circulaţia normală.

Alstom a înregistrat întârzieri în livrarea celorlalte 36 de rame electrice inter-regionale de lung parcurs Coradia Stream, achiziţionate de statul român, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Valoarea totală a contractului pentru achiziţia celor 37 de unităţi electrice şi a serviciilor de mentenanţă aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la 2,42 miliarde lei, fără TVA.

În ceea ce priveşte contractul încheiat tot cu Alstom pentru garniturile de metrou destinate Magistralei 5, primul tren Metropolis din lotul celor 13 contractate de Metrorex a sosit pe 25 aprilie la Depoul Berceni, cu aproape un an întârziere, urmând să fie verificat şi pregătit pentru etapele de probe şi teste specifice. Trenul ”Giurgiu” face parte din lotul celor 13 trenuri destinate M5, achiziţionate pe baza contractului încheiat între Metrorex şi Alstom Transport SA, în 2 decembrie 2020, urmare a procedurilor legale de achiziţie. Contractul are o valoare totală de peste 103 milioane de euro. Trenurile au fost produse în Brazilia, iar primul tren ar fi trebuit să ajungă la Bucureşti în luna iunie 2023, conform contractului.

„Din contractul de 13 trenuri, au fost livrate patru trenuri, care în prezent se află la Depoul Berceni şi se realizează testele – teste statice, teste dinamice. Trenul cinci şi trenul şase au fost recepţionate preliminar la furnizor şi urmează să ajungă în ţară. Din discuţii cu furnizorul în cadrul întâlnirilor, al şedinţelor de progres care se realizează pe acest contract, sperăm ca până la sfârşitul anului să fie livrate zece trenuri din 13”, a declarat la sfârşitul lunii octombrie directorul general al companiei, Mariana Miclăuş, la un eveniment de specialitate.

Proiecte de investiţii cu finanţare din fonduri europene la CFR SA

În anul 2024, au fost în derulare lucrări de reabilitare pe principalele coridoare europene de infrastructură feroviară care traversează România şi anume pe 597 km de cale ferată, pe următoarele tronsoane: Km 614 – Simeria (141 km); Braşov – Sighişoara (112 km); lucrări în staţiile Feteşti şi Ciulniţa (4 km); Arad – Timişoara – Caransebeş (162 km); Cluj Napoca – Episcopia Bihor (166 km) şi la podul peste râul Argeş, între staţiile Vidra şi Comana (12,86 km), aflat pe ruta Bucureşti – Giurgiu.

De asemenea, în cursul acestui an, au continuat lucrările de tip „quick wins” demarate în 2023, pe o lungime totală de 420 km de cale ferată, la nivelul a şapte regionale CF (Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Cluj, Braşov, Galaţi şi Braşov) şi lucrări de reînnoiri pe linia Bucureşti – Piteşti (217 km).

Tot în cursul anului 2024, au demarat lucrările de proiectare (aflate în diferite etape de realizare) pentru: modernizarea infrastructurii Port Constanţa – etapa I, Valu lui Traian (36 km) – 377,51 milioane de lei şi pentru modernizarea următoarelor staţii de cale ferată: Gara de Nord etapa I – 419,85 milioane lei, fără TVA, Videle – 8,75 milioane lei, fără TVA, Sinaia – 13,17 milioane lei, fără TVA, Buşteni – 12,23 milioane lei, fără TVA, Ploieşti Vest – 21,42 milioane lei, fără TVA, Beclean pe Someş – 37,24 milioane de lei, fără TVA, Paşcani – 37,04 milioane lei, fără TVA, Dej Călători – 31,06 milioane lei, fără TVA, Feteşti, Ciulniţa – 27,40 milioane lei, fără TVA, Neptun hc – 16,57 milioane lei, fără TVA, Costineşti Tabără – 14,06 milioane lei, fără TVA, Orşova – 7,95 milioane lei, fără TVA, Băile Herculane – 17,01 milioane lei, fără TVA, Aiud, Războieni şi Teiuş.

În ceea ce priveşte finalizarea lucrărilor de reabilitare/modernizare/reparaţii din acest an, datele CFR SA arată că au fost recepţionate ultimele obiective de poduri, podeţe etapa I şi anume: pod km 36+673 (de pe linia CF Simeria – Livezeni Directa I şi II, între staţiile Subcetate şi Băieşti, judeţul Hunedoara) aferent proiectului „Lucrări de reabilitare poduri, podeţe şi tuneluri de cale ferată SRCF Timişoara”- faza II; podeţ km 286+035 (din Filiaşi, judeţul Dolj) aferent proiectului „Lucrări de reabilitare poduri, podeţe şi tuneluri de cale ferată SRCF Craiova”.

De asemenea, în cursul acestui an au fost finalizate şi recepţionate lucrările aferente obiectivului „Redeschiderea circulaţiei feroviare pe pod peste râul Argeş, între Vidra şi Comana” (12,86 km), un contract în valoare de peste 650 milioane de lei, fără TVA.

În cadrul proiectului de reabilitare a liniei de cale ferată pe km 614 – Simeria, în anul 2024 au fost finalizaţi şi daţi în exploatare cu asigurarea vitezelor la parametrii proiectaţi, dar şi efectuate recepţii parţiale, în conformitate cu Regulamentul privind recepţia construcţiilor din domeniul infrastructurii rutiere şi feroviare de interes naţional, pentru 13,75 km de cale ferată de pe Subtronsonul 2a: km 614 – Cap Y Bârzava, iar în cursul lunii decembrie au fost programate recepţii parţiale pe 28,16 km de cale ferată de pe acelaşi Subtronson 2a.

În cursul acestui an, în cadrul contractelor de tip „quick wins”, au fost finalizate lucrări pentru 17,445 km de cale ferată de pe raza Sucursalelor Regionale Craiova (Piteşti – Pieleşti), Galaţi (Cosmeşti – Tecuci şi Adjud – Borzeşti) şi Timişoara (Petroşani – Livezeni).

De asemenea, sunt în execuţie lucrări de reparaţii de tip „quick wins” şi reînnoiri pe 174 km de cale ferată, care au înregistrate stadii fizice cuprinse între 75% – 99%.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucu: Acest guvern, dar şi viitorul executiv, trebuie să oprească indexarea salariilor şi a pensiilor şi să taie din alte cheltuieli ale statului
Ciucu: Acest guvern, dar şi viitorul executiv, trebuie să oprească indexarea salariilor şi a pensiilor şi să taie din ...
Prim-vicepreşedintele interimar al PNL Ciprian Ciucu afirmă că Guvernul trebuie să oprească indexarea salariilor şi a pensiilor până la sfârşitul acestui an şi să taie cheltuielile......
Un nou record pentru cacao. Cel mai mare preţ din istorie: 12.163 de dolari pe tonă
Un nou record pentru cacao. Cel mai mare preţ din istorie: 12.163 de dolari pe tonă
Cotaţiile futures la cacao au atins miercuri un nou maxim istoric, de peste 12.000 de dolari pe tonă, la bursa de la New ...
Record pentru Europa. Companiile din UE au depăşit pentru prima dată în ultimii 10 ani pe cele din SUA şi China, la nivelul investiţiilor în cercetare şi dezvoltare
Record pentru Europa. Companiile din UE au depăşit pentru prima dată în ultimii 10 ani pe cele din SUA şi China, la ...
Industria europeană şi-a sporit anul trecut investiţiile în cercetare şi dezvoltare (R&D) cu 9,8%, depăşind creşterea ...
60% din rețeaua de cafenele 5 to go a fost cumpărată de fondurile INVENIO Partners și Accession Capital Partners
60% din rețeaua de cafenele 5 to go a fost cumpărată de fondurile INVENIO Partners și Accession Capital Partners
5 to go, cel mai mare lanț de cafenele din Europa de Est și cea mai accesată franciză din România, a anunțat că fondurile ...