Republica Moldova va semna Acordul de asociere cu UE la 27 iunie – Herman Van Rompuy

Republica Moldova va semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, care îl va cuprinde şi pe cel de liber schimb, la 27 iunie, a anunţat marţi la Chişinău preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Economica.net - mar, 13 mai 2014, 13:50
Republica Moldova va semna Acordul de asociere cu UE la 27 iunie - Herman Van Rompuy

Republica Moldova a parafat Acordul de asociere în luna noiembrie 2013, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Uniunea Europeană este gata să ajute Republica Moldova în cazul unor impedimente sau presiuni din exterior, a declarat marţi la Chişinău preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, referindu-se la Federaţia Rusă.

În cadrul unei conferinţe comune de presă cu premierul Iurie Leancă, Herman Van Rompuy a afirmat că Republica Moldova, stat suveran, şi-a făcut propria alegere prin apropierea de Uniunea Europeană, care trebuie să fie respectată de toţi vecinii săi. Referitor la posibile presiuni din partea Moscovei, el a arătat că UE a ajutat Republica Moldova, deschizându-şi piaţa pentru vinurile moldoveneşti după ce acestea au fost interzise în Rusia şi va proceda la fel dacă astfel de acţiuni se vor repeta.

‘UE este pregătită să ia în consideraţie şi alte măsuri în vederea sprijinului comerţului, pentru a contracara orice alte embargouri posibile. UE sprijină şi diversificarea sectorului energetic. Noi suntem activi deja atunci când există o problemă concretă, iar atunci când vor apărea probleme suntem pregătiţi să ajutăm Moldova. Dar noi sperăm că toate aceste măsuri nu vor fi necesare. Noi sperăm că toată lumea va respecta independenţa şi suveranitatea ţării’, a spus preşedintele Consiliului European.

În cadrul aceleaşi conferinţe, el a anunţat că UE va semna Acordul de asociere cu Republica Moldova la 27 iunie, în prezenţa şefilor de state şi de guverne ale ţărilor membre. Ceremonia se va desfăşura la Bruxelles în cadrul unui summit extraordinar UE-Republica Moldova, ţară care va fi reprezentată de premierul Iurie Leancă.

Herman Van Rompuy a adăugat că Republica Moldova a înregistrat progrese remarcabile în ultimii ani şi că Acordul de asociere va aduce beneficii considerabile cetăţenilor moldoveni. În acelaşi timp, el a îndemnat autorităţile să continue reformele în vederea combaterii corupţiei, asigurării independenţei justiţiei şi promovării unui mediu de afaceri de calitate.

Iurie Leancă a reconfirmat intenţia autorităţilor de la Chişinău de a continua reformele începute şi a calificat vizita oficialului UE drept o confirmare a sprijinului Bruxellesului pentru ţara sa. ‘Vizita vine să reconfirme, la nivelul politic cel mai înalt, că Republica Moldova se regăseşte printre priorităţile politicii externe ale UE şi demonstrează că Republica Moldova este parte a perspectivelor pe care le trasează UE pentru dezvoltarea viitoare a continentului european. Viitorul nostru este unul european şi avem toată susţinerea partenerilor şi prietenilor noştri din UE pentru realizarea acestui obiectiv’, a declarat Leancă.

Herman Van Rompuy efectuează o vizită de câteva ore la Chişinău în care s-a întâlnit şi cu preşedintele Nicolae Timofti şi preşedintele parlamentului Igor Corman, urmând să susţină şi un discurs public.

Te-ar mai putea interesa și
China a furnizat informații și documente într-o anchetă privind secționarea a doua cabluri submarine în Marea Baltică
China a furnizat informații și documente într-o anchetă privind secționarea a doua cabluri submarine în Marea Baltică
China a furnizat informaţii şi documente unei anchete comune privitoare la două cabluri submarine secţionate din Marea Baltică, şi a invitat Germania, Suedia, Finlanda şi Danemarca să......
Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț ar putea fi prima șosea de mare viteză construită cu deținuți, după Revoluție
Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț ar putea fi prima șosea de mare viteză construită cu deținuți, după Revoluție
Compania Națională de Investiții Rutiere a inițiat un parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor pentru ...
Preţul mediu al unui hectar de teren arabil, în România, a fost de 41.624 lei/ha
Preţul mediu al unui hectar de teren arabil, în România, a fost de 41.624 lei/ha
Preţul mediu al unui hectar de teren arabil, în România, a fost de 41.624 lei/hectar (ha) în anul 2023, cel mai scăzut ...
Scade taxarea activităţilor independente şi creşte contribuţia la pilonul II de pensii, promite noul guvern
Scade taxarea activităţilor independente şi creşte contribuţia la pilonul II de pensii, promite noul guvern
Economica.net a citit programul de guvernare elaborat de PSD, PNL, UDMR, minorități. Iată marile promisiuni ale guvernului ...