Iată ce scrie la articolul respectiv:
“Prin derogare de la prevederile art. 84, alin, (3) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, în anul 2025 valoarea punctului de referință se stabilește prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025.
Până la intrarea în vigoare a legii nugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, valoarea punctului de referință se menține la nivelul de 81 de lei”.
Articolul din legea pensiilor de la care se face derogare anul viitor sună așa: „Începând cu anul următor intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinţă se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică”.
Așadar, în anul 2025 indicele în funcție de care se se calculează creșterea pensiilor nu mai este cel din lege (care ar vi trebuit majorat), ci valoarea stabilită prin bugetul asigurărilor de sănătate. Iar la articolul următor se spune foarte clar că acel indicator de referință rămâne la 81 de lei, nu se majorează.
Asta înseamnă că pensiile nu vor mai crește de la 1 ianuarie, așa cum se decisese și cum stabilea de fapt legea.
Pensiile ar fi trebuit să crească cu circa 12%, de la 1 ianuarie, creşte odată cu majorarea valorii Punctului de Referinţă (VPR) de la 81 de lei la 91 de lei, după cum au anunțat chiar oficialii guvernamentalu în luna noiembrie.