Premierul slovac, Robert Fico, la Kremlin. Evident, subiectul au fost gazele atât de necesare Slovaciei

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac Robert Fico la Kremlin, o vizită rară a unui lider al Uniunii Europene la Moscova, deoarece contractul care permite tranzitarea gazului rusesc prin Ucraina se apropie de expirare, scrie Reuters.
Economica.net - lun, 23 dec. 2024, 08:30
Premierul slovac, Robert Fico, la Kremlin. Evident, subiectul au fost gazele atât de necesare Slovaciei

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina și și-a intensificat eforturile de a menține aceste fluxuri din 2025, criticând în același timp președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy pentru că a refuzat să prelungească contractul care expiră la sfârșitul anului.

Călătoria lui Fico la Moscova a fost doar a treia a unui șef de guvern al UE de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Politicienii opoziției slovace au numit vizita o „rușine”.

Fico a declarat pe Facebook după întâlnire că înalți oficiali ai UE au fost informați despre călătoria sa de vineri.

El a spus că a venit ca răspuns la discuțiile de săptămâna trecută cu Zelenski, care, potrivit liderului slovac, și-a exprimat opoziția față de orice tranzit de gaze prin Ucraina către Slovacia.

„Președintele rus V. Putin a confirmat disponibilitatea de a continua să furnizeze gaze către Occident și Slovacia, ceea ce este practic imposibil după 1 ianuarie 2025, având în vedere poziția președintelui ucrainean”, a spus Fico.

Fico a ajuns la putere în 2023 și a schimbat politica externă a Slovaciei. El a oprit imediat ajutorul militar de stat pentru Kiev, a spus că războiul cu Rusia nu are o soluție militară și a criticat sancțiunile împotriva Moscovei.

Vizita sa la Kremlin îi urmează pe cancelarul austriac Karl Nehammer, care l-a vizitat în aprilie 2022, și pe premierul ungar Viktor Orban, care a plecat la Moscova în iulie anul trecut. Aliații UE au criticat ambele vizite.

Televiziunea rusă i-a arătat pe Putin și Fico dându-și mâna la începutul discuțiilor. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că întâlnirea a fost aranjată în urmă cu câteva zile.

În cadrul discuțiilor, Fico a spus că el și Putin au făcut un schimb de opinii cu privire la situația militară din Ucraina, șansele de încheiere pașnică a războiului și despre relațiile slovaco-ruse „pe care intenționez să le standardizez”.

Problema gazelor

Slovacia, care are un contract pe termen lung cu Gazprom din Rusia, a încercat să continue să primească gaz prin Ucraina, spunând că cumpărarea din altă parte ar costa cu 220 de milioane de euro mai mult în cheltuieli de tranzit, dar Ucraina a refuzat în mod repetat să prelungească acordul de tranzit.

Fico a promovat subiectul joi la un summit UE la care a participat și Zelenski, care a reiterat că țara sa nu va continua tranzitul gazelor rusești.

Premierul slovac, care a spus că țara sa se confruntă cu o criză a gazelor, a vorbit și despre soluții în baza cărora Ucraina nu ar tranzita gazul deținut de Rusia, ci mai degrabă gazul deținut de altcineva.

De asemenea, Ungaria a dorit să păstreze ruta ucraineană, dar va continua să primească gaz rusesc din sud, prin conducta TurkStream de pe Marea Neagră.

Fosta Moldova sovietică s-a bazat, de asemenea, pe gazul care tranzitează Ucraina pentru a-și asigura nevoile și pe cele ale enclavei sale separatiste din Transnistria, inclusiv o centrală termică care furnizează cea mai mare parte a energiei electrice pentru părți ale Moldovei aflate sub control guvernamental.

Șeful interimar al Moldovagaz, operatorul de gaze al țării, Vadim Ceban, a declarat că ar putea furniza gaze pentru Transnistria achiziționate din alte surse. Dar regiunea pro-rusă ar trebui să plătească prețuri mai mari asociate cu aceste provizii.

Ceban a spus că Moldovagaz a făcut mai multe apeluri către Gazprom pentru a trimite gaze în Moldova prin TurkStream, Bulgaria și România.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Guvernul spaniol prelungește în 2025 perioada de aplicare a taxei temporare pe profiturile excepționale ale companiiilor energetice
Guvernul spaniol prelungește în 2025 perioada de aplicare a taxei temporare pe profiturile excepționale ale companiiilor ...
Guvernul de la Madrid a emis un decret ce prevede extinderea în 2025 a taxei temporare pe profiturile excepţionale ale companiilor energetice, a anunţat luni premierul Pedro Sanchez (foto), după......
Prețurile cripto au scăzut în urma conferinței de presă a Fed
Prețurile cripto au scăzut în urma conferinței de presă a Fed
După cum am menționat săptămâna trecută, am putea asista la o volatilitate ridicată pe piețele cripto în jurul reuniunii ...
Autostrada Moldovei: A fost deschisă circulația pe lotul 1 din A7 Ploiești – Buzău (Video)
Autostrada Moldovei: A fost deschisă circulația pe lotul 1 din A7 Ploiești – Buzău (Video)
Lotul 1 Dumbrava - Mizil (21 km) al tronsonului Ploiești - Buzău din Autostrada Moldovei A7 a fost deschis luni circulației, ...
Ajutoare de stat de 150 de milioane de euro pentru producătorii din industria agro-alimentară care investesc în energie verde pentru autoconsum
Ajutoare de stat de 150 de milioane de euro pentru producătorii din industria agro-alimentară care investesc în energie ...
Producătorii din sectorul agricol și din industria alimentară își pot depune proiectele ce vizează investiții în ...