Economica.net a discutat cu Ministerul Muncii despre stadiul proiectului noii legi a salarizării la stat şi despre noutăţile relevante aduse de acest proiect de act normativ.
Economica.net: Care sunt elementele de noutate din proiectul noii legi a salarizării la stat, care aduc schimbări paradigmatice asupra viziunii salarizării în acest sector?
Ministerul Muncii: În prezent, Ministerul Muncii este în proces de elaborare a noii legislații care va reglementa salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în acord cu reforma asumată de Guvernul României în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Implementarea reformei sistemului public de salarizare este asigurată de către Ministerul Muncii, cu sprijinul Băncii Mondiale, potrivit acordului de servicii, semnat între cele două părţi în anul 2022.
Această reformă a legislației privind sistemul de salarizare are ca obiective principale:
reanalizarea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare cu respectarea raportului de 1 la 12 dintre cel mai mic și cel mai mare salariu de bază;
Explicăm contextul:
Această regulă e prevăzută şi în Legea 153 din 2017, în vigoare, dar nu e respectată. Economica.net a scris recent despre acest subiect aici. Reluăm succint:
În România nu este respectată regula de la articolul 5 din legea salarizării unitare, conform căreia nivelul salariului, indemnizaţiei brute maxime lunare la stat e de cel mult 12 ori salariul minim brut garantat în plată, spune Blocul Naţional Sindical în raportul „Salarizarea în sectorul public din România. Reforme pe fondul marilor așteptări”. Argumentul oferit de autorii raportului antemenţionat e indemnizaţia preşedintelui CCR din luna septembrie 2024.
Alte obiective ale proiectului noii legi a salarizării la stat, potrivit Ministerului Muncii:
Economica.net: Punctual, ce schimbări aduce proiectul noii legi a salarizării la stat cu privire la modul şi algoritmul în baza căruia se vor acorda sporuri angajaţilor la stat?
Ministerul Muncii: Cu privire la acordarea sporurilor în noua lege, precizăm că, potrivit celei de-a treia condiționalități a reformei, este prevăzută revizuirea sistemului de acordare a sporurilor și plafonarea sporurilor la 20% din suma salariilor de bază pe ordonator principal de credite. Așa cum este prevăzut în PNRR, s-a realizat o analiză a tuturor categoriilor de sporuri, cu menținerea numai a celor cu adevărat relevante.
Sporurile pentru condiții de muncă la care expunerea la condiții de muncă este aceeași pentru toți angajații dintr-o instituție, indiferent de funcția deținută, se vor acorda în cuantum fix, ca procent din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată.
În plus, reforma salarizării prevede acordarea unui spor de performanță lunar personalului care a realizat sau a participat direct la obținerea unor rezultate deosebite în activitatea instituției, autorității publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activități cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepțional ori a avut un volum de activitate ce depășește în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport cu complexitatea sarcinilor, în baza criteriilor stabilite de ordonatorul de credite.
Economica.net: Care sunt dificultăţile întâmpinate în procesul de elaborare a proiectului noii legi?
Ministerul Muncii: Printre provocările întâmpinate în procesul de elaborare a noii legi putem enumera:
Economica.net: Când estimaţi că veţi finaliza proiectul noii legi a salarizării în sistemul public şi când ar putea intra în dezbatere publică?
Ministerul Muncii: Reforma salarizării personalului bugetar din cadrul jalonului 420 din PNRR este programată să fie depusă în cadrul cererii de plată nr. 4. Precizăm că, în prezent, cererea de plată nr. 3 nu a fost încă aprobată de către Comisia Europeană pentru a putea fi depusă cererea de plată nr. 4.
Așa cum este prevăzut în jalonul 420 din PNRR, noul cadru juridic va fi pus în aplicare în același timp pentru toate categoriile profesionale pentru a se evita apariția unor noi dezechilibre în sistemul de salarizare din sectorul public.
Noua reformă va urmări următoarele aspecte:
Economica.net: În ce stadiu se află acum proiectul noii legi a salarizării din sectorul public?
Ministerul Muncii: Pe parcursul anilor 2023 și 2024 au avut loc o serie de întâlniri cu reprezentanții ministerelor corespunzătoare familiilor ocupaționale de funcții bugetare, cu reprezentanții structurilor asociative, ai unor instituții și autorități publice, precum și cu reprezentanții confederațiilor sindicale reprezentative pentru fiecare domeniu de activitate bugetară, la care au participat și experții Băncii Mondiale.
Echipa Ministerului Muncii și cea a Băncii Mondiale au analizat împreună propunerile salariale primite din partea sectoarelor în scopul: