Cel mai scăzut preţ mediu al terenurilor s-a înregistrat anul trecut în Regiunea Nord-Est, unde s-a ajuns la 3.5303 lei/ha, în timp ce în Regiunea Bucureşti-Ilfov s-a înregistrat cea mai ridicată valoare, respectiv 61.360 lei/ha, potrivit Institutului Național de statistică ( INS).
Ca trend, INS consemnează o scumpire medie de 4,8% a preţului mediu pentru terenul arabil, cea mai însemnată creștere fiind observată în Regiunea de Nord- Vest a României (+13,9%). Preţul mediu al păşunilor permanente a înregistrat o creștere, pe total ţară, de aproximativ 7,5% în anul 2023, față de anul anterior, cea mai importantă creștere fiind în Regiunea Sud-Vest Oltenia (+15,8%).
Comparativ cu celelalte state UE, suntem al nouă-lea cel mai ieftin stat din 21 de state membre pentru care există date, în contextul în care prețul mediu al unui hectar de teren arabil în Europa a înregistrat variații semnificative. Prețurile terenului arabil au fluctuat între un minim de 4.491 euro/ha în medie în Croația și un maxim de 283.039 euro/ha în medie în Malta, în timp ce în România prețul mediu a fost de 8.414 euro/ha.
Preţul mediu al păşunilor permanente în statele membre ale UE, în anul 2023, a variat de la un minim de 1986 euro/ha în Bulgaria pâna la un maxim de 71203 euro/ha în Ţările de Jos, în timp ce în România preţul mediu a fost de 6074 euro/ha.
Prețurile medii ale terenurilor agricole se referă la valoarea unui hectar de teren agricol în timpul perioadei de referință (un an calendaristic).