Raiffeisen Bank International: Garanţia GFR nu a fost executată. Beneficiarul nu a îndeplinit condiţiile

Garanţia de 10 milioane de euro depusă de Grup Feroviar Român pentru participarea la licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă nu a fost executată, pentru că beneficiarul nu a îndeplinit condiţiile necesare executării decât după expirarea acesteia, au declarat miercuri, pentru AGERPRRS, reprezentanţii Raiffeisen Bank International (RBI).
Economica.net - mie, 14 mai 2014, 13:45
Raiffeisen Bank International: Garanţia GFR nu a fost executată. Beneficiarul nu a îndeplinit condiţiile

‘RBI nu a plătit suma depusă drept garanţie pentru că beneficiarul (Ministerul Transporturilor – n. r.) nu a îndeplinit condiţiile necesare în acest sens, acestea fiind îndeplinite abia după ce garanţia a expirat. Având în vedere condiţiile foarte stricte care guvernează garanţiile bancare, executarea acesteia a trebuit să fie respinsă’, susţin reprezentanţii băncii austriece.

Ministerul Transporturilor a transmis, marţi, un comunicat de presă, potrivit căruia Raiffeisen Bank a refuzat executarea scrisorii de garanţie, în valoare de 10 milioane de euro, depusă de omul de afaceri Gruia Stoica pentru participarea la licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă, deşi Eximbank a întreprins toate demersurile legale, cu respectarea integrală a tuturor condiţiilor impuse.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, pe data de 20 martie, Ministerul Transporturilor a transmis prin EximBank solicitarea de executare a scrisorii de garanţie, însoţită de adresa oficială către Raiffeisen Austria în ceea ce priveşte executarea garanţiei.

‘Executarea scrisorii nu se putea realiza decât prin EximBank, bancă la care a fost depusă scrisoarea de garanţie de către GFR. Deşi Eximbank a întreprins toate demersurile legale, cu respectarea integrală a tuturor condiţiilor impuse, Raiffeisen Bank a refuzat executarea scrisorii de garanţie’, se precizează în documentul MT.

Ulterior acestui refuz, ca urmare a primirii infirmării de la Eximbank, ministrul Transporturilor, Dan Şova a dispus Corpului de Control al ministrului Transporturilor efectuarea cercetărilor în cadrul direcţiilor implicate.

‘Controlul este în desfăşurare, iar în acest moment ne aflăm în curs de strângere a documentelor şi de formulare a unei plângeri penale in rem către Parchetul General – DIICOT pentru a se cerceta dacă există culpă din partea Ministerului Transporturilor sau dacă refuzul Raiffeisen Bank este nelegal, şi pentru a se proceda la eventuala tragere la răspundere a celor vinovaţi’, explică MT.

Ministerul Transporturilor subliniază că nu i-a returnat lui Gruia Stoica garanţia participării la licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă.

‘Ministerul Transporturilor nu i-a returnat niciodată garanţia lui Gruia Stoica. A existat o cerere a DIICOT la data de 28.01.2014, pe timpul mandatului ministrului Ramona Mănescu, prin care se solicită să se comunice dacă sumele de bani reprezentând garanţia participării la licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă au fost restituite lui Gruia Stoica, în ce cont şi la ce dată, solicitându-se, totodată, depunerea garanţiei într-un cont al Trezoreriei la dispoziţia DIICOT, în cazul în care suma reprezentând garanţia există încă în conturile Ministerului Transporturilor. Din motive care ne sunt străine, în timpul mandatului ministrului Ramona Mănescu nu s-au întreprins măsuri concrete de soluţionare a cererii DIICOT. În momentul preluării mandatului de ministru al Transporturilor de către Dan Şova, la data de 5 martie 2014, una din primele acţiuni întreprinse a fost aceea de a se răspunde cererii DIICOT’, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

În acest sens, secretarul de stat Buică Nicuşor Marian a fost împuternicit pentru a lua toate măsurile necesare în ceea ce priveşte solicitarea DIICOT, fiind mandatat să analizeze şi să soluţioneze cererea DIICOT.

‘Având în vedere că, până la data de 5 martie 2014, demersurile Ministerului Transporturilor nu se concretizaseră, ministrul Transporturilor, Dan Şova, a convocat la data de 12.03.2014 o întâlnire cu reprezentanţii direcţiilor de specialitate din minister, precum şi cu membrii comisiei de privatizare, şedinţă în cadrul căreia direcţiile de specialitate şi-au prezentat punctele de vedere referitoare la scrisoarea de garanţie, trasându-se sarcini concrete. În data de 19 martie 2014, secretarul de stat Buică Nicuşor Marian şi-a dat demisia (19.03.2014) fără a da vreo explicaţie (Decizia nr.108 din 19.04.2013). Şi în data de 19 martie, şi în data de 20 martie, reprezentanţii Ministerului Transporturilor au purtat corespondenţa cu DIICOT Iaşi pe tema scrisorii de garanţie’, se mai spune în comunicat.

Anul trecut, Grampet a fost declarat câştigător al privatizării CFR Marfă, proces care a eşuat în toamnă, întrucât nu au fost îndeplinite condiţiile suspensive din contractul de privatizare. GFR a depus o garanţie de 10 milioane de euro şi un avans de 20 milioane de euro într-un cont escrow, reprezentând 10% din valoarea acţiunilor CFR Marfă pe care urma să le preia, iar dacă privatizarea s-ar fi încheiat cu succes GFR trebuia să achite încă 172 milioane de euro.

Tranzacţia nu avea nici avizul Consiliului Concurenţei la acea dată, astfel că procesul a fost declarat eşuat, iar statul român s-a angajat la acel moment să scoată din nou la privatizare CFR Marfă în 2015.

 

Te-ar mai putea interesa și
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
Un grup care reprezintă mari producători de automobile, inclusiv General Motors, Toyota Motor Corp și Volkswagen, l-a îndemnat pe președintele ales Donald Trump să păstreze credite fiscale......
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
China şi-a extins vineri investigaţia antisubvenţii cu privire la importurile de produse lactate din Uniunea Europeană, ...
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune ...
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru ...