“Construirea unui parc fotovoltaic în regim dual în localitatea Zagăr, județul Mureș” este denumirea contractului scos la licitație de Romgaz în sistemul electronic de achiziții publice în 20 decembrie. Contractul are o valoare estimată de 205 milioane de lei, iar firmele interesate sunt așteptate să depună ofertele până la data de 3o ianuarie, procedura de atribuire fiind licitația deschisă.
Se va califica cea mai bună ofertă din punct de vedere al raportului calitate-preț, unde prețul reprezintă însă doar 40% din punctaj, restul ținând de eficiența panourilor fotovoltaice dar și de perioada de garanție oferită suplimentar față de cea minimă solicitată oricum.
Potrivit datelor din caietul de sarcini, parcul fotovoltaic ar urma să fie amplasat în localitatea Zagăr din județul Mureș, pe o singură parcelă, urmând a avea capacitatea de 40,96 MWp. Energia produsă ar urma să fie evacuată în rețeua de distribuție. Producția parcului este estimată la 61.100 MWh anual.
Durata totală a contractului este de 63 de luni, potrivit datelor din sistemul electronic de achiziții publice, dar construcția efectivă ar trebui să dureze maxim 20 de luni. Câștigătorul licitației va trebui să asigure și mentenanța parcului, vreme de 36 de luni.
Suprafața ocupată de viiorul parc fotovoltaic este de 49 de hectare și, deși nu este clar din anunț și din caietul de sarcini cum va fi implementată utilizarea duală, conceptul în sine spune că în parc se vor preta și unele activități care țin de agricultură.
În februarie, Răzvan Popescu, directorul general al Romgaz, a declarat receent că în an acest an compania are un plan de investiții de 4 miliarde de lei, desigur cea mai mare parte pentru proiectele de extracție de gaze și pentru finalizarea centralei de la Iernut, dar o parte va merge și către regenerabile.
“În strategie avem în plan 180 MW până în 2030. Îmi doresc foarte mult împreună cu colegii mei să devansăm acest termen. Avem în plan şi vom începe construcţia unui parc fotovoltaic de 41 MW chiar anul acesta cu punerea în producţie la finalul 2025 şi probabil că vom ieşi în piaţă pentru a achiziţiona proiecte de până la 180-200MW de regenerabile. Ne uităm aici atât la fotovoltaice cât şi eoliene”, a spus directorul general al Romgaz.
Parcurile fotovoltaice care ar urma să fie dezvoltate de Romgaz au capacități cuprinse între 35 și 100 MWp.
Romgaz a obținut în primele nouă luni ale acestui un profit net de aproape 2,3 miliarde de lei, în creștere cu 4,8% față de anul trecut.