Scurtă istorie a anului 2024. Inflație, revolte și schimbări de raporturi de putere mai peste tot în lume

Inflația a scăzut în majoritatea economiilor din lume în 2024, dar alegătorilor nu le-a păsat. Supărați de creșterea puternică a prețurilor pentru orice, de la ouă la energie în ultimii ani, au pedepsit partidele în funcție de aproape orice ocazie. Durerea inflației persistă, iar partidele de guvernământ și-au primit pedeapsa, măcar parțial, după alegeri.
Economica.net - joi, 26 dec. 2024, 11:20
Scurtă istorie a anului 2024. Inflație, revolte și schimbări de raporturi de putere mai peste tot în lume

În România, deși sentimentul anti-establishment e puternic, iar o nouă revoluție nu ar fi de mirare, există speranța limitată că de data aceasta forțe politice malefice nu vor prelua controlul, așa cum s-a întâmplat în 1990, deși paractic după alegerile parlamentare nu s-a schimbat nimic, nici măcar Guvernul cu câteva excepții..

Actuala putere a mers până acolo încât a anulat alegerile prezidențiale, din motive neconfirmate, inclusiv STS a transmis că nu a identificat ingerințe străine în alegeri. Cu toate astea, pentru că rezultatele primului tur nu a fost pe placul puterii, iar în competiție rămăseseră doi jucători neașteptați, Călin Georgescu („independent”) și Elena Lasconi (USR) acestea au fost anulate. Mai mult, președintele în funcție, Klaus Iohannis, și-a păstrat momentan și cel mai probabil anticonstuțional, funcția.

În Statele Unite, costurile mai mari l-au ajutat pe Donald Trump să câștige un al doilea mandat de președinte la patru ani după ce a fost eliminat de la Casa Albă și apoi a susținut în mod fals fraudă electorală.

Susținătorii săi au eșuat în încercarea de a răsturna înfrângerea lui Trump, luând cu asalt Capitoliul S.U.A. pe 6 ianuarie 2021. Anul acesta, și-au făcut auzite vocile la urne, introducând o nouă conducere americană care ar putea testa instituțiile democratice la nivel intern și relațiile internaționale ale țării.

Sentimentul anti-putere determinat de inflație a dus la apariția unor noi guverne în Marea Britanie și Botswana, Portugalia și Panama.

Alegătorii sud-coreeni au pus opoziția la putere în parlamentul său, un control asupra președintelui Yoon Suk Yeol. La începutul lunii decembrie, președintele a impus legea marțială, o mișcare pe care Adunarea Națională a inversat-o rapid.

Alegerile au zguduit, de asemenea, Franța și Germania, precum și Japonia și India.

Un loc unde nu a existat nicio schimbare: Rusia, unde Vladimir Putin a fost reales președinte cu 88% din voturi, un record în Rusia post-sovietică.

Moscova și-a continuat războiul împotriva Ucrainei, obținând câștiguri teritoriale notabile. Marea întrebare este ce impact va avea revenirea lui Trump la Casa Albă asupra conflictului. El a promis că va pune capăt războiului într-o zi. Mulți din Ucraina și din alte părți ale Europei se tem că asta va însemna să se alăture lui Putin și să înghețe status quo-ul.

În Orientul Mijlociu, Israelul și-a continuat războiul împotriva Gazei și l-a extins în Liban, unde a lăsat Hezbollah susținut de Iran deteriorat și în dezordine.

În Siria, o colecție bine coordonată de grupuri rebele l-a răsturnat pe Bashar al-Assad și acum încearcă să conducă țara.

În afaceri, companiile din întreaga lume s-au confruntat cu modul de adaptare la inteligența artificială. Dominanța companiilor tehnologice pentru investitori poate fi rezumată în acest simplu fapt: șapte firme tehnologice – așa-numitele șapte Magnificent – ​​reprezintă acum mai mult de o treime din capitalizarea pieței S&P 500.

Elon Musk, care conduce una dintre aceste companii, Tesla, este consilier și susținător financiar al președintelui ales Trump. Privind în viitor, acea combinație de tech bro mojo și putere politică ar putea defini 2025.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
China investighează importurile de carne de vită
China investighează importurile de carne de vită
China a început o investigaţie privind importurile de carne de vită din perioada 1 ianuarie 2019 - 30 iunie 2024, pentru a decide dacă livrările din străinătate afectează sectorul intern, a......
Noul proiect crypto adună 3 milioane USD în primele 3 zile – e momentul să investești?
Noul proiect crypto adună 3 milioane USD în primele 3 zile – e momentul să investești?
Într-un moment istoric pentru ecosistemul Solana, proiectul Solaxy a strâns peste 3 milioane de dolari în doar trei zile ...
Electrolux a atras 200 de milioane de euro de la BEI, inclusiv pentru fabrica din România
Electrolux a atras 200 de milioane de euro de la BEI, inclusiv pentru fabrica din România
Electrolux, producător de aparate electrocasnice cu sediul în Suedia, a obținut un împrumut de 200 de milioane de euro ...
Eliminarea bonului fiscal la tranzacțiile cu cardul s-a oficializat
Eliminarea bonului fiscal la tranzacțiile cu cardul s-a oficializat
Magazinele și automatele comerciale nu vor mai fi obligate să emită bon fiscal pentru tranzacțiile cu cardul potrivit ...