„Secretarul general condamnă escaladarea. Atacurile aeriene israeliene de astăzi (joi – n.r.) asupra Aeroportului Internaţional din Sanaa, porturilor de la Marea Roşie şi centralelor electrice din Yemen sunt deosebit de alarmante”, a declarat purtătoarea de cuvânt Stephanie Tremblay, citată într-un comunicat.
Israelul a confirmat joi că a vizat situri controlate de houthi, inclusiv aeroportul din capitala Sanaa, unde şase persoane au fost ucise, potrivit canalului de Telegram al rebelilor yemeniţi susţinuţi de Iran.
Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, se afla pe aeroportul din Sanaa în momentul atentatului şi a transmis pe X că este în siguranţă.
„Un membru al echipajului avionului umanitar al ONU a fost, de asemenea, rănit”, a confirmat ONU în comunicatul său.
„Atacurile aeriene de astăzi urmează unui an de escaladare din partea houthi în Marea Roşie şi în regiune, care ameninţă civilii, stabilitatea regională şi libertatea navigaţiei maritime”, se arată în declaraţie.
De la începutul războiului din Fâşia Gaza pe 7 octombrie 2023, declanşat de un atac fără precedent al mişcării islamiste Hamas pe teritoriul israelian, rebelii houthi au lansat numeroase atacuri împotriva Israelului, în solidaritate cu palestinienii.
De asemenea, ei atacă în mod regulat navele legate de Israel sau de aliaţii americani şi britanici ai acestuia, în Marea Roşie şi în Golful Aden. Ca răspuns, armata americană efectuează lovituri în Yemen împotriva acestor insurgenţi, uneori cu ajutorul forţelor britanice.
Raidurile israeliene de joi au avut loc la o zi după ce houthi au susţinut că au lansat o rachetă balistică şi două drone asupra Israelului.
Luni, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că a cerut armatei să distrugă infrastructura rebelilor. Cu două zile mai devreme, o rachetă lansată de houthi a rănit 16 persoane în Tel Aviv.
Secretarul general al ONU îşi reiterează apelul către toate părţile implicate de a înceta toate acţiunile militare, potrivit comunicatului purtătoarei sale de cuvânt, Stephanie Tremblay.
„De asemenea, el avertizează că atacurile aeriene asupra porturilor de la Marea Roşie şi a aeroportului din Sanaa prezintă riscuri serioase pentru operaţiunile umanitare într-un moment în care milioane de oameni au nevoie de asistenţă pentru salvarea vieţii”, se arată în declaraţie.
Războiul din Yemen a ucis sute de mii de oameni din 2014 şi a provocat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.