Olteanu (BNR): Creşterea economică din trimestrul I nu ne ajută să adoptăm euro în 2019, dar e un pas înainte

România a obţinut una dintre cele mai importante creşteri economice din Uniunea Europeană, în primul trimestru din acest an, însă această cifră (3,8% - n. r.) nu ne ajută să prindem din urmă ţările Uniunii Europene şi să adoptăm euro în 2019, însă este un bun pas înainte, a declarat, joi, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Bogdan Olteanu.
Economica.net - joi, 15 mai 2014, 15:44
Olteanu (BNR): Creşterea economică din trimestrul I nu ne ajută să adoptăm euro în 2019, dar e un pas înainte

‘Cifrele zilei de astăzi (joi – n. r.) cu privire la creşterea economică din primul trimestru pentru ţările UE şi pentru România arată că primele trei ţări ca şi creştere au fost România, Ungaria şi Polonia, ţări din Europa de Răsărit. Sigur că trei virgulă ceva la sută nu ne face să prindem din urmă celelalte ţări UE sau să adoptăm euro în 2019. Ţări ca România trebuie să crească mai mult, dar este un bun pas înainte’, a afirmat Olteanu, în conferinţa ‘Reconstrucţia unor instituţii financiare solide pentru reluarea creşterii în Europa Centrală şi de Est’.

Acesta a amintit că, exceptând Polonia, toate ţările din regiune au simţit criza ca o pauză în procesul de recuperare al economiilor lor faţă de economiile UE.

‘Recuperarea economică este cea mai importantă ţintă a guvernelor din regiune. În 2007 – 2008, lucrurile arătau bine, dar lucrurile s-au oprit. În majoritatea cazurilor, procesul s-a reluat şi multe ţări din regiune cresc mai repede decât vechile ţări UE şi de cât o făceau în trecut’, a mai spus Olteanu.

În opinia oficialului BNR, România trebuie să admită faptul că se află ”la limita de răsărit a ţinutului stabilităţii, dar de partea cea bună a frontierei’. Una dintre consecinţele acestui fapt, care nu a fost anticipată de economişti, dar a fost simţită de oamenii de afaceri, este criza din Ucraina, care a adus bani unor ţări aflate ”de partea bună a graniţei”, a mai spus viceguvernatorul BNR.

Olteanu a făcut referire şi la situaţia creditării din România, unde se vede deja ‘o mică expansiune’, după ani de stagnare, dar şi la regulile mai stricte de creditare cauzate de costurile de reglementare mai mari, de barierele de reglementare, dar şi de procesul de dezintermediere.

‘De asemenea, sunt semne de viaţă şi pe Bursă, dar încă 90% din finanţarea din România se realizează prin canalul bancar’, a subliniat Bogdan Olteanu.

Potrivit acestuia, şi în economia reală se vede o consolidare a cererii locale, care creşte ‘chiar dacă nu a ajuns la potenţialul pe care îl are România’.

Produsul Intern Brut al României a înregistrat o creştere de 3,8% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, acesta fiind cel mai mare avans anual înregistrat de o ţară membră a Uniunii Europene, potrivit unor estimări preliminare publicate, joi, de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Este al doilea trimestru consecutiv când România are cea mai mare creştere economică anuală din UE, după ce în ultimul trimestru al anului trecut România a avut o creştere a PIB de 5,1%.

Potrivit Eurostat, în primul trimestru din 2014, Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică anuală de 1,4%, iar zona euro un avans de 0,9%.

În schimb, în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru din 2013, România a înregistrat cea mai mică creştere economică din UE (0,1%), o încetinire semnificativă faţă de creşterea trimestrială de 1,4% înregistrată în ultimele trei luni ale anului trecut.

 

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...