Prima măsură majoră a noului Guvern. Crește cu 15 miliarde de euro nivelul maxim de împrumuturi

Proiectul de act normativ are în vedere modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1264/2010 pentru aprobarea programului-cadru de emisiuni de titluri de stat "Medium Term Notes", astfel încât valoarea acestuia să crească de la 75 miliarde euro la 90 miliarde euro. În februarie și octombrie, România are două vârfuri de plată la datoria publică, una de 1,3 miliarde de euro, cealaltă de 2 miliarde de euro, iar marja posibilă acum de împrumut este de 1,7 miliarde de euro.
Gabriela Ţinteanu - vin, 03 ian. 2025, 15:42
Prima măsură majoră a noului Guvern. Crește cu 15 miliarde de euro nivelul maxim de împrumuturi

Programul-cadru de emisiuni de titluri de stat, „Medium Term Notes” (Programul MTN) asigură lansarea emisiunilor de obligaţiuni pe pieţele internaţionale de capital. În forma sa actuală, Programul – cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes” (MTN), cu modificările ulterioare, reglementează posibilitatea de a emite obligaţiuni pe pieţele externe, în sumă maximă, în orice moment, de 75 miliarde euro sau echivalent euro din orice valută.

Valoarea obligaţiunilor emise şi nerambursate (în euro și dolari) în cadrul Programului MTN este în prezent de cca. 73,3 mld. euro echivalent, suma disponibilă pentru emisiuni de euroobligațiuni în cadrul Programului fiind de aproximativ 1,7 mld. euro.

”În contextul planului anual de finanțare a deficitului bugetar și de refinanțare a datoriei publice previzionat pentru anul 2025, se estimează un volum de euroobligațiuni în valoare de aproximativ 13 miliarde de euro (echivalent). Totodată, în cursul anului 2025 vor mai ajunge la maturitate euroobligaţiuni în valoare de aproximativ 2 mld. euro, respectiv în data de 29 octombrie 2025”, se arată în nota de fundamentare a priectului de act legislativ.

Deoarece plafonul Programului MTN se eliberează la momentul rambursării unor obligaţiuni, în calculul majorării plafonului programului s-a avut în vedere faptul că scadența din anul 2025 este la sfârșitul anului, iar emisiunile noi de euroobligaţiuni se realizează în funcţie de condiţiile de piaţă, cel mai probabil în prima parte a anului şi în al treilea trimestru, explică Ministerul Finanțelor, inițiatorul proiectului.

În consecință, pentru acoperirea nevoilor de finanțare de pe piețele externe pentru anul 2025 precum și pentru a crea flexibilitatea necesară pentru a realiza prima emisiune din anul 2026 în debutul acestui an având în vedere că în anul 2026 prima scadență este în luna februarie 2026 în sumă de 1,3 mld. euro şi luând în considerare suma rămasă disponibilă de 1,7 mld. euro, se impune majorarea valorii totale a Programului MTN, cu suma de 15 mld. EUR, de la 75 mld. euro la 90 mld. euro.

Menționăm că emisiunea de euroobligațiuni scadentă în anul 2025 este în data de 29 octombrie în sumă de aproximativ 2 mld. euro iar eliberarea plafonului Programului MTN urmează a se realiza la această dată. Suma de 15 mld. euro care este propusă pentru suplimentarea plafonului MTN are în vedere acoperirea unui plan de emisiuni estimat de 13 mld. euro aferent anului 2025 și a realizării unei prime emisiuni în anul 2026 în sumă de maximum 5 mld. Euro.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Congresul american a certificat victoria lui Donald Trump în alegerile din noiembrie
Congresul american a certificat victoria lui Donald Trump în alegerile din noiembrie
Congresul Statelor Unite a certificat în mod oficial luni victoria candidatului republican Donald Trump în alegerile prezidenţiale din noiembrie în faţa vicepreşedintelui democrat Kamala......
Peste 51.000 de  gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Peste 51.000 de gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă ...
Reuniunea dintre Slovacia și Ucraina pe tema trazitului de gaze rusești, care ar fi trebuit să se desfășoare marți, a fost anulată
Reuniunea dintre Slovacia și Ucraina pe tema trazitului de gaze rusești, care ar fi trebuit să se desfășoare marți, ...
Comisia Europeană a anulat o întâlnire a delegaţiilor slovacă şi ucraineană cu reprezentanţi ai Comisiei ce urma ...
Indonezia a devenit oficial membru al BRICS cu drepturi depline
Indonezia a devenit oficial membru al BRICS cu drepturi depline
Brazilia a anunţat luni că Indonezia se alătură oficial BRICS ca membru deplin, extinzând astfel grupul economiilor ...