‘Ne aşteptăm la scăderea cotei de risc asociată obligaţiunilor României, la investiţii străine mai mari şi o viteză mai mare de convergenţă faţă de ţările UE. România intrase de mult în clubul ţărilor credibile din punctul de vedere al stabilităţii macroeconomice şi al creşterii convergenţei nominale şi reale cu standardele UE. România dovedeşte, încă o dată, partenerilor strategici SUA şi UE că
reprezintă un pol de dezvoltare sustenabil economic şi politic în Europa Centrală şi de Est’, a subliniat Cristian Socol.
Potrivit acestuia, evoluţia macroeconomică pozitivă a României din ultimii ani a permis îmbunătăţirea calificativelor acordate de agenţiile de rating chiar dacă mai târziu decât ar fi meritat ţara.
‘Creşterea ratingului de către Standard and Poor’s confirmă performanţa noului Tigru european. România impune respect în UE.
Evoluţia macroeconomică pozitivă a României din ultimii ani a permis îmbunătăţirea calificativelor acordate de către agenţiile de rating, chiar dacă mai târziu decât ar fi meritat ţara noastră. România este un exemplu reuşit de stimulare a potenţialului economic post criză, traiectoria sustenabilă de consolidare fiscală, indiferent de perioadele electorale impunând respect între ţările UE. Este meritul premierului Victor Ponta de a reuşi un balans optim între creşterea economică record şi consolidare fiscală dură, inflaţie şi deficit de cont curent la minime istorice, creşteri record ale producţiei industriale şi a celei agricole, mărirea de patru ori a ratei de absorbţie a fondurilor europene, ajustare fiscală şi echitate socială’, a mai spus Socol.
Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a îmbunătăţit vineri ratingul atribuit României, la ‘BBB minus’ de la ‘BB plus’, pe fondul creşterii economice şi al menţinerii disciplinei fiscale din partea Guvernului, transmite Bloomberg.
‘BBB minus’ este primul rating din categoria investment grade, recomandat pentru investiţii.
În urma deciziei de vineri, ratingul de ţară al României este similar cu cel atribuit Rusiei, Braziliei şi Spaniei.
Standard & Poor’s era singura mare agenţie de rating care menţinea România în categoria ”junk’ (nerecomandată pentru investiţii – n.r.), în condiţiile în care Fitch Ratings şi Moody’s plasează încă de anul trecut România în rândul statelor cu risc scăzut pentru investiţii.
‘Îmbunătăţirea ratingului reflectă progresele rapide înregistrate de România în îmbunătăţirea balanţei externe. De asemenea, evidenţiază punctul nostru de vedere că progresele realizate în domeniul consolidării fiscale şi întăririi stabilităţii sectorului financiar vor continua’, se arată în comunicatul S&P.