Dacă nu aveţi venituri fiscalizate şi dacă nu sunteţi asigurat la sănătate fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), vă veţi putea asigura la sistemul asigurărilor sociale de sănătate prin completarea corectă a declaraţiei unice şi trimiterea ei la Fisc.
Formularul pe care trebuie să îl completaţi
Veţi completa corect formularul declaraţiei unice reglementat prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 7.015 din anul 2024, oficializat prin publicarea în Monitorul Oficial partea I din 31 decembrie 2024, dacă vă asiguraţi opţional la sănătate în acest an.
Formularul declaraţiei unice în format hârtie poate fi consultat aici.
La data realizării articolului, în 6 ianuarie 2025, nu a fost încă publicat pe site-ul ANAF pdf-ul inteligent al declaraţiei unice care va fi folosit pentru asigurarea opţională la sistemul asigurărilor sociale de sănătate în anul 2025.
Cum completaţi formularul pe hârtie al declaraţiei unice ca să vă asiguraţi opţional la sănătate în 2025
Scrieţi datele dumneavoastră de identificare în căsuţele corespunzătoare din prima parte a formularului: nume, prenume. La “codul de identificare fiscală” scrieţi CNP-ul dumneavoastră. Adăugaţi adresa dumneavoastră din cartea de identitate.
Vă interesează capitolul II din declaraţia unică:
Capitolul II – date privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de către persoanele fizice care optează pentru plata contribuţiei pentru anul 2025
Aici bifaţi „Declar că optez pentru plata CASS și mă încadrez în una din următoarele situații” şi litera E „Sunt persoană fără venituri”. Pentru limpiditate reiterăm că modelul de completare a declaraţiei unice, detaliat în acest articol, vizează persoanele fizice fără venituri fiscalizate şi care nu sunt scutite prin lege de la plata CASS.
În dreptul căsuţei corespunzătoare bazei de calcul al CASS veţi scrie 24.300 de lei – echivalentul a şase salarii minime brute pe economie, în vigoare în 2025.
În dreptul căsuţei CASS datorată veţi scrie 2.430 de lei.
Semnaţi formularul.
Veţi trimite declaraţia unică în format hârtie, completată corect, fie direct la registratura organului fiscal, fie prin scrisoare recomandată şi confirmare de primire, trimisă prin intermediul Poştei.
Suma de 2.430 de lei poate fi achitată la Fisc până în 25 mai 2026, arată analiza Economica.net pe baza Codului fiscal modificat prin OUG 128 din 2024.
De ce e importantă asigurarea la sistemul asigurărilor sociale de sănătate
Oamenii fără venituri fiscalizate sunt neasiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, drept care singurele servicii medicale de care beneficiază gratuit sunt cele incluse în pachetul minimal de servicii, cele mai importante fiind urgenţele medicale şi bolile cu potenţial endemoepidemic.
Dacă aceste persoane vor să beneficieze de servicii medicale cuprinse în pachetul de bază, decontate de Casele de Asigurări de Sănătate, trebuie să se asigure opţional la sănătate prin intermediul declaraţiei unice.
Persoanele fără venituri fiscalizate, care se asigură opţional la sistemul asigurărilor sociale de sănătate în cursul anului 2025, datorează CASS calculată aplicând cota CASS de 10% asupra bazei de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe economie, luând ca referinţă valoarea salariului minim brut pe economie în vigoare la data de 1 ianuarie 2025, potrivit unei analize Economica.net asupra Codului fiscal modificat prin OUG nr. 128 din 2024.
Reiterăm că în anul 2025 valoarea salariului minim luată ca referinţă pentru stabilirea CASS datorată de oamenii care se asigură opţional la sănătate e cea în vigoare la 1 ianuarie 2025.
Salariul minim brut pe economie în vigoare în anul 2025 e de 4.050 de lei, conform HG 1.506 din 2024, publicată în Monitorul Oficial din 28 noiembrie 2024.
Drept care, dacă vreţi să vă asiguraţi opţional la sănătate oricând pe parcursul anului 2025, veţi completa corect declaraţia unică, o veţi trimite la Fisc, urmând să fiţi asigurat la sănătate 12 luni care curg începând cu luna în care aţi trimis declaraţia unică la Fisc.
Reiterăm pentru limpiditate că oamenii care se asigură opţional la sănătate în 2025 vor folosi doar formularul declaraţiei unice reglementat prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 7.015 din 2024.
Revenim cu un articol despre completarea pdf-ului inteligent al declaraţiei unice îndată ce va fi disponibil.