După cum arată premisele economice la nivel mondial, nu doar în România, problema deficitului bugetar și chiar a ponderii datoriei publice în PIB par a fi rezolvate. Mai exact, 2025 nu va fi un an lipsit de inflație. Și nu doar prețurile la energie sunt cele care vor conta anul acesta, ci întreaga necunoscută reformă fiscală.
”Prin inflație vom plăti toți deficitul bugetar”, a declarat Adrian Codîrlașu, președinte CFA România. Acesta, a arătat că, o inflație mare ajută Guvernul atât în lupta sa cu reducerea deficitului bugetar, obiectiv asumat față de Comisia Europeană, cât și în păstrarea unei ponderi adecvate a datoriei publice în Produsul Intern Brut (PIB).
Majoritatea economiștilor sunt de părere că în acest an, inflația va fi jur de 5%. În luna noiembrie 2024, inflația a fost de 5,11%. Proiecția BNR pentru trimestrul al IV-lea din 2025 este de 3,5% la o țintă a inflației de 2,5%. Deficitul bugetar era în luna noiembrie 2024 de 7,12% din PIB, previziunile sunt că nu ar trebui să depășească 9% din PIB și să se situeze undeva la 8,7%. Pentru a respecta înțelegerile făcute cu Comisia Europeană, deficitul bugetar ar trebui să scadă anul acesta cu cel puțin 0,7% din PIB.
Unii economiști susțin că pentru obținerea acestui dezidereat ar fi necesară o creștere economică de 2%. Dacă punem în ecuație deficitul bugetar, creșetrea PIB-ului niminal, deflatorul și creșterea economică reală, la o creștere economică de 1,5% combinată cu o creștere nominală a PIB de 7%, cu o inflație de 5%, ”guvernul ar reuși și reducerea deficitulșui bugetar și menținerea procentului datoriei publice în PIB în limite rezonabile”, a declarat Adrian Codîrlașu.
Economistul este de părere că, în primă fază, guvernul ar putea apela la nivelarea cotelor de TVA pe produse și industrii. ”Probabil că la alimentele de bază și servicii medicale, cotele de TVA vor rămâne la nivelul actual, de 9%, respectiv 0%. Dar la restul, se va face obligatoriu unilateral 19%. Practic, prin inflație vom plăti toți unanim deficitul bugetar”, a concluzionat Codîrlașu.