Șova a anunţat sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Tulcea, că până pe 30 mai reprezentanţii tuturor armatorilor portuari din România sunt aşteptaţi în şedinţele bi-săptămânale din minister pentru a prezenta problemele cu care se confruntă, după data de 30 iunie, atunci când se va întocmi raportul final al întrevederilor, urmând să înceapă demersurile pentru rezolvarea nemulţumirilor beneficiarilor infrastructurii portuare din ţară.
”Susţin faptul că AFDJ, APDM şi ACN, care au avut obişnuinţa nefirească de a se declara că sunt autorităţi auto-finanţate, sunt de fapt nişte concesionari de impozite sau de taxe ale statului pe care le percep de la operatorii privaţi. Aceste instituţii nu fac decât să perceapă taxe şi tarife pentru activităţi desfăşurate de alte entităţi. Trebuie văzut cu mare atenţie cum s-au cheltuit sumele mari încasate în ultimii ani, pentru că nu se văd în lucrările de infrastructură”, a afirmat Şova.
Acesta s-a arătat deschis pentru o micşorare a nivelului taxelor percepute de instituţiile statului, dar a refuzat să menţioneze dacă numărul şi cuantumul acestora se vor reduce.
”Rolul nostru este să ajutăm activitatea economică, nu să o blocăm sau să o îngreunăm”, a arătat ministrul.
În timpul întâlnirii cu autorităţile şi oamenii de afaceri, acesta a punctat faptul că susţine descentralizarea reală şi i-a invitat la minister pentru discuţii pe reprezentanţii autorităţilor din Delta Dunării care au solicitat reînfiinţarea Administraţiei Canalului Sulina.
”Ministerul Transporturilor trebuie să fie în primul rând un promotor de politici publice, nu un promotor de contracte şi bani”, a mai spus Şova.