Asigurarea opţională la pilonul I de pensii prin contract cu o Casă de Pensii costă cel puţin 12.156 de lei în 2025

Persoanele fără venituri fiscalizate sau cele care vor să aibă un venit mai mare la pensia pentru limită de vârstă sau cele care au doar venituri din activităţi independente şi/sau drepturi de autor în cuantum total anual (net sau brut, după caz) sub plafonul de 48.600 lei, care nu s-au pensionat încă, se pot asigura opţional la sistemul public de pensii prin încheierea unui contract de asigurare socială cu Casa de Pensii de care aparţin. Începând cu 1 ianuarie venitul lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială, e de cel puţin 4.050 de lei, iar valoarea CAS datorată de persoana fizică, aferentă venitului de 4.050 de lei, este de 1.013 lei.
Cristina Şomănescu - mie, 08 ian. 2025, 22:12
Asigurarea opţională la pilonul I de pensii prin contract cu o Casă de Pensii costă cel puţin 12.156 de lei în 2025

Salariul minim brut pe economie în vigoare în anul 2025 e de 4.050 de lei, conform HG 1.506 din 2024, publicată în Monitorul Oficial din 28 noiembrie 2024.

Efectele majorării salariului minim pe economie asupra oamenilor care se asigură opţional la pilonul I de pensii

Începând cu 1 ianuarie venitul lunar asigurat de către persoana fizică, înscris în contractul de asigurare socială, este de cel puţin 4.050 de lei, iar valoarea contribuției de asigurări sociale aferente acestui venit este 1.013 lei.

Oamenii care încheie contract de asigurare socială cu o Casă de Pensii aleg venitul pe care vor să şi-l asigure, cu menţiunea că acest venit trebuie să fie cel puţin egal cu salariul minim brut pe economie.
Venitul asigurat, înscris în contractul de asigurare socială, se actualizează la iniţiativa Casei Teritoriale de Pensii, prin act adiţional, când se majorează salariul minim pe economie.

Important

În perioada 3-17 ianuarie 2025 Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) actualizează parametrii pentru anul 2025 din sistemul informatic al contribuţiilor de asigurări sociale. Drept care, în perioada antemenţionată se pot încheia contracte de asigurări sociale, dar nu se pot face operațiuni informatice privind plata contribuției de asigurări sociale datorată de asigurații cu contract de asigurare și nici modificări la contractele de asigurări sociale încheiate, atrage atenţia CNPP.

Contractul de asigurare socială se poate încheia de către orice persoană fie în scopul obţinerii pensiei pentru limită de vârstă, fie ca să îşi completeze venitul asigurat care va fi utilizat la calculul acestei categorii de pensie.

Contractul de asigurare socială, reglementat prin Legea 360 din 2023, se încheie între persoana interesată şi Casa Teritorială de Pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa acesteia şi produce efecte de la data înregistrării acestuia la Casa de Pensii.

Plata contribuției de asigurări sociale se face lunar în numerar de către asigurat sau în numele asiguratului de către orice altă persoană, la casieria Casei, sau prin orice alte mijloace de plată prevăzute de lege.
Termenul de achitare a contribuției este până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata.

La încheierea contractului de asigurare socială solicitantul completează o declaraţie din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare socială pentru care se solicită asigurarea, îndeplinește următoarele condiții cumulative:

  • nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;
  • nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii;
  • la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.
Te-ar mai putea interesa și
Floria deschide o nouă florărie în franciză în București Mall, în urma unei investiții de 70.000 de euro
Floria deschide o nouă florărie în franciză în București Mall, în urma unei investiții de 70.000 de euro
Floria anunță că își continuă extinderea în centrele comerciale din Capitală și a deschis o nouă florărie în regim de franciză. După florăriile din Promenada Mall, Băneasa Shopping......
eToro adaugă cinci noi token-uri la oferta de criptoactive
eToro adaugă cinci noi token-uri la oferta de criptoactive
Platforma de tranzacționare și investiții eToro a anunțat că a adăugat cinci noi criptoactive: Tellor (TRB), Etherfi ...
Schema de prețuri plafonate la energie și gaze va continua cel puțin trei luni după 31 martie. Pâna la 1 februarie se vor stabili detaliile
Schema de prețuri plafonate la energie și gaze va continua cel puțin trei luni după 31 martie. Pâna la 1 februarie se ...
Unul dintre scenariile de lucru aflate pe masă este păstrarea schemei de compensare-plafonare şi după 1 aprilie 2025, ...
România va cere Bruxelles-ului prelungirea cu 3 ani a termenului de închidere a termocentralelor pe cărbune
România va cere Bruxelles-ului prelungirea cu 3 ani a termenului de închidere a termocentralelor pe cărbune
România va solicita Comisiei Europene (CE) prelungirea cu 2-3 ani a termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune, ...