Achiziția rafinăriei Lukoil din Bulgaria de către kazahii de la Rompetrol ar avea un impact pozitiv asupra KazMunayGas. Semne de întrebare asupra viitorului Petromidia?

Achiziția rafinăriei bulgare de către KazMunayGas ar avea un impact pozitiv asupra companiei kazahe, potrivit analistului Jonathan Lamb de la Wood & Co, a cărei poziție referitoare la această posibilă tranzacție a fost publicată de Bloomberg via Yahoo Finance.
Mihai Nicuţ - mie, 08 ian. 2025, 19:30
Achiziția rafinăriei Lukoil din Bulgaria de către kazahii de la Rompetrol ar avea un impact pozitiv asupra KazMunayGas. Semne de întrebare asupra viitorului Petromidia?

„Există sinergii puternice regionale în aval și, de asemenea, pentru procesarea propriului țiței”, a declarat Lamb într-o notă către clienți. Mișcarea ar avantaja KMG deoarece marjele de rafinare din Kazahstan sunt stabilite de guvern, potrivit lui Lamb. Tranzacția de achiziția a rafinăriei Burgas ar spori de peste două ori capacitatea europeană de rafinare a companiei kazahe, împreună cu uzina Petromidia, a declarat Lamb. Prețul de vânzare raportat, de aproximativ 1 miliard de dolari „pare ieftin”, a declarat Wood clienților săi, adăugând că rafinăria de petrol Burgas are un hidrocracker de reziduuri, pus în funcțiune în 2015 în urma unei modernizări de 1,5 miliarde de dolari.

Amintim că ieri, Bloomgerg a relatat că firma petrolieră națională a Kazahstanului, KazMunayGas, care controlează grupul Rompetrol, a depus o ofertă de cumpărare a rafinăriei Lukoil din Bulgaria, potrivit a două persoane familiarizate cu negocierile.

Compania kazahă discută finanțarea pentru potențiala achiziție cu Vitol Group, cel mai mare trader independent de petrol din lume și un jucător important în Kazahstan. Tranzacția, evaluată la un miliard de dolari, ar urma să fie încheiată într-o lună, dacă în final cele două părți bat palma.

Bloomberg mai notează și că, spre deosebire de alți ofertanți, kazahii ar avea un avantaj – țițeiul extras de ei s-ar potrivit destul de bine cu rafinăria bulgară.

„KazMunayGas caută sprijin pentru oferta sa din partea guvernului bulgar, argumentând că rafinăria a fost proiectată pentru a procesa petrol rusesc de o calitate similară cu cea a țițeiului kazah, au declarat sursele noastre. În cazul în care oferta sa va fi acceptată, compania spune că va furniza petrol kazah rafinăriei în cele mai bune condiții posibile, argumentând că alte companii care și-au mai arătat interesul nu pot oferi o aprovizionare atât de stabilă”, a scris Bloomberg.

Semne de întrebare privind Petromidia?

Nu știm care este exact strategia firmei kazahe în Bulgaria, dar sunt câteva semnale de îngrijorare si ne putem intreba daca firma KazMunayGas, odata ce vor finaliza aceasta tranzactie, va păstra și Petromidia, rafinarie mai mica decat cea de la Burgas (5 mil. tone/an față de 8-9 mil. tone/an) , mai ales că între cele două unități de procesare a petrolului e o distanță de nici 300 de kilometri.

Si asta mai ales pemtru ca, cel putin din plângerile neoficiale ale conducerii de la noi, exista o nemultumire crescanda a celor de la KazMunayGas legata de taxele, care se tot inmultesc, pe care statul roman le pune si care au impact direct asupra grupului Rompetrol si al principalului sau activ de la noi, rafinaria Petromidia.

Astfel, compania a plătit taxa de solidaritate pentru 2022 si 2023 de circa 120 de milioane de dolari, a suportat în trecut și reducerea prețurilor la pompă, „sugerată” de Guvern, care a costat-o alte 35 de milioane de dolari, la care se adauga si taxa pe cifra de afaceri, care trebuie plătită pentru ca rafinaria are pierderi – costurile sunt mari, si numai ultima revizie a inghitit 85 de milioane de dolari.

Iar situatia pare a se inrautăți în acest an. O data pentru ca taxa pe cifra de afaceri a fost introdusă și pentru companiile care fac servicii pentru industria petrolieră, deci la randul lor ele vor emite facturi mai mari catre beneficiari, iar unul dintre ei este și rafinăria Petromidia. Și a doua oară, pentru că se reintroduce taxa pe construcții speciale, denumită in trecut taxă pe stâlp în trecut, la care s-a renunțat între timp. Acum, ea va fi de 1%, si se va aplica inclusiv pe activele rafinăriei, momentul introducerii sale fiind estimat pentru începutul primăverii. Impactul nu este clar, pentru ca nu s-au stabilit exact normele de aplicare, dar pot fi alte zeci de milioane de dolari de plată în fiecare an.

Și trebuie să ne amintim că în februarie 2023, rafinaria Petromidia și-a a depreciat activele cu un sfert de miliard de dolari, pentru ca așa cer regulile contabile, după ce a înregistrat o pierdere de 270 de milioane de dolari, în 2023.

De fapt, într-un singur an din ultimii cinci compania a înregistrat profit, și anume în 2022, iar atunci compania a fot pusă să plătească taxa de solidaritate.

Te-ar mai putea interesa și
Schema de prețuri plafonate la energie și gaze va continua cel puțin trei luni după 31 martie. Pâna la 1 februarie se vor stabili detaliile
Schema de prețuri plafonate la energie și gaze va continua cel puțin trei luni după 31 martie. Pâna la 1 februarie se ...
Unul dintre scenariile de lucru aflate pe masă este păstrarea schemei de compensare-plafonare şi după 1 aprilie 2025, iar o decizie finală va fi luată până pe 1 februarie, a declarat într-o......
România va cere Bruxelles-ului prelungirea cu 3 ani a termenului de închidere a termocentralelor pe cărbune
România va cere Bruxelles-ului prelungirea cu 3 ani a termenului de închidere a termocentralelor pe cărbune
România va solicita Comisiei Europene (CE) prelungirea cu 2-3 ani a termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune, ...
CNAIR a atribuit contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate privind construirea a patru poduri pentru Râul Prut
CNAIR a atribuit contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate privind construirea a patru poduri pentru Râul Prut
Compania Națională de Administrare a infrastructurii Rutiere a desemnat astăzi căștigătoare firma Like Consulting S.R.L. ...
Wizz Air introduce începând din luna aprilie un nou zbor de la Cluj-Napoca spre Castellón (Spania)
Wizz Air introduce începând din luna aprilie un nou zbor de la Cluj-Napoca spre Castellón (Spania)
Transportatorul aerian Wizz Air a anunțat astăzi că va opera o nouă nouă rută internațională din Cluj-Napoca spre ...