PAID: Estimăm o creştere cu 10% a portofoliului de polițe de asigurare în 2025

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale a ajuns anul trecut la un portofoliu de 2.350.000 de poliţe, ceea ce înseamnă un grad de cuprindere de 24%, iar pentru 2025 estimează o creştere cu 10%, potrivit directorului general al PAID, Nicoleta Radu.
AGERPRES - Dum, 12 ian. 2025, 13:30
PAID: Estimăm o creştere cu 10% a portofoliului de polițe de asigurare în 2025

„Uitându-ne retrospectiv la anul 2024, pot spune că anul a fost unul de creştere pentru PAID. Pe de o parte, portofoliul a crescut semnificativ, de la aproape 2 milioane de poliţe, cât era la sfârşitul anului 2023, am ajuns acum la 2.350.000 de poliţe, ceea ce înseamnă un grad de cuprindere de 24%. A fost o creştere cu 14% a numărului de poliţe, de case asigurate. (…) În zona asigurărilor de locuinţe, nu suntem atât de optimişti cât am fost până acum, dar estimăm totuşi o creştere de 10% pe zona portofoliului nostru (în 2025 n.r), pentru că mizăm în continuare pe activităţile noastre de informare a populaţiei”, a declarat Nicoleta Radu.

Aceasta a subliniat că în 2024 PAID a avut „un număr impresionant” de dosare de despăgubire, ca urmare a inundaţiilor din Galaţi şi Vaslui, aproape 500 de locuinţe fiind reconstruite sau reparate pe bani care au venit din asigurarea obligatorie.

„A fost un an în care am avut parte şi de un eveniment natural destul de mare pentru România. Este vorba de inundaţiile din Galaţi şi Vaslui, din septembrie, unde a trebuit să facem dovada capacităţilor noastre operaţionale, mai precis este vorba despre modul în care am reacţionat şi am plătit daunele ca urmare a acestor evenimente. Am reuşit să plătim prima daună în 48 de ore de la data notificării acesteia. Am instrumentat pe medie aceste dosare în 39 de zile. Practic, am scăzut timpul de instrumentare foarte mult şi, nu în ultimul rând, am avut un număr impresionant de dosare, aproape 500 de locuinţe care au fost reconstruite sau reparate pe bani care au venit din asigurare obligatorie. Noi am plătit anul trecut 15,2 milioane de lei despăgubiri pentru inundaţii, ceea ce pe pentru noi înseamnă o sumă destul de mare.(…) Valoarea totală a despăgubirilor a fost de 20 de milioane de lei, din care 15,2 milioane de lei pentru inundaţii, 3 milioane de lei pentru cutremure şi 1,47 pentru alunecări de teren. În 2023 acestea s-au ridicat la aproape 23 milioane de lei, iar în 2022 la 3 milioane de lei”, a explicat Nicoleta Radu.

Referitor la o posibilă scumpire a poliţelor, directorul PAID a semnalat că există o serie de factori ce pot influenţa acest lucru, dar se va încerca ca nivelul să rămână cel stabilit în noiembrie 2023.

„Există un context variat de factori care pot influenţa acest lucru. Cu toate acestea, am încercat foarte mult ca pentru anul care a trecut şi pentru anul care urmează să absorbim din profiturile companiei toată această pierdere care se datorează creşterii costurilor cu despăgubirile, creşterii costului cu reasigurarea, astfel încât, cu responsabilitate, să înţelegem caracterul social al acestei poliţe şi să nu împovărăm şi mai mult populaţia. Cu toate acestea, nu aş vrea să vând iluzii oamenilor. În măsura în care situaţia se va deteriora de aşa manieră încât nu vom mai putea la un moment dat absorbi toate aceste costuri, desigur că vom discuta, împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, despre o posibilă majorare de primă, chiar şi de o majorare a limitei de despăgubire, pentru că este absolut important pentru noi să rămânem în continuare o companie relevantă, pe care românii să se bazeze, deci o companie sustenabilă. Suntem într-un permanent dialog cu ASF şi cu siguranţă această măsură va fi bine cântărită. Dar, vom încerca pe cât posibil ca anul 2025 să fie un an în care prima va rămâne aceeaşi, cea pe care am stabilit-o în noiembrie 2023″, a punctat Nicoleta Radu.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăţilor de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuinţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008.

Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: – Cutremur – Inundaţii – Alunecări de teren.

Activitatea societăţii de asigurări PAID în România a început în februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuinţe a fost în data de 15 iulie 2010.

Te-ar mai putea interesa și
Controverse în guvernul german pe tema ajutoarelor pentru Ucraina
Controverse în guvernul german pe tema ajutoarelor pentru Ucraina
Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a atenţionat în legătură cu consecinţele pe care le-ar avea reducerea sprijinului financiar al Germaniei pentru livrările de arme către Ucraina....
Grilele notarilor 2025 în București. După trei ani de stagnare, valorile apartamentelor au fost actualizate în creștere
Grilele notarilor 2025 în București. După trei ani de stagnare, valorile apartamentelor au fost actualizate în creștere
Notarii au publicat grilele cu valorile apartamentelor valabile pentru 2025, în București. După trei ani în care valorile ...
Ministerul de Interne își extinde centrul de date cu o investiție estimată la 720 mil. lei
Ministerul de Interne își extinde centrul de date cu o investiție estimată la 720 mil. lei
Ministerul Afacerilor Interne anunţă o licitaţie pentru furnizarea de echipamente informatice şi licenţe software, în ...
BMW Panoramic Vision, sistem prezentat la CES 2025, va fi integrat în toate modele noi ale mărcii
BMW Panoramic Vision, sistem prezentat la CES 2025, va fi integrat în toate modele noi ale mărcii
BMW Group a prezentat la CES Las Vegas versiunea apropiată de producţie a noului BMW iDrive completat cu piesa centrală, ...