Potrivit ministrului, în sesiunea de depunere a dosarelor, deschisă în perioada 1 iunie – 15 iulie 2011, au fost depuse un număr total de 23.938 de dosare. Dintre acestea, au fost analizate 14.162 de dosare, iar 9.776 sunt încă în curs de analiză.
‘Am decis să fie analizate urgent şi aceste dosare. Chiar în acest moment, analiza şi evaluarea dosarelor depuse se derulează în ordinea sosirii lor la Administraţia Fondului pentru Mediu, de la agenţiile locale pentru protecţia mediului. Listele cu proiectele aprobate şi cu cele respinse vor fi afişate pe site-ul AFM, conform Ghidului de finanţare. Pot să vă spun că, din dosarele analizate, 11.509 au fost acceptate şi 2.653 au fost respinse. Astfel, pentru 5.674 de beneficiari, contractele au fost semnate în 2011 şi 2012, iar în acest moment sunt în curs de plată. Dintre acestea, până în prezent, au fost decontate 5.347 de cereri în valoare totală de 32,2 milioane de lei. Pentru restul de 5.835 de beneficiari, contractele se vor semna începând de săptămâna aceasta. Toţi solicitanţii vor fi contactaţi de autorităţile din teritoriu, în vederea contractării’, a declarat Attila Korodi.
Potrivit ministrului Mediului, din Programul ‘Casa Verde’ aflat în derulare, anul acesta se vor contracta finanţări pentru 13.000 de cetăţeni.
‘Aşa cum prevede regulamentul, contractul de finanţare nerambursabilă intră în vigoare la data semnării acestuia de către părţile contractante şi este valabil până la finalizarea proiectului, dar nu mai târziu de 12 luni de la data semnării. Obiectivul nostru este ca un număr cât mai mare de beneficiari să obţină finanţarea. Suntem conştienţi că, din cauza intervalului mare de timp în care programul a stagnat, vor exista şi anumite discrepanţe. Aşadar, vom întâlni cu siguranţă foarte multe cazuri în care proiectul iniţial nu va mai corespunde cu nevoile beneficiarilor sau cu soluţiile tehnologice ale pieţei. Tuturor celor care doresc să modifice sau să redimensioneze proiectul le vom oferi această posibilitate. Fiecare caz va fi tratat individual, astfel încât eficienţa pentru fiecare sistem instalat să fie maximă’, a spus Attila Korodi.
De asemenea, ministrul a declarat că, la momentul lansării programului, în 2008, se vorbea despre o economie de până la 30% la încălzire şi până la 60% la apa caldă pentru beneficiarii programului, iar astăzi, având în vedere că tehnologiile disponibile sunt mult mai performante, aceste reduceri de costuri vor fi, cu siguranţă, mai mari.
‘Referitor la viitorul programului ‘Casa Verde’, dorinţa mea clară este ca acest program să continue. După ce vom finaliza toate dosarele aflate în analiză, vom decide când anume vom putea lansa un nou apel de proiecte. Nu pot să vă spun cu certitudine dacă vom avea un nou call anul acesta sau dacă vorbim de anul viitor. Acest lucru depinde de programarea finanţărilor aflate în curs, dar şi de rata încasărilor la Fondul de Mediu’, a mai spus Korodi.