Băncile europene se gândesc la fuziuni şi achiziţii, pe fondul presiunii concurenţei cu giganţii din SUA (Reuters)

În ultimii ani, băncile europene au fost din ce în ce mai mult sub presiune pentru a se extinde, în ideea de a concura mai bine cu rivalele lor din SUA, iar anul acesta ar putea fi un punct de cotitură deoarece mai multe instituţii financiare explorează combinaţii, susţin directorii, consilierii şi investitorii, se arată într-o analiză a Reuters.
AGERPRES - lun, 13 ian. 2025, 12:51
Băncile europene se gândesc la fuziuni şi achiziţii, pe fondul presiunii concurenţei cu giganţii din SUA (Reuters)

În ultimii doi ani, creditorii europeni s-au bucurat de profituri record şi de majorarea cotaţiilor bursiere, dar, ca şi firmele din regiune care gestionează active, rămân mult în urma băncilor din Statele Unite, scrie Agerpres.

Concurenţa se va intensifica în 2025, analiştii estimând că Donald Trump va reduce birocraţia şi reglementările pentru băncile din SUA.

„Pare sigur că bancherii specializaţi pe fuziuni şi investiţii (M&A) vor fi foarte ocupaţi în 2025, băncile unde lucrează înregistrând venituri record. Vedem mult mai multă activitate în zone ca investiţiile alternative şi FinTech (inovaţia tehnologică în domeniul serviciilor financiare). Acordurile pe segmentul M&A depind mult de politică, chiar şi în cazul tranzacţiilor din aceeaşi ţară”, a apreciat Patrick Lemmens, administrator de fond la Robeco, care de decenii investeşte în băncile din Europa.

Ofertele lansate anul trecut de marile bănci au fost nesolicitate sau ostile, iar soarta lor rămâne nesigură. Este cazul ofertei BBVA de 12 miliarde de euro pentru Sabadell, în Spania, şi a ofertei UniCredit de 10 miliarde de euro pentru BPM Banco, în Italia. Guvernele se opun ambelor tranzacţii dar realizarea lor ar duce la o mai mare consolidare a sistemelor bancare, susţin experţii.

Pe segmentul gestionării activelor, firmele europene sunt afectate de concurenţa intensă de pe urma produselor pasive mai ieftine, care favorizează jucătorii mai mari din SUA, în timp ce sunt analizate mai multe combinaţii sau reapare interesul din partea băncilor, cum ar fi oferta BNP Paribas pentru divizia de investiţii a AXA, apreciază consilierii.

Allianz a început negocieri cu cea mai mare companie europeană de gestionare a activelor – Amundi – privind o potenţială legătură cu divizia sa Allianz Global Investors, dar discuţiile s-au oprit, a anunţat luna trecută Reuters.

Conform datelor EY, anul trecut s-a înregistrat cel mai mare volum de fuziuni şi achiziţii pe piaţa serviciilor financiare europene. Volumul total a atins 52 miliarde de euro (54 miliarde de dolari), inclusiv 10 tranzacţii care au depăşit pragul de un miliard de euro.
bnp paribas

UniCredit SpA a provocat turbulenţe pe pieţe în septembrie, când şi-a majorat participaţia deţinută la grupul german Commerzbank AG, provocând o furtună politică din cauza temerilor privind pierderea unui campion naţional. Înainte de următoarea decizie, UniCredit va trebui probabil să aştepte aprobarea autorităţii de reglementare şi un climat politic mai prietenos.

Benjie Creelan Sandford, analist la Algebris Investments, susţine că scăderea dobânzilor în 2025 va afecta piaţa europeană a fuziunilor şi achiziţiilor. „Nu ar trebui să exagerăm posibilitatea unor tranzacţii „transformaţionale”, în special în cazul băncilor europene, unde absenţa unei uniuni bancare complete afectează tranzacţiile transfrontaliere reale”, a adăugat acesta.

În Marea Britanie, marile instituţii, cum ar fi Aviva, Barclays şi NatWest, se vor concentra probabil pe integrare, după ce au făcut achiziţii, susţine un director bancar.

Autorităţile de reglementare, care mult timp au sprijinit instituţiile mai mari din zona euro, nu vor sta probabil în calea tranzacţiilor, iar BCE ar urma să aprobe solicitarea UniCredit de a deţine până la 29,9% din Commerzbank.

Modul în care se comportă BCE cu holdingurile de asigurări ale băncilor va fi crucial pentru deciziile referitoare la viabilitatea tranzacţiilor, inclusiv oferta BNP Paribas pentru divizia de investiţii a AXA şi a BPM pentru Anima Holding. Aşa numitul compromis danez tratează holdingurile de asigurări ale băncilor mai favorabil – fiind mai uşor pentru bănci să cumpere administratori de fonduri. Un supervizor important de la BCE a declarat că instituţia va analiza „caz cu caz”, dar analiştii sunt încrezători că se va ajunge la compromisuri, deschizând calea pentru mai multe tranzacţii.

„Ceea ce se va întâmpla cel mai probabil este neaşteptat deoarece deseori tranzacţiile sunt anunţate când nimeni nu se aşteaptă”, a adăugat Robeco’s Lemmens.

Te-ar mai putea interesa și
Banca Centrală a Rusiei spune că nu va îngheța depozitele oamenilor, care sunt îngrijorați
Banca Centrală a Rusiei spune că nu va îngheța depozitele oamenilor, care sunt îngrijorați
Banca Centrală a Rusiei a încercat luni să liniștească deponenții îngrijorați de zvonurile privind o posibilă înghețare a depozitelor individuale, care au înregistrat o creștere......
Firmele din Bucureşti au derulat operaţiuni de comerţ internaţional de peste 40 miliarde de euro, în opt luni din 2024 – date CCIB
Firmele din Bucureşti au derulat operaţiuni de comerţ internaţional de peste 40 miliarde de euro, în opt luni din 2024 ...
Firmele cu sediul social în Municipiul Bucureşti au derulat, în primele opt luni ale anului 2024, operaţiuni de comerţ ...
R. Moldova: Şeful Guvernului din Transnistria spune că întreruperea gazului rusesc afectează comerţul exterior
R. Moldova: Şeful Guvernului din Transnistria spune că întreruperea gazului rusesc afectează comerţul exterior
Şeful executivului regiunii separatiste Transnistria din Republica Moldova, Aleksandr Rozeneberg, a afirmat luni că întreruperea ...
Premierul rus, Mihail Misustin, vizită la vechii aliați din Vietnam
Premierul rus, Mihail Misustin, vizită la vechii aliați din Vietnam
Premierul rus Mihail Mișustin a început marți, la Hanoi, o vizită de două zile în Vietnam, vechi aliat care speră ...