ANSVSA a început o campanie de informare și control pentru prevenirea apariției virusului febrei aftoase în România

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a demarat o serie de măsuri pentru prevenirea introducerii virusului febrei aftoase în România, care vizează, printre altele, informarea asociaţiilor de crescători şi a operatorilor economici, monitorizarea transporturilor de animale şi controale suplimentare în trafic, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 13 ian. 2025, 21:33
ANSVSA a început o campanie de informare și control pentru prevenirea apariției virusului febrei aftoase în România

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, Germania a notificat prin Sistemul Mondial de Informaţii privind Sănătatea Animalelor (WAHIS) al Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), apariţia primului focar de febră aftoasă într-o fermă de bivoli din landul Brandenburg, aflat în apropiere de Berlin. Boala a fost confirmată prin analizele efectuate de Institutul Friedrich Loeffler (FLI).

În acest context, ANSVSA a demarat informarea reprezentanţii principalelor asociaţii de crescători de bovine, porcine, ovine şi caprine, subliniindu-se obligaţia de a anunţa medicul veterinar în cazul în care animalele prezintă modificări de comportament, semne de îmbolnăvire sau cazuri de mortalitate.

De asemenea, au fost realizate campanii de informare privind obligaţia proprietarilor de animale de a notifica medicul veterinar în caz de modificări de comportament, îmbolnăvire sau mortalitate a animalelor. Aceste informări sunt distribuite prin materiale printate (afişe, postere) care vor fi amplasate la circumscripţiile de liberă practică, primării, biserici şi alte locaţii publice.

Potrivit sursei citate, s-au intensificat controalele în trafic pentru a identifica transporturile neautorizate de animale, precum şi supravegherea transporturilor de animale (bovine, porcine, ovine şi caprine) din comerţul intracomunitar, inclusiv prin analiza posibilităţii suspendării acestora.

În ceea ce priveşte operatorii economici care achiziţionează bovine, porcine, ovine şi caprine din Germania (Uniunea Europeană), aceştia au fost informaţi că sunt obligaţi să prenotifice Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene înainte de orice achiziţie. De asemenea, medicul veterinar va asista la debarcarea animalelor din mijlocul de transport şi va efectua un examen clinic al acestora.

„Aceste măsuri vor fi detaliate în cadrul întâlnirilor organizate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene cu reprezentanţii asociaţiilor de crescători şi operatorilor economici implicaţi în comerţul cu animale. ANSVSA a transmis instrucţiuni şi note de serviciu către teritoriu, iar aceste acţiuni vor fi implementate prin organizarea de întâlniri cu toţi actorii implicaţi”, precizează autoritatea în comunicat.

Scopul acestor întâlniri este de informa medicii veterinari, operatorii economici şi alte persoane implicate în comerţul cu rumegătoare şi suine, de a intensifica supravegherea pasivă şi de a instrui medicii veterinari pentru a recunoaşte semnele clinice ale febrei aftoase, conform ghidurilor Organizaţiei Mondiale de Sănătate Animală (WOAH).

ANSVSA solicită operatorilor economici din România care activează în domeniul comerţului cu rumegătoare şi suine să acorde o atenţie deosebită instrucţiunilor transmise prin DSVSA judeţene, pentru a proteja efectivele de animale de această boală. În cazul în care există orice suspiciune de febră aftoasă, ANSVSA recomandă notificarea imediată a DSVSA judeţene.

Febra aftoasă este o boală infecţioasă acută, ce provoacă febră şi formarea de vezicule cu lichid pe mucoasele bucale şi pe membrele animalelor infectate. Boala este cauzată de un virus cu şapte serotipuri, fiecare având aceleaşi simptome. Perioada de incubaţie variază între 24 de ore şi zece zile, iar în mod obişnuit simptomele apar în trei până la şase zile după infecţie.

ANSVSA precizează că, în România, există un Program Naţional de Supraveghere pentru febra aftoasă, parte a Programului de Supraveghere, Prevenire şi Control al Bolilor la Animale, care include supravegherea activă şi pasivă a animalelor din efectivele indigene şi a celor provenite din comerţul intracomunitar.

Te-ar mai putea interesa și
J.T. Grup Oil a cumpărat barja JT Danube Terminal pentru 3 milioane de euro, navă care a aparținut Gazprom
J.T. Grup Oil a cumpărat barja JT Danube Terminal pentru 3 milioane de euro, navă care a aparținut Gazprom
Societatea J.T. Grup Oil S.A. i-a anunțat astăzi pe investitorii de Bursa de Valori București că a finalizat achiziționarea activului ”JT Danube Terminal” în urmă unei investiții totale......
România redevine importator net de gaze. Intră în țară gaze și din Ungaria
România redevine importator net de gaze. Intră în țară gaze și din Ungaria
În premieră în acest sezon rece, fluxul de gaze de la granița dintre România și Ungaria s-a inversat, astfel că acum ...
Comisia Europeană vrea să includă aluminiul în noul pachet de sancțiuni impus Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să includă aluminiul în noul pachet de sancțiuni impus Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană intenţionează să propună interzicerea importurilor de aluminiu primar rusesc ca parte a celui de-al ...
Trump vrea să înființeze un departament nou, care să se ocupe cu gestionarea banilor rezultații din taxele vamale impuse partenerilor SUA
Trump vrea să înființeze un departament nou, care să se ocupe cu gestionarea banilor rezultații din taxele vamale impuse ...
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat marţi că va crea un nou departament, denumit "Serviciul pentru Venituri ...