UniCredit anunță că va oferi împrumuturi de 2,3 miliarde de euro companiilor mici din Europa Centrală și de Est

Banca italiană UniCredit lansează "UniCredit pentru ECE 2025", un cadru umbrelă, integrator, cu soluţii financiare concrete de gestionare a conturilor şi de consiliere în întreaga regiune a Europei Centrale și de Est (ECE), menit să ajute micro-întreprinderile şi întreprinderile mici din regiune să îşi crească productivitatea şi competitivitatea şi să dezvolte modele de afaceri durabile, prin inovaţie şi adoptarea tehnologiei, informează instituția financiară prin intermediul unui comunicat de presă, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 14 ian. 2025, 18:55
UniCredit anunță că va oferi împrumuturi de 2,3 miliarde de euro companiilor mici din Europa Centrală și de Est

Potrivit băncii, în parteneriat cu peste 20 de instituţii şi autorităţi internaţionale şi locale, peste 9.000 de întreprinderi mici din ECE pot primi finanţare de 2,3 miliarde de euro în cadrul iniţiativei „UniCredit pentru ECE 2025”.

La avantajele pentru clienţi se adaugă cerinţele mai mici de garanţie, beneficii tangibile în ceea ce priveşte costul finanţării, condiţii speciale de gestionare a contului, mentoratul, programe de consiliere ESG şi multe altele, precizează banca.

Iniţiativa a fost anunţată în cadrul Forumului Europei Centrale şi de Est, evenimentul emblematic care reuneşte anual la Viena peste 2.000 de investitori, bănci, intermediari şi factori de decizie de top din peste 45 de ţări.

În cadrul CEE Forum, Teodora Petkova (foto), Head of Central Europe and Eastern Europe, UniCredit, a subliniat că recentul raport „Viitorul competitivităţii europene: o strategie de competitivitate pentru Europa” a evidenţiat cum Europa este în urmă faţă de SUA şi China în ceea ce priveşte inovarea şi productivitatea.

„Există un decalaj anual de 270 de miliarde de euro în ceea ce priveşte nevoile de investiţii în cercetare şi dezvoltare, potrivit publicaţiei, care evidenţiază, de asemenea, că piaţa europeană fragmentată restricţionează creşterea şi inovarea, iar sarcinile induse de cadrul de reglementare afectează în mod disproporţionat IMM-urile. Una dintre recomandările din raport include simplificarea în continuare a accesului la finanţare pentru IMM-urile inovatoare, stimulând inovaţia şi dezvoltarea acestora. Având misiunea de a fi banca pentru viitorul Europei, ne aliniem strategia la ceea ce este important pentru agenda Europei. Iniţiativa pentru micro şi mici întreprinderi „UniCredit pentru ECE” este un pas către sprijinirea strategiei decisive a Europei de creştere a competitivităţii”, a spus Petkova, citată în comunicat.

Prin UniCredit pentru ECE 2024, banca a oferit în întreaga Europa Centrală şi de Est finanţare mai accesibilă cu parteneri internaţionali şi locali în valoare de peste 2 miliarde de euro pentru mai mult de 8.300 de clienţi micro şi mici companii.

„Încă din 2024, punem IMM-urile în centrul modelului nostru de afaceri. Peste 66.000 de clienţi companii mici si mijlocii au primit finanţare de 16 miliarde de euro. Am creat o platformă comună de afaceri pentru a oferi valoare maximă şi pentru a deservi IMM-urile mai rapid şi mai eficient prin simplificarea şi digitalizarea proceselor noastre. Un exemplu în acest sens este platforma de schimb de documente digitală personalizată, dezvoltată pe 7 pieţe din Europa Centrală şi de Est, precum şi îmbunătăţirea în continuare a serviciului nostru online, pe care clienţii îl consideră o modalitate mai rapidă, mai eficientă şi convenabilă de a-şi accesa partenerul financiar”, a adăugat Petkova.

Conform echipei de macroeconomişti care a pregătit perspectivele ECE pentru 2025, creşterea va fi probabil determinată în principal de cererea internă din regiune.

„Consumul va fi susţinut de gradul ridicat al utilizării forţei de muncă de care dispune regiunea. Angajările vor creşte, în principal datorită sectoarelor de servicii, deşi crearea de locuri de muncă în industrie este pe o tendinţă descendentă în majoritatea ţărilor. Investiţiile publice vor fi un motor important al creşterii în ECE datorită creşterii utilizării Fondului UE de Redresare şi Rezilienţă (FRR), precum şi accelerării absorbţiei fondurilor din cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027, care are un rol important în regiunea noastră”, se mai precizează în raport.

Macroeconomiştii UniCredit subliniază că regiunea beneficiază de fluxuri puternice de ISD (investiţii străine directe) şi există perspectiva continuării creşterii acestora pe viitor, pe măsură ce lanţurile de aprovizionare se scurtează.

Productivitatea mai scăzută a IMM-urilor din ECE în comparaţie cu întreprinderile mai mari poate fi compensată cu un acces îmbunătăţit la finanţare.

UniCredit este o bancă comercială paneuropeană cu o ofertă de servicii în Italia, Germania şi Europa Centrală şi de Est.

Sursa foto: Unicreditgroup.eu

Te-ar mai putea interesa și
Czeke Attila, ministrul Dezvoltării susține că noul cod al urbanismului va simplifica obținerea autorizațiilor de construcție
Czeke Attila, ministrul Dezvoltării susține că noul cod al urbanismului va simplifica obținerea autorizațiilor de construcție
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, anunţă că viitorul Cod al urbanismului, care se află în procedură de adoptare, ar urma să simplifice considerabil procesul privind obţinerea......
Nikolai Patruşev, consilierul lui Vladimir Putin, spune că UE și-a pierdut dreptul de a vorbi în numele României
Nikolai Patruşev, consilierul lui Vladimir Putin, spune că UE și-a pierdut dreptul de a vorbi în numele României
Consilierul lui Vladimir Putin, Nikolai Patruşev, a declarat, într-un interviu acordat presei ruse, că „România se ...
Stellantis pregătește bonusuri majore pentru dealerii care reușesc să vândă mai multe mașini electrice
Stellantis pregătește bonusuri majore pentru dealerii care reușesc să vândă mai multe mașini electrice
Stellantis, ca și ceilalți producători auto, trebuie să crească puternic vânzările de autoturisme electrice în acest ...
Meta concediază peste 3.000 de angajaţi cu „performanţe scăzute”. Compania-mamă a Facebook, Whatsapp şi Instagram anunţă că va face angajări pentru posturile rămase vacante
Meta concediază peste 3.000 de angajaţi cu „performanţe scăzute”. Compania-mamă a Facebook, Whatsapp şi ...
Meta Platforms Inc, firma-mamă a WhatsApp, Facebook şi Instagram, va renunţa la aproximativ 5% dintre angajaţii săi ...