Grupul statelor contra corupţiei (GRECO), structură din cadrul Consiliului Europei, a evaluat măsurile luate de Polonia în urma recomandărilor care i-au fost adresate în două rapoarte, unul din 2012 referitor la prevenirea corupţiei în rândul parlamentarilor şi celălalt din 2018, care evalua reformele judiciare adoptate în perioada 2016-2018, scrie Agerpres.
Doar opt din cele 22 de recomandări incluse în cele două rapoarte au fost puse în aplicare integral, în timp ce nouă au fost implementate parţial, iar cinci nu au fost deloc puse în practică, atenţionează raportul GRECO. Documentul arată că gradul de punere în aplicare a recomandărilor rămâne ”în general nesatisfăcător”.
GRECO subliniază, de exemplu, că Polonia nu a realizat niciun progres în punerea în operă a recomandării referitoare la parlamentari după adoptarea ultimului raport, în 2023.
Recomandările ce rămân în suspensie vizează în special regulile pentru parlamentari în legătură cu conflictele de interese, acceptarea cadourilor şi declaraţiile de avere.
Poloniei i s-a cerut să introducă norme deontologice şi de conduită pentru senatori, să pună în practică un mecanism precis care să le permită parlamentarilor să declare eventualele conflicte de interese şi să îmbunătăţească mecanismul ce ar permite evaluarea respectarea dispoziţiilor în materie de combatere a corupţiei.
În schimb, în raport GRECO salută măsurile luate de autorităţile poloneze pentru a restabili independenţa Consiliului Naţional al Magistraturii.
GRECO, care va efectua o vizită în Polonia în acest an, cere Varşoviei să îi prezinte până la 30 noiembrie un raport privind progresele realizate.