Flanco Retail, numărul doi pe piaţa electroIT din România, a raportat în 2013 afaceri de aproximativ 616,6 milioane de lei (137 de milioane de euro) cu 1,2% mai mult decât în 2012. Profitul a crescut însă exponenţial, de aproximativ cinci ori, de la aproximativ 260.000 de lei (57,5 mii euro) la peste 1,3 milioane de lei (294.000 euro). Raportată la cifra de afaceri, profitabilitatea companiei a rămas însă sub 1%.
Cum au reuşit?
„Anul trecut ne-am concentrat pe restructurarea costurilor şi eficientizarea proceselor pentru întregul flux operaţional – de la partea logistică, până la pregătirea consilierilor de vânzări. Am căutat să dezvoltăm zona de servicii pentru clienţi, optimizându-le pe cele pe care le aveam deja şi adăugând proiecte şi programe noi, unele unice pe piaţă. Serviciile sunt punctul central de diferenţiere pentru Flanco, iar prin angajamentul „Aşteptările tale sunt prioritățile noastre” comunicăm clienţilor noştri modul cum înţelegem să ne asumăm această listă de priorităţi şi să o respectăm”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dragoş Sârbu, CEO Flanco.
Citeşte şi
O cotă mai mare de piaţă
Flanco s-a concentrat şi spre promovarea acelor produse care se pot comercializa cu marje mai mari, cum ar fi, spre exemplu, accesoriile, compensând astfel adaosurile mai mici pe care le aplică articolelor scumpe. „Am crescut cota de piaţă Flanco pe categoriile cu o profitabilitate bună, cum ar fi accesoriile, produse care îi ajută pe clienţi să-şi folosească echipamentele mai mult şi mai bine. În special cele pentru tabletă şi telefon sunt foarte căutate, pentru că oamenii doresc să îşi personalizeze gadget-urile”, a mai explicat managerul Flanco.
Business-ul Flanco, axat pe magazinele fizice
Ca şi anul anterior, Flanco a continuat pe aceeaşi linie de business, concentrându-se pe offline şi folosind mediul virtual mai mult ca sursă de informare şi promovare. În 2013, retailerul a deschis 4 magazine în Bucureşti Promenada, Galaţi Shopping City, Deva Ulpia şi Afi Ploieşti, iar anul acesta a inaugurat deja un magazin la Cluj-Napoca. „Până la sfârşitul anului ne-am propus să deschidem alte 3-4 magazine. Strategia noastră este să eficientizăm toate locaţiile, atât prin serviciile oferite şi întreaga ambianţă cu care îi întâmpinăm pe clienţi, cât şi din perspectiva costurilor cu chiria. Suntem foarte atenţi la evoluţia pieţei de profil şi, în funcţie de estimările de creştere, luăm în calcul o expansiune mai amplă a reţelei”, ne-a declarat managerul Flanco.
Citeşte şi
Ce se întâmplă pe online
„În online, Flanco se încadrează în media vânzărilor realizate de retailul tradiţional pe acest canal. Principala noastra zonă de expertiză, către care ne concentram eforturile, este reţeaua de magazine, dar având în vedere evoluţia pieţei, urmărim să creştem şi ponderea vânzărilor online. Valorificăm, de asemenea, online-ul ca instrument de informare, ca pe un consilier virtual pentru clienţi, tocmai pentru că ne dorim să replicăm experienţa care ne defineşte în offline şi în mediul digital. Pe site-ul Flanco Interactiv venim cu articole şi conţinut video educativ despre produsele din oferta noastră, dar şi despre vârfuri de gamă care nu au fost încă lansate în România”, a mai declarat Dragoş Sârbu.