„Vom suspenda contul nostru de X începând cu 15 ianuarie şi nu vom mai publica nimic în mod proactiv, deocamdată, până la noi ordine”, a afirmat Ministerul într-un scurt comunicat, justificându-şi decizia prin dificultatea tot mai mare de a avea acces la un „schimb obiectiv de argumente”.
Acesta este primul minister care a luat o astfel de decizie în Germania.
Ministerul Apărării precizează însă că îşi rezervă dreptul de a reacţiona „în mod excepţional” pe platforma X, de exemplu în cazul unei „campanii de dezinformare”.
De la cumpărarea sa în 2022 de către Elon Musk, reţeaua X (fostă Twitter) a fost acuzată de numeroase instituţii media şi de utilizatori că răspândeşte informaţii false şi că nu a alocat resurse suficiente pentru a modera discuţiile pe platformă.
Susţinător fervent al lui Donald Trump, omul de afaceri apără o viziune radicală a libertăţii de exprimare, susţinând că respinge toate formele de cenzură.
Sprijinul public repetat pentru partidul de extremă-dreapta AfD acordat în ultimele săptămâni de Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a creat indignare în rândul partidelor aflate la guvernare în Germania.
Mai multe instituţii şi mass-media şi-au suspendat deja activitatea pe reţeaua X în Germania şi în alte ţări, precum Curtea Federală de Justiţie şi sindicate, inclusiv Sindicatul Verdi, care au descris platforma drept un „forum pentru ură, dezinformare şi propagandă de extremă dreapta”.
În acelaşi timp, aproape 90 de sindicate şi asociaţii importante din Franţa, inclusiv Liga pentru Drepturile Omului (LDH), Greenpeace şi Emmaüs, şi-au anunţat miercuri plecarea, începând cu 20 ianuarie, de pe reţeaua X, despre care afirmă că a devenit „un pericol grav”.
„Prin retragerea noastră de pe X, suntem foarte conştienţi că ne lipsim de un canal de comunicare care să ne promoveze acţiunile, luptele noastre, să provocăm, să conştientizăm”, au scris cele 87 de asociaţii şi sindicate franceze care luptă împotriva excluderii, pentru solidaritate, pentru apărarea mediului, a libertăţilor publice şi a libertăţii presei.
„Însă acest instrument, care putea fi văzut la începuturi ca un nou spaţiu pentru libertatea de exprimare, a devenit un pericol grav pentru aceasta şi pentru respectul pentru demnitatea oamenilor”, au subliniat ele într-un articol publicat în cotidianul Le Monde.