Conform noilor norme care intră miercuri în vigoare, directorii şi alţi funcţionari importanţi din cadrul băncilor vor avea la dispoziţie şase luni pentru a depune jurământul în prezenţa unor oficiali din cadrul Autorităţii de Supervizare a Pieţelor Financiare din Belgia (FSMA), a informat miercuri autoritatea de reglementare cu sediul la Bruxelles. Alţi angajaţi ai băncilor vor trebui să depună jurământul în faţa managerilor de la propriile lor firme şi un număr şi mai mare de angajaţi ai băncilor vor trebui să respecte această cerinţă începând din luna iulie 2026.
Reputaţia bancherilor europeni a fost afectată după ce criza financiară din 2008 a creat o situaţie în care contribuabilii au fost nevoiţi să intervină în sprijinul băncilor, inclusiv a băncilor Dexia şi Fortis din Belgia, care au înregistrat pierderi atât de mari încât ameninţau întregul sistem financiar. La fel ca şi alte ţări europene, Belgia a încercat să crească controlul asupra comportamentului bancherilor.
Potrivit Bloomberg, jurământul pe care bancherii belgieni vor trebui să îl facă este următorul:
„Mă angajez să acţionez onest şi cu integritate, precum şi competent şi profesionist, în toate circumstanţele în timpul activităţilor mele profesionale, ţinând cont de interesele clienţilor şi tratându-i corect. Am luat la cunoştinţă de regulile introduse de rege cu privire la acest aspect”.
Febelfin, grupul de lobby pentru industria financiară belgiană, a calificat jurământul drept o „evoluţie pozitivă” într-un comunicat în care adaugă că jurământul „contribuie la întărirea încrederii în sectorul bancar”.
Cele mai mari bănci din Belgia sunt subsidiara locală a grupului francez BNP Paribas SA, alături de KBC Group NV, Belfius Bank SA şi divizia locală a grupului olandez ING Groep NV. Până la 60% din angajaţii instituţiilor financiare vor trebui să depună jurământul, potrivit organismului de lobby, care a estimat că numărul bancherilor vizaţi este de ordinul miilor.
FSMA poate sancţiona bancherii care nu depun jurământul său îl încalcă, inclusiv prin excluderea lor din industria financiară timp de până la trei ani.
Decizia autorităţii de reglementare din Belgia vine după regulile similare introduse pentru bancherii olandezi în urmă cu aproximativ un deceniu.
Sursa foto: Flickr